dyskusja- strzyżenie
- kamila lakusiowa
hej. Co myślicie o strzyżeniu Goldena? Czy nie będzie mu lżej? Nie mówię że swojego obstrzygę, tak się pytam.
Ostatnio zmieniony 12 czerwca 2011, 17:37 przez kamila lakusiowa, łącznie zmieniany 1 raz.
Ależ w wielu salonach poradzą "obstrzyżenie żeby się piesek nie męczył" .. poparte zerową wiedzą na temat konsekwencji.
Szata jest barierą przed promieniowaniem UVA, przegrzaniem (czyli udarem ) , zimnem, wiatrem, wodą - a każda rasa przez mnogość pokoleń ma inny stopień wrażliwości na warunki pogodowe. Ujednolicanie "ostrzyc" jest niestety szkodliwe.
Szata jest barierą przed promieniowaniem UVA, przegrzaniem (czyli udarem ) , zimnem, wiatrem, wodą - a każda rasa przez mnogość pokoleń ma inny stopień wrażliwości na warunki pogodowe. Ujednolicanie "ostrzyc" jest niestety szkodliwe.
- kamila lakusiowa
Może źle się wyraziłam. Nie całkiem tak jak grzywek ale skrócić sierść gdzieś na długość ok. 1 cm.
wydaje mi się że nie należy strzyc psa, lepiej go regularnie czesać, aby gubił prawidłową ilość sierści, jak strzyc to psy z włosami, ale też z umiarem:), w końcu po coś natura dała mu sierść:)
-----------------------------------------
Tylko u mnie najlepsza karma dla psów i kotów
-----------------------------------------
Tylko u mnie najlepsza karma dla psów i kotów
-
Jakbym nie przycinałą swojej goldenki to wyglądałaby koszmarnie . Degażówkami robię szyję , uszy, firankę pod brzuchem i ładnie przycinam ogon, nie lubię "zapuszczonych" goldenów i uwierzcie mi czesanie i trymowanie u niektórych modeli nie wystarcza, po takim przycięciu wygląda estetycznie, młodnieje w oczach, zauważcie na wystawach goldeny są łądnie przycięte i nie wpływa to na kondycję ich sierści - warunek jest oczywiście - dobre degażówki, sprawna ręka i dobre żarcie a sierść będzie zawsze zdrowa i piękna.
Przycinanie jako estetyczna forma usuwania nadmiaru szaty który kiedyś był usuwany w trakcie pracy to coś innego.
Strzyżenie ras które tego wymagają np. chińskiego grzywaczy odmiany łysej i pudla też jest wymagane - z zachowaniem zasad strzyżenia.
Piękne wytrymowanie cocker spaniela, goldena czy sznaucera to znowu strona użytkowości szaty tych psów wręcz niezbędna dla tych ras.
Ale wycięcie pudla na zero, sznaucera zgolenie maszynką na łyso, zjechanie shih tzu do skóry, obgolenie nowofunlanda "żeby piesku było lżej" tylko dlatego że właścicielowi się nie chce wziąć szczotki do ręki to działanie przeciw psom i ich uwarunkowaniom.
Ktoś ma collie długowłosego i go goli ? To niech od razu kupi collie krótkowłose - są w Polsce dostępne.
Po co ktoś bierze sznaucera i go potem zleca obciąć na zero zamiast kupić od razu pinczera.
Wyciąć goldka na krótko to czemu ktos nie kupił od razu labka.
Te odmiany maja szatę krótką , twardą przystosowaną swoją długością, teksturą do prawidłowej ochrony skóry i organizmu.
Strzyżenie ras które tego wymagają np. chińskiego grzywaczy odmiany łysej i pudla też jest wymagane - z zachowaniem zasad strzyżenia.
Piękne wytrymowanie cocker spaniela, goldena czy sznaucera to znowu strona użytkowości szaty tych psów wręcz niezbędna dla tych ras.
Ale wycięcie pudla na zero, sznaucera zgolenie maszynką na łyso, zjechanie shih tzu do skóry, obgolenie nowofunlanda "żeby piesku było lżej" tylko dlatego że właścicielowi się nie chce wziąć szczotki do ręki to działanie przeciw psom i ich uwarunkowaniom.
Ktoś ma collie długowłosego i go goli ? To niech od razu kupi collie krótkowłose - są w Polsce dostępne.
Po co ktoś bierze sznaucera i go potem zleca obciąć na zero zamiast kupić od razu pinczera.
Wyciąć goldka na krótko to czemu ktos nie kupił od razu labka.
Te odmiany maja szatę krótką , twardą przystosowaną swoją długością, teksturą do prawidłowej ochrony skóry i organizmu.
-
Ja dla odmiany nie lubię strzyżonych goldenów. To pies który powinien mieć futro. Przystrzyżone osobniki wystawowe wyglądają .... smutno, nienaturalnie
Ja tez chcialam sie dolaczyc do dyskusji. Otoz sama jestem "posiadaczka" (wlasciwie to jest na odwrot) seterki, nie ma ona dlugiej siersci, choc w niektorych miejscach dochodzi do 10 cm. Otoz ja w lecie postanowilam ja strzyc, ale nie na zero. Skracam troche odstajace pukle, zwlaszcza na lapach, brzuchu i zewnatrznej stronie uszow. Nie ze wzgledu na esetetyke czy dlatego, ze nie chce mi sie jej czesac. Po prostu po kazdym spacerze jest wyobklejana rzepami i innymi rzeczami, ze i tak nie mam innego wyjscia jak odciac jej to (bo "mordowac" psa wyrywaniem kudlow podczas czesania nie wydaje mi sie lepszym wyjsciem).
Czy takie strzyzenie funkcjonalne moze stanowic problem dla tej rasy i zaklocic jej ochrone przed goracem?
Czy takie strzyzenie funkcjonalne moze stanowic problem dla tej rasy i zaklocic jej ochrone przed goracem?
-
Po prostu pielegnujesz psa wystawowo, nic w tym złego
-
- Informacje
-