Witam !
Jakie są najlepsze metody możliwie nieinwazyjne i możliwie mało chemiczne aby ustrzec kota od kleszczy ?
kleszcze u kotów - jak zapobiec ?
-
na moją kicie Fiprex w ogóle nie działa, została zakropiona a po 3 dniach miała już kleszcza, teraz następnego, i to jeszcze wbił się jej obok odbytu! Może ktoś mi polecić jakiś inny lek? nie wiem może mocniejszy...
czy słyszał ktoś coś na temat pasty czosnkowej dla kota właśnie przeciwko kleszczom i pchłom i mógłby podzielić się wrażeniami?
czy słyszał ktoś coś na temat pasty czosnkowej dla kota właśnie przeciwko kleszczom i pchłom i mógłby podzielić się wrażeniami?
przy kroplach trzeba pamiętać o tym że aplikuje się je na SKÓRĘ między łopatkami (aby kot tego nie zlizał) i nie wolno kąpać kota na 48h przed zabiegiem i po, jeżeli te wytyczne zostaną spełnione krople powinny działać przez ok 4 tygodnie (w zależności od producenta).
dziwie się że fiprex się nie sprawdził, może frontline (ponoć lepszy a już na pewno droższy ), sabunola nie polecam-krótki okres zabezpieczenia więc cena nie adekwatna do długości działania, o czosnku słyszałam ale jedynie na robale wewnątrz czworonoga więc nie wiem ja to się ma do kleszczy i pcheł .
dziwie się że fiprex się nie sprawdził, może frontline (ponoć lepszy a już na pewno droższy ), sabunola nie polecam-krótki okres zabezpieczenia więc cena nie adekwatna do długości działania, o czosnku słyszałam ale jedynie na robale wewnątrz czworonoga więc nie wiem ja to się ma do kleszczy i pcheł .
-
no kot nie był kąpany ani przed ani po, i dostał krople bezpośrednio na skórę właśnie między łopatkami...no coż, może spróbuję z frontline
-
Usuwam wpis merytoryczny.
Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2014, 10:39 przez Snedronningen, łącznie zmieniany 1 raz.
Dla mojego kotka kupiłam specjalną obrożę przeciw kleszczom. Przy zakładaniu trzeba pozostawić trochę luzu, aby obroża nie była za ciasna, jednak uważać, aby nie była też za luźna, bo wtedy może się zgubić.KRAB pisze:Witam !
Jakie są najlepsze metody możliwie nieinwazyjne i możliwie mało chemiczne aby ustrzec kota od kleszczy ?
-
- Informacje
-