Witam. Moja sunia 13go w poniedz. urodziła 7 szczeniąt (hodowla FCI) . Nie udało mi się policzyć łozysk , bo różnie to było .Szczenię i zaraz łozysko albo szczenię bez worka płodowego -i łożyska nie zauwazyłam . Pojechałam z nią do lecznicy 18 godz. po porodzie. Wydalała dużo różności czarno-zielone. Dostała zastrzyk na wzmocnienie witaminki i antybiotyk w zastzrzyku i środek przeciwbiegunkowy. Wczoraj nie mierzyłam jej temperatury -dziś rano i do teraz temp/ 39.2.Normalna temperatura wynosi 38,2. Dzwoniłam do lekarza w Lecznicy i usłyszałam ze sunia może mieć taką temperature i nic mam się nie przejmować ... Wydzielina z pochwy zmieniła kolor na brudno-czerwony, ale z każdą godz. jaśniejszy i przeżroczysty śluz, Sunia ma apetyt , karmi maluchy-mleko w sutkach jest, Jak to jest Panie Doktorze z tą temperaturą ??
A może ktoś z Hodowców miał też taki przypadek ?? Będę wdzięczna za każdą radę. U mnie to 3 miot - dwa poprzednie cesarką a ten naturalny- inna sunia i nie wiem w sumie za dużo na ten temat,,,,,.. Pozdrawiam .
sunia 3 dni po porodzie-gorączka??do dr,Jarka
-
A USG lekarz zrobił czy czeka na cud?
-
Jeżeli nie wydaliła wszystkich lożysk to naprawdę ma krótkie życie przed sobą... USG po porodzie to norma!
zacznijmy od początku. Temperatura 39,2 po porodzie to nie powód do paniki. Jeśli piesek jest szczupły i mały można dokładnie macicę zbadać rękami. Może w niej zostać nie całe łożysko , ale nawet jego fragmenty. Jeśli jest to całe łożysko lub duży jego kawałek to pół biedy , bo i rękami i usg można go znaleźć. Gorzej jeśli są to strzępy a najczęściej to fragmenty w miejscu placentacji, które u psa ma kształt pierścienia. Z reguły po 3-4 dobach następuje oczyszczenie takiej macicy, ale trzeba to bardzo kontrolować , bo wykrycie takich pozostałości jest ciężkie a prostszedo wykrycia staje się po upływie 2-3 dni kiedy macica się obkurcza. Po porodzie macica jest tak zmieniona , że można takie rzeczy na usg przegapić lub przy tak zmienionej macicy nie widać tego. Trzeba w takich wypadkach regularnie kontrolować temperaturę i pozostawać w kontakcie z lekarzem> Ja robię tak , że umawiam się z psem do kontroli codziennie przez 2-3 dni lub 2-3 razy co 2 dni
Dziękuję bardzo. Trochę mnie Pan dr, uspokoił. Sunia była badana dokładnie dobę po porodzie. Rękoma obmacywaniem oraz jakiś patyczek miała wprowadzany do pochwy. Wypływ z pochwy jest już od wczoraj wieczór =śluz bezbarwny z maleńką domieszką krwi ale jasnoróżowej lekko brązowej . łożyska mogła zjeść a wyjść mogły w nocy po porodzie , bardzo głośno wylizywała się . Skoro lekarz z 28 letnim stażem i bardzo dobrą opinią nie tylko moją uważa że nie powinnam się martwić a Pan Dr. Jarek też potwierdza to postępowanie - mam nadzieję że wszystko będzie dobrze. Szczeniaki rosną jak na drożdżach, mała ma dużo mleka , je też bardzo ładnie. jest wesoła , MUSI być wszystko dobrze. A temperatura zaczęła wahać się spada do 38,5 i rośnie do 39 i znów spada i znów rośnie, Ale calutki dzisiejszy dzień spędziłam przy jej legowisku , bo zrobił jej się duży guzek obok sutka - zastało się mleko. Masowałam cały dzień i jeszcze tylko jest zgrubienie wzdłuż listwy mlecznej ale to już na pewno zejdzie, 6 szczeniaków nakarmiłam tym jednym sutkiem - taka duża ilość mleka była w tym guzie. I sama też - za karę ze to przegapiłam musiałam odsysać mleko. No i myślę ze i temperatura też może być z tego powodu.. i sunia od dziś dostaje 2 razy dziennie amoxycylinę = tak zdecydował lekarz i chyba dobrze, Pozdrawiam i bardzo dziękuję .
Podwyższona temperatura po porodzie jest rzeczą częstą i fizjologiczną,
Natomiast należy monitorować żeby nie wyszła poza granice 39,5 i wtedy należy szybko się skontaktować z weterynarzem,
Wyciek to też stan normalny fizjologiczny. Może trwać nawet do 4-5 tyg po porodzie a u niektórych suk (uwarunkowanie takie mają np. mają buldogi francuskie) nawet są jeszcze lekkie stany 6 tyg po. Wyciek może być w miarę jednolity ale częściej jest to stan zgodny z obkurczaniem macicy czyli suka wydala w skurczu pozostałości.
Dodam, że kilka źródeł które przejrzałam podaje, że dyszenie suki w czasie gdy szczeniaki zaczynają akcję ssania (specyficzne masowanie gruczołów łapkami i ciągniecie zassanych sutków) jest skutkiem "produkcji" mleka natomiast faza "zasypiania" to moment gdzie mleko jest podawane (szczeniaki zastygają z uniesionymi łebkami w pozycji lekko wygiętej i "kumkają")
Natomiast należy monitorować żeby nie wyszła poza granice 39,5 i wtedy należy szybko się skontaktować z weterynarzem,
Wyciek to też stan normalny fizjologiczny. Może trwać nawet do 4-5 tyg po porodzie a u niektórych suk (uwarunkowanie takie mają np. mają buldogi francuskie) nawet są jeszcze lekkie stany 6 tyg po. Wyciek może być w miarę jednolity ale częściej jest to stan zgodny z obkurczaniem macicy czyli suka wydala w skurczu pozostałości.
Dodam, że kilka źródeł które przejrzałam podaje, że dyszenie suki w czasie gdy szczeniaki zaczynają akcję ssania (specyficzne masowanie gruczołów łapkami i ciągniecie zassanych sutków) jest skutkiem "produkcji" mleka natomiast faza "zasypiania" to moment gdzie mleko jest podawane (szczeniaki zastygają z uniesionymi łebkami w pozycji lekko wygiętej i "kumkają")
pianistka ma w pełni racje , te wahania temperatury jakie opisujesz to norma.
Witajcie może to zły temat ale mam taką zagwostkę mój dorosły pies ssie sutek suki czy to normalne czy mój pies zwariował i myśli że jest szczeniakiem ?
Witajcie! Moja sunia urodziła 3 dni temu 9 zdrowych szczeniaków, zajmuje sie nimi , karmi wylizuje ale zaczeła od wczoraj takjakby szukac sobie kryjówki. Musimy ja pilnowac bo chowa sie za kanapy i fotele, a na dworze jest tak samo , ze szuka tylko kryjówki. Dzisiaj rano zaczęła drapać podłogę za kanapą. Nie ma temperatury, je normalnie, tylko to dziwne zachowanie.Czy może jej coś dolegać ? Dziękauje z góry za pomoc
Jednoznacznie nie można udzielić odpowiedzi. Może to być chęć posiadania gniazda związana ze szczeniakami, ale w niektórych wypadkach jest to także objaw niezakończonego porodu. Zawsze lepiej po porodzie pokazać zwierzaka lekarzowi.
-
Witaj,
jako opiekun zwierzęcia jesteś za niego odpowiedzialny. Dlatego w takich sytuacjach nie możesz zwlekać. Szybkie i fachowe działanie wpłynie na stan zdrowia i ogólne samopoczucie Twojego podopiecznego. Jeśli tylko zauważysz coś niepokojącego powinieneś odwiedzić gabinet weterynarza.
Jednak taka wizyta może wiązać się ze stresem u zwierzaka. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zredukować ten stres koniecznie poznaj techniki. Znajdziesz je u nas na blogu!
https://www.krakvet.pl/artykuly/pupil-u ... w-i-kotow/
KrakVet.pl
jako opiekun zwierzęcia jesteś za niego odpowiedzialny. Dlatego w takich sytuacjach nie możesz zwlekać. Szybkie i fachowe działanie wpłynie na stan zdrowia i ogólne samopoczucie Twojego podopiecznego. Jeśli tylko zauważysz coś niepokojącego powinieneś odwiedzić gabinet weterynarza.
Jednak taka wizyta może wiązać się ze stresem u zwierzaka. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zredukować ten stres koniecznie poznaj techniki. Znajdziesz je u nas na blogu!
https://www.krakvet.pl/artykuly/pupil-u ... w-i-kotow/
KrakVet.pl
-
- Informacje
-