Okropny kamień na zębach u 4-letniego psa. POMOCY!

Dyskusje o pielęgnacji kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

mrowaaa

23 stycznia 2008, 18:45

Mój pies niedługo skończy 4 lata. Jest maleńkim, rozszczekanym kundelkiem. Żywię go jedzeniem gotowanym, a dodatkowo ma w misce przez cały czas suchą karmę marki Royal Canin.
Psiak od urodzenia nie był przyzwyczajony do mycia zębów, także dziś bardzo boi się tego zabiegu i nie pozwoli sobie ich wyczyścić.
Nagromadziło się mnóstwo kamienia, którego nie da się zdrapać, ani w żaden inny sposób usunąć.
Słyszałam o zabiegu, podczas którego czyści zeby z kamienia.
Wolałabym by go jednak uniknąć. Bardzo chciałabym, by mój pies miał zdrowe, białe zeby. Czy isnieją inne sposoby oczyszczenia zębów psa z okropnego kamienia?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

28 stycznia 2008, 13:41

jeżeli na zębach już są obfite złogi kamienia nie ma innyj metody niż sanacja jamy ustnej.
Awatar użytkownika
Kasia i Maniuś

10 marca 2008, 20:47

A co można zastosować u 10-cio miesięcznego kociaka u którego pojawił się bardzo delikatny żółty nalot na zębach. Je trochę jedzenia z puszek, jak również suchego. Nie chcę stosować nic ostrego, tylko jakieś delikatne sposoby.
Awatar użytkownika
Borysek

10 marca 2008, 21:11

Poli podaję tę pastę: http://www.krakvet.pl/fresh-breath-dent ... -9234.html
Jest dobra, tylko według mnie trochę za rzadka :roll: W dawkowaniu napisane jest, żeby dorosłemu kotu podawać dziennie około 2 cm (ja daję rzadzej i mniej)... tylko, że ona jest jakaś taka lejąca (przynajmniej ta moja) :? Jednak mimo wszystko jest dobra.
ODPOWIEDZ
  • Informacje