Oczy persa

Dyskusje o pielęgnacji kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Anna0207

22 lutego 2007, 22:22

Mam problem z oczkami mojego persa.Byliśmy u weta,który nie stwierdził żadnej choroby,ale niepokoi mnie intensywna wydzielina.Wiem,ze persy łzawią i trzeba oczka przemywać.Jednak z tego co się dowiedziałam od innych " perskich mam" ,przemywają oczka raz dziennie,najczęściej rano.
Ja,żeby mój kocurek wyglądał w miarę estetycznie,muszę tę czynność wykonywać po kilka razy dziennie.Używam do tego albo borasolu,albo przegotowanej wody,już nawet zaparzyłam rumianek. Jak można pomóc mojemu pupilkowi pozbyć się tego na dłużej?Kocham go nawet z takimi oczkami,ale widzę,że jest to problem nie tylko dla mnie.Proszę o jakieś wskazówki
Gość

24 lutego 2007, 08:52

Są kotky którym oczka trzeba przemywac częsciej.skoro wet nie widzi nic złego to wzmozone lzawienie moze bycspowodowane karmą np. Rc daje takie obiawy . Moze cos siezmieniło w otoczeniu , kurz jakis remont , tkanina . Do przemywania oczu moze byc borasol, rumianek zabarwi futerko i moze uczulac [nie musi]. Dobre efekty przynosi zakroplenie kroplami Visin do oczu oczywiscie nie ciagle tylko np. przez tydzień do osiagniecia poprawy. Myc oczka polecam gazikami nie wacikiem, wacik moze zostawiac kłaczki i podrazniaja oczko. A moze wet powinien zrobic wymaz z oka i zbadac wydzieline. mogły sie zatkac kanaliki łzowe i tez oczko bardziej lzawi. to chyba tyle.
Powodzenia
DamaKier
Kontakt:

24 lutego 2007, 23:21

Anonymous pisze:Są kotky którym oczka trzeba przemywac częsciej.skoro wet nie widzi nic złego to wzmozone lzawienie moze bycspowodowane karmą np. Rc daje takie obiawy .
No tu się akruat nie zgodzę. Nie wykluczam, że mógł się zdarzyć taki przypadek (choć dość dziwny, bo nigdy o takim nie słyszałam) ale na pewno nie jest tak, że po Royalu kot od razu ma łzawiące oczka, bez przesady :wink:
Gość

26 lutego 2007, 09:14

Oczywiscie ze nie odrazu ale zaopbserwowano łzawienie po RC. Moja kocica musi miec myte oczy 2 razy dziennie.
DamaKier
Kontakt:

10 marca 2007, 18:27

Zaobserwowano- czyli kto zaobserwował? Nie wykluczam, że są takie przyadki i może faktycznie RC im pod tym względem nie służy, ale nie mówmy ogólnie, że tak się dzieje- bo to jest nieprawda. Na mnóstwo osób karmiących koty RC mogło to się zdarzyć, ale na pewno nie jest to regułą czy zjawiskiem częstym (a wręcz b. rzadkim)
Gość

14 marca 2007, 15:45

Zaobserwowało to kilku znanych mi wlascicieli persów po podaniu RC oczywiście nie od razu tylko po tygodniu , dwóch podawania RC. dodatkowo bywaja koty uczulone na RC i to solidnie.
DamaKier
Kontakt:

19 marca 2007, 12:07

Uczulonym można być na wiele rzeczy i nie tylko RC uczula koty (uczula składnik zawarty w karmie). Jak moja kuzynka ma uczulenie na krowie mleko, to ja tez mam nie pić, bo złe?
Gość

20 marca 2007, 13:28

DamaKier pisze:Uczulonym można być na wiele rzeczy i nie tylko RC uczula koty (uczula składnik zawarty w karmie). Jak moja kuzynka ma uczulenie na krowie mleko, to ja tez mam nie pić, bo złe?
nie no oczywiście ze nie.widze ze się nie rozumiemy. chodziło o to ze ja osobiscie stykam sie z takim problemem ze RC czesto uczula i czesto jest tez chwalona za to ze jest doba karmą i to potwiedzanm ze dobra ale i potwierdzam ze uczula i tyle. nie mowie zeby ktos nie karmil nia swojego kota tylko zeby wiedzial ze jak sie cos bedzie dzialo i kotek bedzie sie drapal to co moze byc tego przyczyna i tyle z mojej strony.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ
  • Informacje