pielęgnacja i żywienie suczki po porodzie- pilne!

Dyskusje o pielęgnacji psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

13 grudnia 2006, 18:50

Witam,
Bardzo proszę o porady i wskazówki dotyczące żywienia i pielegnacji suczki ok. 8 tygodni po porodzie. Suczkę adpoptowałam, ale jest obenie w domu tymczasowym ze szczeniakami, które już "odchodzą" do swoich domków a suczka w piątek bedzie już u mnie.

Czy bedzie wskazane teraz specjalne żywienie?(podobno niechetnie je suchą karmę!), witaminy itp.?

Czy jej sutki wymagają jakiś zabiegów?,

Czy mogę ją już wykąpać?

Ma ok. 3 lata. Dwa tygodnie temu była szczepiona (pw. chorobom zakaźnym), Czy pieski w tym wieku "doszczepia się'? a jeżeli tak, po jakim czasie? (w książeczce zdrowia nie ma wpisu o dacie następnego szczepienia, nie wiadomo też kiedy i czy w ogóle była przedtem szczepiona)

Zgodnie z umowa adopcyjna jestem zobowiazana do wysterylizowania suni. Kiedy powinnam to zrobić?
A przy okazji zapytam, jeżeli to nie jest tajemnica?, jaki jest koszt zabiegu w Krak-vecie?
Marzena

14 grudnia 2006, 14:35

Dzien dobry

Jesli suka juz skonczyła karmic szczeniaki to nalezy przejsc z nia na karme adult i tu juz w zaleznosci od mozliwosci finansowych dobrze było by jej podac ogólny zestaw witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych i mysle ze tu podawałabym:

Flawitol dal psów dorosłych i falwitol omega 6

http://www.krakvet.pl/product_info.php?products_id=1904

http://www.krakvet.pl/product_info.php?products_id=1549

w najblizszym czasie suczka napewno bedzie bardzo liniec lub juz zaczeła wiec pozniej przeszła bym z nia na witaminy na siersc.

http://www.krakvet.pl/product_info.php?products_id=1549

zwłaszcza jesli bedzie jednak na domowym jedzonku.

Jesli w sutkach nadal znajduje sie mleko nalezy batrdzo kontrolowac czy nie robi sie jakis stan zapalny i odciagac ,az w koncu ustanie.

Jesli chodzi o zabieg sterylizacji i szczepienia to juz udzieli informacji lekarz..

Dziekuje
Pozdrawiam
Marzena Machnik
Awatar użytkownika
kaasia
Kontakt:

14 grudnia 2006, 16:26

Marzena pisze:Jesli w sutkach nadal znajduje sie mleko nalezy batrdzo kontrolowac czy nie robi sie jakis stan zapalny i odciagac ,az w koncu ustanie.
Naprawdę poleca się odciąganie? Zawsze wydawało mi się, że to tylko stymuluje laktację, dlatego jestem trochę zaskoczona. Może pan Jarek rozwieje moje wątpliwości?
Gość

16 grudnia 2006, 22:36

Rzeczywiście okazało się, ze trzeba odciagać suni pokarm. Jestem wdzięczna za tę rade, bo sama bym na to nie wpadła. Skłoniło mnie to do przyspieszenia wizyty w lecznicy, pani wet. nie tylko potwierdziła, ale pomogła odciągnąc suni mleczko.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

19 grudnia 2006, 23:34

to zależy od stanu i rzeczywiście w niektórych przypadkach trzeba to robić i stopniowo prowadzić sukę do zasuszenia.
Gość

30 grudnia 2006, 14:58

kaasia pisze:
Marzena pisze:Jesli w sutkach nadal znajduje sie mleko nalezy batrdzo kontrolowac czy nie robi sie jakis stan zapalny i odciagac ,az w koncu ustanie.
Naprawdę poleca się odciąganie? Zawsze wydawało mi się, że to tylko stymuluje laktację, dlatego jestem trochę zaskoczona. Może pan Jarek rozwieje moje wątpliwości?
Czasem niestety trzeba ściągać, choć odchowując szczeniaki powinno się je stopniowo izolować, a do mamusi puszczać już porządnie najedzone, żeby tylko trochę ściągały. Wtedy laktacja sama ustaje. No i oczywiście zmiana jedzonka - mniej płynów.
ODPOWIEDZ
  • Informacje