co się śni kotom?
uciekające myszy
Myślę, że śni im się też miska pełna ciepłego mleka (ale tylko tym, które nie mają po nim sensacji żołądkowych ).
A tak na poważnie, to jestem przekonany, iż koty (jak i inne bardziej inteligentne ssaki) miewają marzenia senne. Obserwując moją Polcię podczas jej snu parę razy zauważyłem, że w czasie, kiedy ewidentnie "coś" przeżywa poruszały się jej gwałtownie gałki oczne (tak jak u ludzi podczas fazy REM, w której to fazie miewamy najczęściej sny). Ech, szkoda tylko, że nie chciała zdradzić tajemnicy, co to był za sen...
A tak na poważnie, to jestem przekonany, iż koty (jak i inne bardziej inteligentne ssaki) miewają marzenia senne. Obserwując moją Polcię podczas jej snu parę razy zauważyłem, że w czasie, kiedy ewidentnie "coś" przeżywa poruszały się jej gwałtownie gałki oczne (tak jak u ludzi podczas fazy REM, w której to fazie miewamy najczęściej sny). Ech, szkoda tylko, że nie chciała zdradzić tajemnicy, co to był za sen...
eh.. wszyscy sie zajmują chorobami, kupami, żwirkami, karmami.. a tak mało osób zastanawia się co się śni ich pupilowi..?
Mój dziś chyba na ptaki poluje.. boje się zgasić swiatło żeby mu nie przerwać zabawy
Mój dziś chyba na ptaki poluje.. boje się zgasić swiatło żeby mu nie przerwać zabawy
Moja kotka na samym początku jak ją zabrałam do domu z podwórka a była malutka jakieś 3 miesiące miała to chyba śniła koszmary bo w nocy zawsze spała blisko mnie przeważnie przy głowie i gdy zaczynała podskakiwać przez sen wiedziałam że zaraz obudzi się z miałczeniem trzeba było wtedy doniej mówić zapewniając ją że jest się blisko niej wtedy się uspakajała gdy trzymając na niej ręke coś się mówiło i zasypiała ponownie naszczęście w miare dorastania koszmary mineły...
Śni się wszystko co najlepsze w kocim życiu - bieganie, uciekanie, gonienie, łapanie, głaskanie....
Mój szary sierściuch śpi prawie przez całą dobę (z przezrwami na jedzenie ) chrapie tak że musi mu się śnić coś fajnego, bo nie ma zamiaru się obudzić nawet jak próbuję to zrobić