Chomik! Bardzo Ważne!!!

Porady dotyczące żywienia i pielęgnacji pozostałych zwierzaków (m.in. papugi, chomiki, świnki morskie, kanarki itp...)

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
kinia9
Kontakt:

12 października 2007, 09:59

Nie wiem co się dzieje z moim chomikiem. Je dużo. Myśle, że zbiera zapasy na zime. Ale to nie wszystko. Wieczorem kiedy powinien się bawić chodzi po klatce tak jakby sie nie wyspał albo śpi! Wygląda jakby nie miał na nic siły! Co mam zrobić?!?!?!

Pomóżcie! Myśle, że może przygotowuje się do zimy i dlatego jest taki smętny...

Czekam na odp.!!!
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

12 października 2007, 22:05

zwróć uwagę jaka temperatura panuje w jego klatce, ile chomik ma lat?
Awatar użytkownika
kinia9
Kontakt:

13 października 2007, 11:31

Pikuś (mój chomik) ma gdzieś około 3 miesiące lub troszeczke mniej, a temperatura w klatce gdzieś około 20 stopni.

A tak na marginesie. Nie wiem czy to jest ważne.
Pikuś ma nietypowo, dużą pupę. Czy to coś poważnego????
Emilaaa
Kontakt:

13 października 2007, 16:52

Jeśli to na pewno samiec, to "duża pupa" jest normalna, samczyki już tak mają :roll: Jeśli chomik zanosi jedzonko do gniazdka to wcale nie oznacza, że zawsze wszystko zjada! Ile byś mu nie dała, tyle zaniesie, a niektórzy błędnie interpretują "chomikowanie" jako robienie zapasów na zimę, czy żarłocznośc...
Awatar użytkownika
kinia9
Kontakt:

14 października 2007, 11:19

Emilaaa pisze:Jeśli to na pewno samiec, to "duża pupa" jest normalna, samczyki już tak mają :roll: Jeśli chomik zanosi jedzonko do gniazdka to wcale nie oznacza, że zawsze wszystko zjada! Ile byś mu nie dała, tyle zaniesie, a niektórzy błędnie interpretują "chomikowanie" jako robienie zapasów na zimę, czy żarłocznośc...
Dzięki! Niewiedziałam. Ale to nie zmienia faktu, że dość dziwnie się zachowuje. Chodzi taki smętny... Śpi do późna w nocny...
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

15 października 2007, 08:49

wiesz co dobrze byłoby zbadać Twojego chomiczka , a tek na marginesie jeśli dajemy produkty łatwo psujace się to musimy dawać takie ilości aby chomik zjadł je w ciągu 12-24 godzin. Powodem jest ich psucie się i zatrucia pokarmowe.
ATA

15 października 2007, 09:51

Jarek pisze:... tak na marginesie jeśli dajemy produkty łatwo psujace się to musimy dawać takie ilości aby chomik zjadł je w ciągu 12-24 godzin. Powodem jest ich psucie się i zatrucia pokarmowe.
Można też codziennie sprawdzać domek chomiczka i zabierać wszystko co może się psuć. Ja tak robiłam ze swoimi chomikami, niejako z konieczności bo łobuzy nie chciały się posilać przy miseczkach tylko wszystko zanosiły do domków i dopiero tam wcinały :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje