ma cieczkę czy nie?
minelo 23 dni odkad moja sunia ma pierwsza cieczke,wczoraj ustalo krwawienie, nadal utrzymuje sie obrzek sutek i sromu, skad , po czym mam poznac ze to juz na pewno koniec ruji?. nie piszcie mi tylko , ze po reakcji samcow, one chcialy nawet jak miala 4 miesiace, a podczas cieczki / intensywnego krwawienia/ niektore psy i tak na nia szczekaly chcac przegonic, wiec nie jest to dla mnie zadnym wyznacznikiem.
Dla pewności możesz poczekać kilka dni aż obrzęk sie zmniejszy i sprawdzać czy nie ma wycieku (np. po spaniu bierzesz wacik i przykładasz do sromu , jezeli jest ślad to znaczy , ze cieczka jeszcze jest, jeżeli z 2-3 dni nie ma śladów to znaczy, ze cieczka sie skończyła (wyznacznikiem cieczki jest kolor czerwony, ruja to najczęsciej barwy różowy, pomarańczowy, żółto-pomarańczowy po czym wraca czerwień)
mam takie pytanko pewna suczka urodzila w czerwcu szczeniaki czy jest mozliwosc ze bedzie jeszcze miala cieczke w tym roku kalendarzowym prosze o odpowiedzi
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Informacje
-