Przebarwienie sierści
Może ktoś zna przyczyne , moja znajoma ma cocer spaniela biało czarnego i pod oczami oraz pod broda ma rudawe przebarwienia. Od czego to moze być i czym to można smarować, jakieś domowe sposoby są na to?
z reguły są to zabarwienia nadawane przez drożdżaki a te rozwijają się rewelacyjnie w miejscach, które stale są wilgotne ( wypływ z czu, zaślinione wargi), a także w miejscach fadów skórnych gdzie jest zatrzymywana wilgoć. Jest na to cała gama preparatów dostępna w lecznicach i sklepach zoo.
moja luna-shih tzu jest cala biala i znam ten bol
codziennie po kazdym jedzeniu ma myty wilgotna woda pysk,i 2 razy dziennie przemywane oczka sola fizjologiczna,regularne kontrole u weta czy oczka nie sa zakazone-a przebarwienia pod oczkami sa nadal
codziennie po kazdym jedzeniu ma myty wilgotna woda pysk,i 2 razy dziennie przemywane oczka sola fizjologiczna,regularne kontrole u weta czy oczka nie sa zakazone-a przebarwienia pod oczkami sa nadal
- przy herbatce
A może to jest naturalne przebarwienie ?
Mój,mniejsza o rasę,duży ! był najpierw rudy,potem szary,a teraz śniady z różnymi przebarwieniami.
Czy to ,aż tak poważny problem ?
Mój,mniejsza o rasę,duży ! był najpierw rudy,potem szary,a teraz śniady z różnymi przebarwieniami.
Czy to ,aż tak poważny problem ?
Madziu no niestety płyn fizjologiczny też odbarwi futerko jeśli regularnie moczysz je.
serio???/płyn fizjologiczny może przebarwiać jej pyszczek????dzięki wielkie za tą informacje-a ja już myślałam że za mało Lunę pielęgnuję....a co pan powie o kwasie borowym do przemywania oczek???a może jakiś inny dobry preparat może mi pan polecić???
kwas borny może być lub specjalne kosmetyki do pielęgnacji oczu i ich okolicy.
Nie, nie daję mu marchewki. Pies je dwa razy dziennie suchą karmę oraz 150 gr z puszki mięsa, do którego dodaje mu witaminy. Karmę mu rzeczywiscie na początku zmieniałam, ale teraz je jedną od miesiąca. Ma z obu stron takie zabrwienia sierści i pod pyskiem, które się pojawiły dwa lub trzy dni od przywiezienia go z hodowli. To rasa która ma wpisane we wzorzec kolor biały, więc wolałabym aby był biały....
takie przebarwienia włosa pojawiają się w miejscach kontaktu śliny z wlosem. Najczęściej jest to skutkiem oblizywania się przez psa zwłaszcza jeśli zwierzę dużo gryzie kości czy smakołyków. Nie jest to chorobowe.
Panie doktorze, ale co zrobić, aby zlikwidować te przebarwienia? Trochę widziałam białasków i żaden nie miał takich zabarwień. Drugi mój pies, pięcioletni, nie ma takich problemów, czyżby to była specyfika osobnicza. A może to jest kwestia śliny mojego psa, może coś w niej ma? Bo nie rozumiem dlaczego jedne psy tej samej rasy mają a drugie nie. Valar może byćw przyszłości psem wystawowym i zastanawiam się czy sędzia aby tego nie potraktuje jako defekt w urodzie, on ma dopiero 7 miesiecy, czy są szanse, że z tego wyrośnie? A może to kwestia wody kranowej?
oduczyć go lub znaleźć przyczyne oblizywania się lub obfitszego ślinienia.
Panie Doktorze co poradzilby pan na przebarwioana siersc "pod oczmi" niektorzy sie pytaja co mu jest a ja nie wiem !! POMOCY!! zastanawialam sie na kwas borny czy to pomoze ratujcie !! Weronika M. piesek rasy shih tzu 9 miesiecy
a może Twój piesek ma coś z oczami (nadmiernie łzawią), może sprawdź, czy ma zdrowe oczka...
-
- Informacje
-