Jaki kot i na ile może zostać sam w mieszakniu?
-
Otóż chciałbym sobie kupić kota, tylko nie wiem jaka rasa. Mój kumepl ma małą hodowle Maine Coon'ów, ale nie wiem czy te koty nadają się do mieszkania (50m2), i na ile mogą zostawać same w domu ;/ A z tym jest największy problem bo od 8 do 16+ jestem w szkole, a rodzice zazwyczaj są w domu od 16... Prosze o pomoc.
-
Po pierwsze rodzice nie zgodzą sie w życiu na 2 koty, po 2 to byłby troche za duży wydatek. Jakieś inne propozycje ?:p
- Kasia i Maniuś
2 koty rasowe może i tak, ale np. jakieś bidy szukające domku już nie
Kolejna propozycja: kup jednego rasowego , a drugiego dobierz sobie nierasowego. W schroniskach sa do wyboru, do koloru ( mozna znależć naprawdę cudeńka o pieknym umaszczeniu...)
Zapewniam, utrzymanie dwóch kotów jest tylko niewiele kosztowniejsze, niz jednego.
Pozdrawiam
Zapewniam, utrzymanie dwóch kotów jest tylko niewiele kosztowniejsze, niz jednego.
Pozdrawiam
Jeden kot przebywający większość czasu sam w domu, będzie się nudził, dostanie depresji i może zacząć szybko chorować na poważne choroby. Jeżeli ma być kotek sam to lepiej darujcie sobie posiadanie takiego zwierzaka. Wbrew pozorom, koty są bardzo towarzyskie i źle znoszą samotność. Decyzja należy do was. Można wziąść dwa koty (mogą to być piękne schroniskowe prawie darmo) lub jednego ale nie zostawiać go samego na dłużej niż 2-3 godziny.
Cena jaką musicie zapłacić za kota rasowego wystarczy na pokrycie kosztów wyprawek, kastracji, szczepień i odrobaczeń na oba koty i jeszcze zostanie co nie co na żwirek i karmę. Pozostałe wydatki nie będą aż takie duże. Zresztą jak weźmiecie ze schroniska to większość z nich jest już po kastracji i ma pierwsze szczepienia, więc ile już pieniędzy macie zaoszczędzone. Starczy wam na utrzymacie dwóch futerek na rok lub nawet dwa.
Mam jedną koteczkę, ale jestem z nią stale w domu i widzę jak bardzo brakuje jej kociego towarzystwa (ja muszę je zastąpić ale to już nie to samo). Ubolewam, że nie stać mnie na drugie futerko. Moja kicia kosztuje mnie ok 40-50zł miesięcznie (dobre suche jedzonko plus żwirek) dwa koty to razy dwa (80zł), niby nie dużo ale przy moim dochodzie 650zł to rzeczywiście duży wydatek a nie bardzo kto ma się u mnie dorzucić do kociambra.
Przemyśl decyzję o posiadaniu kotka. Jeżeli ma być sam, to potem wydacie znacznie więcej pieniędzy na wizyty u weta i leczenie kota z chorób które powstaną z głupiego stresu z powodu samotności (poważnych i kosztownych chorób). Popytaj ludzi a najlepiej popytaj wetów o to.
A przy okazji... Dachowce znacznie rzadziej chorują niż koty rasowe i potrafią być przepiękne, również długowłose. To są prawdziwe cuda.
Cena jaką musicie zapłacić za kota rasowego wystarczy na pokrycie kosztów wyprawek, kastracji, szczepień i odrobaczeń na oba koty i jeszcze zostanie co nie co na żwirek i karmę. Pozostałe wydatki nie będą aż takie duże. Zresztą jak weźmiecie ze schroniska to większość z nich jest już po kastracji i ma pierwsze szczepienia, więc ile już pieniędzy macie zaoszczędzone. Starczy wam na utrzymacie dwóch futerek na rok lub nawet dwa.
Mam jedną koteczkę, ale jestem z nią stale w domu i widzę jak bardzo brakuje jej kociego towarzystwa (ja muszę je zastąpić ale to już nie to samo). Ubolewam, że nie stać mnie na drugie futerko. Moja kicia kosztuje mnie ok 40-50zł miesięcznie (dobre suche jedzonko plus żwirek) dwa koty to razy dwa (80zł), niby nie dużo ale przy moim dochodzie 650zł to rzeczywiście duży wydatek a nie bardzo kto ma się u mnie dorzucić do kociambra.
Przemyśl decyzję o posiadaniu kotka. Jeżeli ma być sam, to potem wydacie znacznie więcej pieniędzy na wizyty u weta i leczenie kota z chorób które powstaną z głupiego stresu z powodu samotności (poważnych i kosztownych chorób). Popytaj ludzi a najlepiej popytaj wetów o to.
A przy okazji... Dachowce znacznie rzadziej chorują niż koty rasowe i potrafią być przepiękne, również długowłose. To są prawdziwe cuda.
Moja kocica, adoptowana w wieku 4 lat zostawała często sama w domu, czasami na 2-3 dni w drastyczniejszych sytuacjach typu szpital właścicieli. Byleby miała jedzenie i picie, zazwyczaj nieobecność przesypia. Zdrowa bardzo radosna koteczka. Ale przyzwyczajana do nieobecności od początku, najpierw kwadrans, potem po kolei aż do całego dnia.
Jak się nauczyła, że do 15stej jestem w pracy, to jak wrócę za wcześnie to wita mnie oburzona że sen przerwałam
Jak się nauczyła, że do 15stej jestem w pracy, to jak wrócę za wcześnie to wita mnie oburzona że sen przerwałam
W zasadzie to sama nie wiem, zaglądnęłam tutaj, bo chciałam znać odpowiedź.
Koty, które są interesujące, okazuje się, że muszą mieć towarzystwo, a kolejnym problemem jest, gdzie go dać jak się jedzie na wakacje. Podobno źle znoszą hotele dla zwierząt. Jeśli coś o tym wiecie, to piszcie, bo jest jeszcze opcja do sąsiada, ale ten sąsiad może nie mieć możliwości, albo nie chcieć... A wracając do pytania to po lekturze wszystkich odpowiedzi chyba najlepiej kupić dwa koty... Moja koleżanka ma 2 koty, i druga też...A moim zdaniem birmańskie są urocze... Ale to przecież nie na temat, co nie? Pozdrowienia...
P.S....I piszcie dalej, bo może ktoś znajdzie lepsze rozwiązanie...
Koty, które są interesujące, okazuje się, że muszą mieć towarzystwo, a kolejnym problemem jest, gdzie go dać jak się jedzie na wakacje. Podobno źle znoszą hotele dla zwierząt. Jeśli coś o tym wiecie, to piszcie, bo jest jeszcze opcja do sąsiada, ale ten sąsiad może nie mieć możliwości, albo nie chcieć... A wracając do pytania to po lekturze wszystkich odpowiedzi chyba najlepiej kupić dwa koty... Moja koleżanka ma 2 koty, i druga też...A moim zdaniem birmańskie są urocze... Ale to przecież nie na temat, co nie? Pozdrowienia...
P.S....I piszcie dalej, bo może ktoś znajdzie lepsze rozwiązanie...
-
Polecam serdecznie zostawienie kotka pod opieką Gdy musisz wyjechać i nie możesz zabrać ze sobą kota zarezerwuj usługę szybkie karmienie, a opiekun przyjdzie do twojego zwierzaka i nakarmi go, wyczyści kuwetę, pobawi się z kotkiem i pogłaszcze! Wszystko to, czego pupil potrzebuje <3
Kod: Zaznacz cały
www.Pethomer.com
Wcale nie musisz korzystać z żadnych tymczasowych hoteli dla zwierząt, wystarczy, że przyzwyczaisz kota do pozostawania samemu, poświęcisz mu wystarczającą ilość czasu gdy już będziesz w domu i przede wszystkim - zadbasz o jego potrzeby.
Pamiętaj, stały dostęp do wody (i moze też warto pozostawić suchą karmę), naucz go korzystać z kuwety, a wszystko będzie w porządku
Pamiętaj, stały dostęp do wody (i moze też warto pozostawić suchą karmę), naucz go korzystać z kuwety, a wszystko będzie w porządku
-
Cześć!Wizzardius pisze: ↑26 lipca 2010, 13:40Otóż chciałbym sobie kupić kota, tylko nie wiem jaka rasa. Mój kumepl ma małą hodowle Maine Coon'ów, ale nie wiem czy te koty nadają się do mieszkania (50m2), i na ile mogą zostawać same w domu ;/ A z tym jest największy problem bo od 8 do 16+ jestem w szkole, a rodzice zazwyczaj są w domu od 16... Prosze o pomoc.
Zastanawiasz się, jaka rasa kota będzie odpowiednia dla Twojego trybu życia? Chętnie Ci pomożemy Na naszym blogu znajdziesz dużo informacji i opisów na temat poszczególnych ras kotów. Dzięki nim dowiesz się, jakie są, co lubią, a za czym nie przepadają nasze kochane mruczki.
Zastanawiasz się nad Maine Coon? Jest to duży ibardzo atrakcyjny kot. Mówi się, że to jeden z większych udomowionych kotów Na blogu znajdziesz o nim tekst:
Kod: Zaznacz cały
https://www.krakvet.pl/artykuly/maine-coon/
Zapraszamy do lektury!
KrakVet.pl
Maine coon jest piękny, ale jest też specyficzny jeśli chodzi o wychowanie. Jeśli to będzie twój pierwszy kot, to lepiej zdecydować się na rasę bardziej elastyczną, towarzyską i współpracującą. I też kwestia pozostawania samotnie w domu... musisz rozsądnie wybrać rasę, tak aby z łatwością dostawała się do twojego stylu życia.
-
- Informacje
-