jak zniwelować zapach kociego moczu?
- owoc granatu
2 lata temu jedna z moich kotek tez nasikala na koldre , ale ta koldre moglam wyprac - bo ja sie pierze. jezeli masz koldre z pierza - nie wiem , moze wietrz ja codziennie na swiezym powietrzu. albo czyszczenie chemiczne pozostaje.
Kiedyś gdzieś wyczytałem, że dobry jest kwasek cytrynowy. Nie wiem, ile w tym prawdy, bo jak do tej pory nie musiałem tego wypróbowywać Podobno należy zrobić bardzo stężony roztwór tego kwasu w gorącej wodzie i polać tym zasikane miejsce, no a później sprać wodą z jakimś detergentem...
Ja, swoją zasikaną kanapę uratowałam następująco:
1. Gąbką z płynem do prania dywanów tarłam tapicerkę, potem próbowałam to gąbką z wodą zgrubsza spłukać.
2. Gąbkę, którą była wypełniona kanapa, wyniosłam na strych.
Po tygodniu wietrzenia skompletowałam wszystko i ani sladu zapaszku.
Fotel, którego nie dało się wybebeszyć, potraktowałam tylko punktem 1 i wietrzył się w salonie Trwało to ok 3 tygodnie ale wywietrzało.
1. Gąbką z płynem do prania dywanów tarłam tapicerkę, potem próbowałam to gąbką z wodą zgrubsza spłukać.
2. Gąbkę, którą była wypełniona kanapa, wyniosłam na strych.
Po tygodniu wietrzenia skompletowałam wszystko i ani sladu zapaszku.
Fotel, którego nie dało się wybebeszyć, potraktowałam tylko punktem 1 i wietrzył się w salonie Trwało to ok 3 tygodnie ale wywietrzało.
U mnie (też kołdra) sprawdziło się to, mimo że plama nie była świeża:kiweron pisze:Może Wy mi coś doradzicie? Jak zniwelować zapach kociego moczu z kołdry? Bella sobie upodobała na nią nasiusiać. Teraz kołdrę chowam a na noc Bella nie jest wpuszczana do pokoju ale nieprzyjemny zapach pozostał.
http://www.krakvet.pl/beaphar-stain-rem ... -1734.html
Możesz spróbować też z tym:
http://www.krakvet.pl/beaphar-clean-pre ... -9185.html
- trochę tańsze, z opisu działanie podobne, ale nie mam z tym akurat doświadczenia.
od jakiegos czasu na rynku zoologicznym jest vitopar. zniweluje kazdy smrod. nalac prosto na zasikane miejsce. dziala natychmiast
Nie dostałam vitoparu w Kakadu, a podobno w tej sieci sklepów jest. Znalazłam natomiast beaphar. Jest do wyboru odplamiacz i odświeżacz.
Kupiłam odplamiacz (drogi 40zł) ale działa.
Kocur kilka godzin po kastracji zasikał mi kanapę. Próbowałam wszystkiego, m.in. tak trafiłam tutaj, szukajac czegokolwiek co usunie ten zapach, który wniknął głęboko w gąbkę.
Ten specyfik działa jak vitoper, na zasadzie bakterii. Płytkie zabrudzenia klasycznie spryskujemy, głębokie, takie jak na kanapie, trzeba spryskać dobrze, spryskać np. ręcznik, i tą mokrą stroną przykryć poplamione miejsce, i zostawić np. na noc.
Kamień z serca - działa
To tak na wypadek, gdyby ktoś przez google szukał ratunku dla swojego mebla
Kupiłam odplamiacz (drogi 40zł) ale działa.
Kocur kilka godzin po kastracji zasikał mi kanapę. Próbowałam wszystkiego, m.in. tak trafiłam tutaj, szukajac czegokolwiek co usunie ten zapach, który wniknął głęboko w gąbkę.
Ten specyfik działa jak vitoper, na zasadzie bakterii. Płytkie zabrudzenia klasycznie spryskujemy, głębokie, takie jak na kanapie, trzeba spryskać dobrze, spryskać np. ręcznik, i tą mokrą stroną przykryć poplamione miejsce, i zostawić np. na noc.
Kamień z serca - działa
To tak na wypadek, gdyby ktoś przez google szukał ratunku dla swojego mebla
Miałem dokładnie ten sam problem, a konkretnie kot co jakiś czas sikał mi na dywan. Próbowałem różnych specyfików. Od pewngo czasu kupuję bardzo dobry neutralizator, jak widzę można go nawet kupić w internecie, firmy ONA . Zdecydowanie polecam!
zalezy jakie preparaty... trzeba wiedziec z czego i jak sie kozysta.sunshain pisze:te preparaty nie maskują zapachu moczu ale rozkładają "białka"
Ponadto powinno sie patrzec czy produkt jest ekologiczny ale tak na prawde, bo roznie to bywa... Te prawdziwie ekologiczne czesto sa przyjazne pupilom...
No to właśnie takie są produkty ONA. Zreszta trzeba samemu sprawdzic ale co prawda to prawda trzeba uwazac na rynku.
-
- Informacje
-