Znaleziony kot co dalej ?

Dyskusje o pielęgnacji kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

DamaKier
Kontakt:

22 czerwca 2008, 09:32

Feniksoo pisze:z tych mokrych karm strasznie jej z ząbków śmierdzi :evil: Dziś rano zjadła
troszkę tego whiskasa za jakiś 1 tydz. będę zamawiał karmę Royal opłaca się dla nierasowego kota?
I czy u kotki to normalne że w takim wieku gryzie po rękach i nogach?
Śmierdzieć może dlatego, że do tych puszek w Whiskasie Bóg wie co wkładają. Kup kilka lepszych (wypisałam wyżej) i zobacz, czy nadal będzie niemiły zapach z paszczy koteczki. A możliwe jest też to, o czym pisał Borysek- najlepiej, jakby obejrzał ją wet

Dobierając karmę nie należy patrzeć na rasowość kotka, bo każdy kot zasługuje na taką samą opiekę- bez względu na wiek czy rasę. Ale ja bym RC odradziła- nie jest to karma rewelacyjna (choć może też nie zupełnie kiepska), a poza tym- strasznie droga, zupełnie niewarta żądanych za nią pieniędzy. Pisałeś, że z kasą w tej chwili troszkę słabo, więc ja bym radziła Acanę- wyjdzie i taniej, i zdrowiej (bo karma jest zdecydowanie lepszej jakości). Polecałabym też kupić małą paczuszkę Bosch Sanabelle na spróbowanie, bo wiem, że dużo kotów bardzo tę karmę lubi i może za jej pomocą łatwiej przekonasz malutką do chrupek.
Iza-Erin
Kontakt:

22 czerwca 2008, 09:38

Feniksoo, kicia Whiskasa może nie jeść, bo to straszne badziewie :/ Lepiej kupić np. puszki Animondy dla kociąt i chrupki, np. Royala Baby Cat lub Hills'a, bo tak naprawdę wcale nie są dużo droższe od Whiskasa, a o wiele lepsze - nie będziesz się martwił, że kicia może zachorować. Po marketówkach to naprawdę dość częste. Jeśli chodzi o zakupy w necie to dodatkowe koszty wcale nie są takie wysokie albo nie ma ich wcale, jeśli wydajesz trochę więcej. Jeżeli nie możesz wydać od razu większej kwoty, poszukaj w sklepach zoologicznych, często firmy mają różne promocje i wtedy nawet małe opakowanie wychodzi dość tanio.
ATA

22 czerwca 2008, 10:35

Co prawda sama przez jakiś czas karmiła mojego kota RC Baby Cat, ale po tej karmie miał okropne zaparcia. Znacznie lepiej służyła mu Purina Pro Plan Kitten - sporo tańsza, a o bardzo przyzwoitym składzie. Podobnie jak Dama Kier uważam, że w tym wypadku nie warto przepłacać. Wysoka cena RC nie ma tu większego uzasadnienia - PPP czy Acana będą równie dobrze służyć kociakowi, a nie będą tak bardzo obciążać budżetu.
Feniksoo

22 czerwca 2008, 11:38

Będzie mi potrzebna karma która ma dużo mięsa a nie jakieś tam zapachy dodawane do karmy ... która wogóle nie ma mięsa. Chciałbym się dowiedzieć czy Acana czy Royal co jest lepsze i co jest naturalniejsze 8) wiem że Whiskasa nie powinno się podawać mojej kici ale zmieniam karmę. Zjadła troszeczkę ale wypada jej z buzi bo nie może przegryźć :cry: :wink:
Liwia

22 czerwca 2008, 12:15

Feniksoo pisze:Będzie mi potrzebna karma która ma dużo mięsa a nie jakieś tam zapachy dodawane do karmy ... która wogóle nie ma mięsa.
wiec kawalek wolowiny, drobno pokrojony, bedzie najlepszym wyborem 8)
Ostatnio zmieniony 22 czerwca 2008, 12:46 przez Liwia, łącznie zmieniany 1 raz.
ATA

22 czerwca 2008, 12:43

Z gotowych karm do mnie bardziej przemawia PPP Kitten - ma znacznie więcej białka niż RC i Acana (przy bardzo podobnych składnikach), więc według mnie na pewno jest odpowiedniejsza dla kociąt. Co do mięsa to owszem, jest odpowiednie i zdrowe, ale nie pokryje w pełni zapotrzebowania kotka na składniki pokarmowe. Gotowanie niszczy wiele witamin, a przede wszystkim zmniejsza zawartość tauryny, nawet o połowę. Nawet surowe mięso nie zawiera wszystkiego co jest niezbęde. Kociak musi dostawać dodatek mineralno - witaminowy (zawierający fosforan wapnia i witaminy z grupy B), inaczej będzie miał poważne niedobory. Niektórzy stosują mieszane żywienie - część pełnoporcjowej karmy (puszki, suche), a część domowego jedzonka (mięso, gotowane ryby, biały ser, żółtko jaja, naturalny jogurt, gotowane warzywa, trochę ryżu). Taki sytem, choć nie przez wszytkich preferowany na pewno ograniczy, albo nawet zlikwiduje niedobory. Możliwości jest sporo... 8)
Feniksoo

22 czerwca 2008, 17:35

Wybieram karme oto linki:

http://www.krakvet.pl/purina-chow-kitte ... -4009.html

Czy ta:

http://www.krakvet.pl/acana-kitten-15kg-p-2317.html

Które Waszym zdaniem lepiej będzie smakowało kotce i ma więcej witamin i mięsa itd.?
Liwia

22 czerwca 2008, 17:46

z tych dwoch to lepiej acane.
a jeszcze lepiej orijen:
http://www.krakvet.pl/orijen-25kg-p-7440.html
Jestes z Krakowa?
Feniksoo

22 czerwca 2008, 18:04

Nie. Z Lublina. trochę droga ta karma :roll: Zastanawiam się nad Acaną i PPP :arrow:
Liwia

22 czerwca 2008, 18:09

niewiele drozsza od acany a sporo lepsza.
Feniksoo

22 czerwca 2008, 18:55

Ja widzę znaczącą różnicę ... za Acane dam 36 zł a za to około 68 8)
ATA

22 czerwca 2008, 19:35

Według mnie jedna karma nie może być odpowiednia i dla kociąt i dla dorosłych kotów. Te dwie grupy kotów mają zupełnie inne zapotrzebowanie na białko, energię, wapń, fosfor, witaminy i nie powinny dostawać tej samej karmy. O ile wiem Orijen nie ma wersji dla kociąt, tylko jedną, podobno uniwersalną. Nie bardzo mi się to podoba :roll:
A Purina Cat Chow to bardzo kiepska karma - nie mylić z Puriną Pro Plan o kilka klas lepszą 8) .
DamaKier
Kontakt:

22 czerwca 2008, 19:58

Na Purinę Cat Chow nawet nie patrz, bo to cuś jak Whiskas. Orijen moim zdaniem byłby idealny, ale faktycznie- tani nie jest i inne karmy zdecydowanie nie napną Twojego budżetu, a sprawdzą się równie dobrze. Każdy z nas ma jakies swoje własne, wyrobione zdanie na temat karm- dlatego takie różnice i każdy radzi co innego. Jeśli zastanawiasz się między Acaną a Puriną Pro Plan zdecydowanie polecam tę pierwszą- nie dośc, że wychodzi dyszkę taniej, to ma nieporównywalnie lepszy skład (wypełniaczy nie jest aż tak dużo i zastosowano lekkostrawny ryż). Natomiast PPP ma sporo wypełniczy, w tym glutenową mączkę kukurydzianą i pszeniczną- kukurydza jest jednym z najgorszych wypełniaczy, a pszenica również nie powinna się znaleźć- bo kot nie jest kurą, żeby odżywiac się ziarnem.

I pozdrawiam Ciebie oraz koteczkę- ja tez jestem (prawie) z Lublina :D
Iza-Erin
Kontakt:

22 czerwca 2008, 20:00

Tak, Purina Cat Chow to bardziew. Acana jest lepsza i ma wersję dla kociąt. Podawałam ją kiedyś moim kociakom i dość chętnie jadły. Orien dla mnie od razu odpada, bo ma za dużo białka.
Liwia

22 czerwca 2008, 20:34

Iza-Erin pisze:Orien dla mnie od razu odpada, bo ma za dużo białka.
moglabys powiedziec czemu odpada - tzn dlaczego 45% bialka dyskredytuje ta karme? Zwlaszcza u kociaka?
ODPOWIEDZ
  • Informacje