pierwsza cieczka i ciąża?

Dyskusje związane z hodowlami psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

szetka

01 lipca 2007, 00:56

Przegladalam rozne fora, wiele było o pierwszej cieczce itp ale nie znalazlm satysfakcjonujacej odpwiedzi wiec pytam. Mam prawie 8 miesieczna suczke rasy shih tzu która wlasnie konczy pierwsza cieczke. Tzn nie jestem pewna czy jeszcze ma bo cala cieszka bardzo uboga byla i ciezka do zauwazenia. Zanim cieczke zauwazylam sasiad przesadzil przez płot moją suczke do swojego psa zeby sie bawily. Zauwazylam ze podejrzanie zaczal sie nia interesowac, bo to 8 pies i wczesniej jej nie zuawazal. Dzien pozniej juz auwazylam slady krwi. Czyli mogla miec juz cieczke w tym czasie, a nie wiem czy ten pies ja pokrył. Cala cieczke i teraz nadal ma obrzejniete narzady płciowe oraz nabrzmiałe sutki od jakiegos czasu. Martwie sie.Czy mozliwe jest zeby byla w ciazy? Taka mloda, z tymi objawami? Czy koniec cieczki tez moze sie objawiac powiekszonymi gruczołami mlecznymi. Z góry dziekuje za odpowiedz
Awatar użytkownika
patrilla

02 lipca 2007, 17:13

skonsultuj z wetem zróbcie usg ale mogą byc to także objawy ciazy urojonej ... a jeśli suczka nie będzie suka hodowlana to polecam sterylizacje dla zdrowia i uniknięcia takich sytuacji ...
salamanka
Kontakt:

20 września 2007, 11:05

przeciętnie cieczka trwa 21 dni-płodne dni sa między 9 a 11 dniem cieczki i wtedy sunia może zajść w ciąże,Są jednak odstępstwa i suczki mają płodne dni już 6-8 dzień cieczki lub 15-20.
Często suczki dostają tzw.ciąże urojona i mniej więcej 1,5 mieś po cieczce moga być takie objawy jak powiększony brzuch,zaróżowione i powiększone sutki,wiekszy apetyt,układanie sobie legowiska.
Najlepszym rozwiązaniem w przypadku suczek nie rodowodowych czy nie hodowlanych jest sterylizacja-to także ma dodatni wpływ na ich zdrowie -pozdrawiam
ODPOWIEDZ
  • Informacje