Brudny kociak
-
Witam znalazłam dziś maleńkiego kotka, samodzielnie już je więc został nakarmiony, z apetytem nie ma problemu ;] Matrwi mnie tylko jego skóra i sierśc, o ile na grzbiecie jest śliczna i puchata tyle pod brzuszkiem, poprstu brudna, co gorsze po kotku chodzą jakieś robaki, niestety nie mogę udac sie od razu do weterynarza dlatego proszę o pomoc tutaj, jak wyczościc malucha i czy moge jakos usunąc owe robaki ?
Kociaka mozna wykapać stosujac jakiś delikatny szampon dla kotów. Oczywiscie trzeba uważac, aby nie zalać kotu oczu i uszu. Po kapieli obowiązkowo suszenie, najlepiej suszarką, a jesli będzie się bał ,- ciepłym ręcznikiem. Nie otwieracokien w mieszkaniu, aby kotka nie przewiało.
Robaki (pchły?/larwy much?)można wyczesywać gęstym grzebieniem.
A wizyta u lekarza i tak niezbędna ( odrobaczenie, potem szczepienie)
Brawo,ze uratowałaś maleństwo!
Wklej jakieś zdjęcie!
Robaki (pchły?/larwy much?)można wyczesywać gęstym grzebieniem.
A wizyta u lekarza i tak niezbędna ( odrobaczenie, potem szczepienie)
Brawo,ze uratowałaś maleństwo!
Wklej jakieś zdjęcie!
Słyszałam gdzieś, że jeśli się nie wysuszy dobrze kota po kąpieli, tooo kociak może nabawić się chorobyyy i konsekwencje mogą być na przyszłość.
-
Po kąpieli i tak nie pozbędziesz się pcheł. Usuniesz tylko brud. Dla małego kociaka najgorsze są insekty, których trzeba się pozbyć kupując u weta odpowiedni środek. A i jeszcze trzeba pozbyć się robali wewnętrznych. Najlepiej udać się do weterynarza, żeby ocenił stan kociaka.
-
- Informacje
-