Witam
Jak w tytule... Mam kłopot z moją suczką. Mianowicie nadmiernie gubi sierść. Myślę że to już nie jest linienie wiosenne. Bardzo mocno ociera się bokami o ogrodzenie, po tarzaniu na trawie też pozostawia gęste ślady- podwórko wymaga czasem grabienia :/.
Zastanawiam się czy nie jest to jakiś objaw alergii? Czasem kiedy gruczoły pod ogonem były już mocno zapchane Luna drapała się bardziej niż wcześniej. Po interwencji weta i podaniu zastrzyku odczulającego był spokój.
Luna też ok miesiąca temu była sterylizowana i też zastanawiam się czy to nie jakaś odroczona reakcja organizmu. Przy poprzednim razie dostaliśmy taki " tonik" do nacierania skóry i jej stan bardzo szybko się poprawił. Dodam że ostatnio tak gubiła sierścisko że dorobiła się łysawych placków...
Nadmierne osypywanie się trafia jej się dwa razy do roku, niby normalne ale nie w takich ilościach.
Poradzcie co z tym robić dalej?
Silnie liniejący labrador
-
1. badania zeskrobin skóry w kierunku nużeńca
2. morfologia i biochemia
3. czym karmisz psa? I jakie dajesz dodatkowe suplementy?
2. morfologia i biochemia
3. czym karmisz psa? I jakie dajesz dodatkowe suplementy?
Pies jest karmiony tradycyjnie. Do tego dodatkowo suplementacja. W okresie nadmiernego linienia dostaje biotyne.
Dzięki za podpowiedz co do badań. Nasz wet jakoś nie specjalnie nam to proponował a sytuacja powtarza się któryś już raz. Ciekawa tylko jestem gdzie zrobię te badania- wątpię by dało rade załatwić to w małej mieścinie.
Dzięki za podpowiedz co do badań. Nasz wet jakoś nie specjalnie nam to proponował a sytuacja powtarza się któryś już raz. Ciekawa tylko jestem gdzie zrobię te badania- wątpię by dało rade załatwić to w małej mieścinie.
-
A czy dostaje cynk, algi? oleje i kwasy omega?
Kwasy, algi... niestety nie. Do jedzenia dodaję oliwę z oliwek a jak nie mam to zwykły olej jadalny.Pomiędzy linieniami wygląda bardzo dobrze. Sierść jest gładka, równa...
-
Jeżeli linienie jest regularnie, tylko przy zmianie sezonu pogodowego, i trwa krótko to nie ma się czym przejmować. Do tego futro piękne w tzw międzyczasie. Natomiast dla świętego spokoju posuplementowałabym psa wymienionymi wyżej, zawsze warto wspomóc skórę. Nie podawaj oleju z oliwek, czy innych jadalnych dla ludzi. One nawet dla ludzi się nie nadają. Po tygodniu stania w przezroczystej butelce ten olej nadaje się już tylko do wylania bo raczej szkodzi niż pomaga. Kup przyzwoity olej rybny w sklepie zoo, dla koni, psów. Lub oleje roślinne ale też właśnie dla zwierząt. Cynk koniecznie w formie chelatowanej, fajny i tani jest firmy Olimp - otwierane kapsułki których zawartość można wsypać do żarełka. Może warto by było dodać nieco selenu. Algi kupisz także w zoologu np algosan. Gdyby ci się udało upolować drożdże browarne (specjalne, nie piekarskie, tylko właśnie przepracowane, suszone, martwe browarne) to też bardzo pomogą na wszystko.
My też mamy linienie tylko w okresach wiosna- jesień. Przebiega dość intensywnie. Pomagamy sobie furminatorem - kapitalne urządzenie. Ale futro piękne i lśniące cały rok na okrągło.
My też mamy linienie tylko w okresach wiosna- jesień. Przebiega dość intensywnie. Pomagamy sobie furminatorem - kapitalne urządzenie. Ale futro piękne i lśniące cały rok na okrągło.
Dziękuję Ci ślicznie za podpowiedzi. A z tym furminatorem to już kompletny szał . Przyznam że nie słyszałam o czymś takim. Na stronie gdzie można to zakupić oglądnęłam filmik i jeśli to prawda to jestem w szoku. Takie cudeńko bardzo by nam ułatwiło żywot. Cena nie jest mała a potrzebne były by dwa- mamy też kotkę
-
Używamy furminatora firmy vivog. Taniocha! Bardzo dobrze się sprawdza. Kosztował całe 40zł... Dla jednego psa, do zwykłego użytku nie warto inwestować w bardzo drogi sprzęt.
witam. mogłby ktoś zaproponować mi np z allegro dobry furminator dla dużego psa-labladora? dodam że cena ma dla mnie znaczenie
-
to są w innych sklepach internetowych. Nie mogę ci tu podać linków, wygoogluj sobie "furminator vivog"
witam, mam problem z linienie mojego psa. już zaopatrzyłam się w dwie szczotki dla psów-jedną dla psa, drugą wyczesuję dywan, a i tak jego sierść jest wszędzie. interesuję mnie zakup furminatora ale mam pytanie. to przyrząd do wyczesywania podszorstka a podszorstek chroni psa przed wodą to czy mogłabym używać to urządzenie jeżeli mój pies codziennie pływa po kilka godzin? nie chcę mu zaszkodzić
-
- Informacje
-