Co to może być???

Porady dotyczące żywienia i pielęgnacji pozostałych zwierzaków (m.in. papugi, chomiki, świnki morskie, kanarki itp...)

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

17 października 2008, 14:38

Mam taki problem. Mój miesięczny kanarek nagle zrobił sie taki dziwny. Pewnego dnia podałam mu liść mniszka lekarskiego (mlecza). kanarek bardzo go lubi i zawze zjada całego. Ostatnio gdy wróciłam ze szkoły patrze a on siedzi napuszony w kuwecie a jego oczka sie tak mróżą. Chciałam spreawdzic co jest i włozyłam ręke do klatki, ale on żadnej reakcji. popatrzyłam na kał i był normalny tylko ptak wydalał go z odrobina jakby wody? nie wiem. gdy otworzyłam mu klatke żeby sobie polatał, to wyleciał ale tak jakby w spowolnionym tempie. w ogóle jego ruchy są teraz w spowolnionym tempie tak dziwnie patrzy i powoli rusza głową. co prawda dzis jest już lepiej. Gdy tez go złapałam w dłonie czułam jego kości na grzbiecie. Zdawało mi sie że podaje wystarczajaco pokarmu. Jedną łyżeczke dziennie + czasami jakis smakołyk co 2, 3 dni. Może to jest wynik osłabienia organizmu, lub zatrucia ja nie wiem. Nie chę go stracić bo w 1 miesiąc nauczyłam go juz latac po pokoju i wlatywać do klatki, oraz je mi sam z dłoni. :(:(:(
Awatar użytkownika
Robert A.

18 października 2008, 06:00

Trzeba przewinąć pilotem film i z całą pewnością kanarek przyspieszy :) I jeszcze jedno sprawdż baterie ,bo może jest to przyczyna spowolnienia kanarka,ew wstaw akumulatorki zawsze mozna doładować i trzymaja dłuzej moc.

Oczywiście to jest dość głupi żart z mojej strony i nie na miejscu,ale sprawy kanarków to nie ten dział.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

19 października 2008, 22:29

trzeba bardzo uważać skąd pochodzi zielenina dla takich małych zwierzaków jak ptaszki, Jakie kolwiek skażenie tego pokarmu powoduje ciężkie zatrucia pokarmowe . Szczerze powiedziawszy odradzam ludziom podawać takich rzeczy. Jest masa inuuch rzeczy, króre może jeść kanarek , a które są kilka razy bezpieczniejsze niż zielenina. Powinien ptaka obejrzeć lekarz i zbadać jego kondycje , dotkąć brzucha.
ODPOWIEDZ
  • Informacje