pomocy
moj 4-miesieczny kocurek za kazdym razem kiedy otwieraja sie drzwi od mieszkania probuje uciec na klatke schodowa, jest to dla mnie juz bardzo meczace, moj wet powiedzial ze jedynie w takiej sytuacji pomoze wykastrowanie malucha.Prosze o pomoc
4 miesiace to chyba troszkę za wcześnie na katracje o 3 miesiace. Mały poprosty jak to maluch ciekwy jest swiata i interesuje go wszystko także to co jest za drzwiami. A kastracja to nic złego .
Tak kastracja to nic złego, kilka dni temu przekonałam się o tym (mój Tofiś był kastrowany) teraz czekam tylko na efekty, kicika nadal ciągnie na dwór... ale wiadomo, że super zmiana od razu nie nastąpi
Może jak kotek tak bardzo chce wędrować to kup mu szelki? Ja raz byłam z Tofikiem na dworzu (niedawno kupiłam szelki i to był taki spacer próbny) i kotek spisał się świetnie Jak zrobi się cieplej to będziemy wychodzić częściej
Może jak kotek tak bardzo chce wędrować to kup mu szelki? Ja raz byłam z Tofikiem na dworzu (niedawno kupiłam szelki i to był taki spacer próbny) i kotek spisał się świetnie Jak zrobi się cieplej to będziemy wychodzić częściej
dzieki za odpowiedz, jeszcze jedno, od kiedy ,mozna juz kastrowac , mam MCOosika pisze:moj 4-miesieczny kocurek za kazdym razem kiedy otwieraja sie drzwi od mieszkania probuje uciec na klatke schodowa, jest to dla mnie juz bardzo meczace, moj wet powiedzial ze jedynie w takiej sytuacji pomoze wykastrowanie malucha.Prosze o pomoc
U nas w Polsce to tak 7-8 miesięcy, a gdzieś czytałam, że w USA robią to u nawet 2-miesięcznych kociąt, a u nas w Polsce nie, bo nie ma takiej techniki. Hmm... tylko gdzie ja to czytałam (?) kompletnie wyleciało mi z głowy.
Z tego co słyszałam/czytałam kastracja nie powoduje żadnego zachamowania wzrostu, dlatego nie ma właściwie znaczeni w jakim wieku kota to się robi, chodzi właściwie o tę technikę, ale może wet lub ktoś bardziej doswiadczony tu się wypowie
Z tego co słyszałam/czytałam kastracja nie powoduje żadnego zachamowania wzrostu, dlatego nie ma właściwie znaczeni w jakim wieku kota to się robi, chodzi właściwie o tę technikę, ale może wet lub ktoś bardziej doswiadczony tu się wypowie
Ogolnie mowi sie, ze kastowac powinno sie okolo 7-8 miesiaca...Niektorzy kastruja znacznie wczesniej ale to podobno zabiera kocurowi jego samczy, koci wyglad...Nie ma zaleznosci pomiedzy kastracja a SUK jak mowia ostatnie badania...Decyzja nalezy do Ciebie! Jak widac nie ma tu jednomyslnosci...ja wykastrowalem swoje koty jak poczulem zmiane w zapachu moczu...Bylo to okolo 7 miesiaca
wStanach kastrują 2 miesieczne kociaki, ale jezeli się tego nie zrobi do któregoś tam tygodnia życia to potem trzeba poczekac do dorosłości.
Kociak ucieka , bo jest ciekawy.
MCO to duże koty, rosną z reguły dłużej niż dachowce.
Z reguły kotka europejskiego kastruje sie ok 7-8 mies. zycia.
Ale nie ma reguły, że jak skończy tyle a tyle to na drugi dzien zabieg.
Kocurka kastruje się, kiedy zapach moczu w kuwecie zmienia się kocurzy - przykry dla nosa. Czasami do tego dochodzą miauczenie - zawodzenie, szczególnie wieczorami i nad ranem.
I to już znaczy, że czas na kastrację.
Czasami to jest w wieku 7 miesięcy a czasami np roku
Kociak ucieka , bo jest ciekawy.
MCO to duże koty, rosną z reguły dłużej niż dachowce.
Z reguły kotka europejskiego kastruje sie ok 7-8 mies. zycia.
Ale nie ma reguły, że jak skończy tyle a tyle to na drugi dzien zabieg.
Kocurka kastruje się, kiedy zapach moczu w kuwecie zmienia się kocurzy - przykry dla nosa. Czasami do tego dochodzą miauczenie - zawodzenie, szczególnie wieczorami i nad ranem.
I to już znaczy, że czas na kastrację.
Czasami to jest w wieku 7 miesięcy a czasami np roku
To dość normalne, że go ciągnie na dwór i nie jestem taka pewna, czy po kastracji to się skończy. Nie mówię, że tak nie będzie, ale nie można wierzyć, że to będzie w 100% skuteczne na jego ucieczki. Kastracja tak czy siak raczej byc musi, ze względu na znaczenie moczem. A na jego ciekawość myślę, że najlepsza będzie rada Śliwki- spacerki w szelkach. Jak kotek pozna to, co go tak intryguje i zmacha się na dworku, to nie będzie tak ciekawy świata
-
- Informacje
-