jak wyczyścic mu zęby ??

Dyskusje o pielęgnacji psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

23 marca 2007, 15:01

Mam coraz bardziej poważniejszy problem, otóż mój 3 letni piesek jest ze schroniska i w związku z tym ma bardzo brudne, przebarwione zęby ( głównie te tylne i kły ). Nie dam rady wyczyścić mu ich, gdyż panicznie sie tego boi, zarówno gdy czyszczę wacikiem na palcu, jak i gdy birę specjalną szczoteczkę. Pies wyrywa się, próbuje gryźć, ucieka. Nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić. Z pyszczka moge mu wyciągnąć, co tylko chcę, mogę mu otwierać pyszczek, dotykac zębów i stoi grzecznie, ale gdy cokolwiek prubuje włożyć do pyszczka (oprócz mojej ręki ) to zaczyna się awantura. Jak mam sobie z tym poradzić. Ma juz kamień na zębach i małą dziurkę. Nie chcę żeby w młodym wieku miał popsute zęby. Może jakieś płyny ?? kości i różne przedmioty ''czyszczące zęby'' na nic się nie zdają. Macie jakies pomysły ?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

23 marca 2007, 22:09

jeśli już ma obfity kamień już nic nie zrobisz tylko musi to zrobic lekarz. a co do profilktyki, to już Twoja inwencja i przechytrzenie psa.
harpia

24 marca 2007, 01:50

Można wyczyścić zęby u weta, specjalną maszynką, moje freciaki już nie raz były na takim zabiegu, nie wiem jak w większych miastach, ja płacę koło 40zł.
Awatar użytkownika
gasparo

24 marca 2007, 21:07

Jeżeli tego kamienia jest faktycznie sporo, niech lepiej wyczyści to porządnie weterynarz.
Potem kupcie praparat "Stoma gel" i co 2-3 dzień gołym palcem trzeba posmarować zęby tym żelem-pastą (bez szorowania). Żel rozmiękcza osad i wywołuje u psa intensywne lizanie. W ten sposób pies sam sobie czyści zęby. Ale skuteczne wyłącznie przy niedużych nalotach i jako profilaktyka. Dlatego lepiej najpierw zrobić porządne czyszczenie u weterynarza.
Agusia_1000000

28 marca 2007, 20:28

Ja mojemu psiakowi myję zęby owocową pastą dla dzieci oraz szczoteczka z miekkimi włoknami. Na początku moja tosia nie dawała sie umy zębów ale gdy jej pasta posmakowała to gdy jej myje zęby siedzi grzecznie tylko sie oblizuje :)
OWCZARZ

04 sierpnia 2007, 20:41

Mysle ze owocowa pasta przeznaczona dla dzieci to nie najlepszy pomysl dla psa.
Zwijka
Kontakt:

14 sierpnia 2007, 18:18

Z sklepach zoologicznych są takie białe kości. One samoistnie czyszczą psu zęby.
apbt

22 sierpnia 2007, 01:32

Czy powstawanie kamienia zależne jest również od wody - skąd pytanie ?
i uwarunkowane jest genetycznie?

Pytanie stąd iz przeprowadziłam sie teraz z psami do domu rodzinnego i w ciągu 1,5 roku w zastrasząjacym tempie zaobserwowałam tworzenie sie kamienia na zębach .
Jutro właśnie jedziemy z jednym na zabieg usuniecięcia kamienia..
W poprzednim mieszkaniu(miejscu zamieszkania) zeby były ładne a tutaj wprost tragedia.
Stoma żel - mamy uzywamy.
Kostki cuda na kiju, no nic nie pomaga.
Zywienie - dobrej jakości karmy.
Woda przegotowana... do picia .

Apbt_sól - nie załogowało mnie :roll:
bascha.p
Kontakt:

28 marca 2008, 13:00

Tak twarda woda, jedzenie nie scierajace kamienia, sa rasy psow z tendencja do osadzania sie kamienia nazebnego. po czyszczeniu zebow u lekarza bo tylko lekarz zrobi to profesjonalnie polecam zapobiegawczo paste
MARK&CHAPPEL Fresh Breath & Dental Care Paste for Cats & Dogs Sama ja stosuje u moich psow nie trezba nia myc zebow wystarczy nalozyc na zeby i rozetrzec juz zamknietym pyszkiem. awrgami.. zadnen problem i klopot i stres dla psa!

Obrazek

Pasta dla psów i kotów dająca świeży oddech i chroniąca zęby. Zawiera naturalne składniki odświeżające oddech i działające antybakteryjnie, które eliminują nazębną płytkę bakteryjną i kamień nazębny. Nie wymaga szczotkowania - pastę podaje się bezpośrednio na dziąsło albo miesza z jedzeniem. M&C Fresh Breath & Dental Care Paste jest wyjątkową jadalną pastą zawierającą łagodne materiały ścierne, które mogą być używane codziennie bez powodowania problemów żołądkowych.
ODPOWIEDZ
  • Informacje