Pilne o jamnikach

Dyskusje związane z hodowlami psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

25 marca 2006, 12:25

Mam pewien problem . Przyszłą do mnie jamniczka i prawdopodobnie jest w ciąży . Dwa tygodnie temu widziałam ją jak latała z psami . Tylko problem rodzi się teraz że ja nic o jamnikach nie wiem . Ile u nich ciąża trwa i co jeszcze muszę wiedzieć ?? Czy jamniczka może być na dworze jak się oszczeni . Bo chodzi o to że ja nie mam dla niej warunków w domu:) czy może się tak zdarzyć że jak jamniczka urodzi to może je opuścić - przecież od swoich opekunów też uciekła proszę o waszą pomoc:)
pianistka

25 marca 2006, 14:55

Najlepiej byloby podejsc do weterynarza aby potwierdzil albo wykluczyl ciaze- ale ciaze mozna stwierdzic dopiero okolo 4-5 tyg.
Jezeli chcesz psa zatrzymac a nie miec szczeniaków to jest jeden drastyczny sposób - sterylizacja aborcyjna, w sumie to nie wiadomo co jest lepsze - dokonac aborcji czy skazac kolejne szczeniaki na niewiadomy los :( I to i to jest ciezka decyzja.

Natomiast mit o tym, ze suka sobie sama poradzi nalezy obalac bo w tej rasie czasem (wg. hodowców jamników statystycznie czesciej niz w innych rasach ) dochodzi do zaklinowania plodu - a to grozi smiercia szczeniaka i suki :( Szczeniaki powinny przez dobre 4 tyg byc w cieplym pomieszczeniu o stalej temperaturze - a wiec pobyt na swiezym powietrzu nie bardzo wchodzi w rachube.
Suke w ciazy powinno sie dobrze prowadzic dajac wysokoeneretyczna karme aby jej organizm nie poniósl szkody w czaei ciazy, pologu i odchowu maluchów.
Ciaza trwa srednio 63 dni, a odchylenia od normy to okolo 57-68 dni.
Maluchy sie dokarmia od 4 tyg a od matki nie powinny byc rozlaczone wczesniej niz okolo 7-8 tyg, w ostatecznosci 6 - ale to ostatecznosc ....

Jezeli myslisz suke zatrzymac to pomysl o trzymaniu jej w domu, a nie na dworze, jezeli to jamnik krótkowlosy to nie ma podszerstka i wystarczy temeratura nizsza niz 10' aby nastapilo wychlodzenie organizmu.
Namawiam tez na sterylizacje - po to aby nie bylo kolejnych szczeniaków.
Jezeli nie mozesz jej zatrzymac to zastanów sie nad poszukaniem jej domu, jest grono milosników jamników moze ktos akurat sie zdecyduje na adopcje psa.
Gość

25 marca 2006, 16:34

ja z chęcią zatrzymałabym ją tylko że moja mama za barzo nie chce . A mam pytanie ile dokładnie może kosztować takie badanie żeby sprawdzić ile jest szczeniąt lub sprawdzić czy na pewno jest w ciązy i jak się nazywa. Czy mogę ją karmić karmą dla szczeniat przecież ona ma dużo witamin które są niezbędne dla szczeniąt i co jeszcze muszę wiedzieć przed narodzinami . A czy po takim badaniu będę wiedziała w którym suka jest tygodni ciązy ?? jak to sprawdzić??
Gość

25 marca 2006, 16:36

a może ktoś zna jakieś stronki gdzie można poczytać o takich żeczach
Gość

25 marca 2006, 16:41

a jak ją wezmę do domu to jak ja do siebie przyzwyczaić ja jej tylko daję jedzenie a nie głaszcze to nawet jeżeli byłyby problemy przy porodzie to gdy podejde to będzie warczeć to jak ją przyzwyczaić do ludzi:)
pianistka

25 marca 2006, 19:15

Takie buty .............

Spróbuj ja dokarmiac jak najlepszym jedzonkiem i spróbuj zostawac jak najdluzej i coraz blizej w poblizu, moze sie uda ja w koncu poglaskac.
Jezeli sunia boi sie reki to znaczy, ze ktos ja bil :evil: i potrzebuje wiecej czasu na oblaskawienie. Ale moze CI sie uda przynajmniej na tyle aby obserwowac czy zachodza w niej zmiany.
Spróbuje znalezc jakies forum, najlepsze byloby ZAKAZ REKLAMY WYŚLIJ NA PRIVA - tam jest duzo milosników psow i duzo osób zajmuje sie adopcja i pomoca w adopcji.
Spróbuj sie zalogowac i dac ogloszenie. Podaj skad jestes i gdzie piesek przebywa.
Mama sie boi, to normalne, bo pies to obowiazek, na dlugie lata, a szczególnie jakby to miala byc suka szczenna.....
Mala bida ....
Gość

25 marca 2006, 19:31

a jeżeli jest szczenna i ja chcem ją pogłaskać to nie będzie mnie się bała że jej coś zrobię czy raczeJ SUKI NORMALNIE SIę ZACHOWUJą A MOGę Ją KARMIć KARMą DLA SZCZEIąT CZY RACZEJ NIE
Gość

25 marca 2006, 19:48

MAM PYTANIE ILE SZCZENIąT OK. JAMNIK RODZI
pianistka

25 marca 2006, 19:48

Jezeli suka jest ciazy to nie zmieni zachowania, zmieni natomiast po porodzie. Jezeli zaakceptuje Cie do zrobisz wszystko z nia i szczeniakami.
Mozesz ja karmic karma dla szczeniaków .
pianistka

25 marca 2006, 19:57

od okolo 2 nawet do 7 ....
kari

05 września 2006, 20:34

mam fajną stronkę o jamnikach iwłaśnie tam kupiłem moją suczkę xxxxx. jak znajde nowe to podam ci a ta stronka jest o jamnikach krótkowłosych miniaturowych.a czy ty masz już jamnika???cześć. :D
ODPOWIEDZ
  • Informacje