freci alergik - które żarcie wybrać ?

Porady dotyczące żywienia i pielęgnacji pozostałych zwierzaków (m.in. papugi, chomiki, świnki morskie, kanarki itp...)

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
smoczata
Kontakt:

05 stycznia 2006, 16:21

Mam freta - alergika (alergia pokarmowa)
od dłuzszego czasu je wyłącznie gotowanego królika i sucha karmę Hill's PD z/d,
jakoś sobie radzimy, choc ten Hill's ma pewne wady - jak na karmę dla fretki (za mało tłuszczu, a białko pochodzi z kurczaka i częściowo z ryżu)
Znalazałam karmę TroVet: http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=2353 - ale nic o niej nie wiem :(
co do zawartości tłuszczu - to niestety tez mało, ale za mało jest też białka (tylko 22% - a dla fretki zalecane jest ok. 30% lub ciut wiecej) - za to białko jest wyłącznie pochodzenia zwierzęcego!
na dodatek - z królika :twisted: ....
dodatkowy problem (ale mniejszy) - duże opakowania - 3 kg

i co ja 'biedna' mam wybrać :!: :?:
decyzję muszę podjąc szybko, bo suche żarełko się Smokowi kończy. . . .
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

08 stycznia 2006, 23:32

dla fredziów polecamy karmy "fredziowe" nie ma ich na razie na naszych stronach, ale na pewno się pojawią. Jeśli masz mośliwość do nas zajrzeć do lecznicy to zapraszam. Są tylko specjalnie dla nich produkowane karmy.
Awatar użytkownika
smoczata
Kontakt:

09 stycznia 2006, 09:28

Niestety zajrzeć do Państwa nie mogę, ale moi przyjaciele mogliby...
Czyżby isniały karmy antyalergiczne dla fretek?...
Bo wiekszość karm tzw. "fretkowych" (z tych, które znam) jest gorszej jakości, niz dobre kocie. Mój Futrzak niestety jest uczulony na wiele składników karm bytowych (większość białek mięsnych, gluten z pszenicy, jaja ...) - a dotąd jedynie Hill's z/d dobrze mu służy. Dziś - jutro oczekuję z Krakvetu przesyłki - m.in. z karmą Trovet RDD - hmmm. . . czy Smok bedzie zadowolony?

Czy mogłabym prosić nazwy karm "frecich". które mają Panstwo w lecznicy :?:
Jeśli byłby Pan Doktor ciekaw, jakie żarełka były juz wyróbowane na Smoku - to służe sporą listą :wink:
Awatar użytkownika
smoczata
Kontakt:

23 stycznia 2006, 15:22

na temat karmy Trovet rrd dla kotów
sklep KarkVet pisze:(...) Analiza:
Wilgotność 9.00%

Białko 22.00%
Tłuszcz 14.00%
Błonnik 2.00%
Popiół 6.60% (....)

Właśnie odebrałam (po wieeelu perturbacjach : P ) tą karmę i jaki przezyłam SZOK...... ale pozytwyny ;)
otóż jest ewidentny BŁĄD w opisie tej karmy na stronie Waszego sklepu - Miły "KrakuVecie"
a przynajmniej tak sądzę, gdyż na oryginalnym opakowaniu tejże karmy są całkiem inne dane:
białko - 29%
tłuszcz - 18%
włókno - 1,5%
popiół - 7%

Różnica jest zasadnicza. Mam nadzieje, że poprawicie Państwo te informacje. Dane na stronce są identyczne - jak w opisie karmy dla psów - "drobna" pomyłka, a być może kilku klientów Wam odstraszyła (ja ze względu na chorobe Smoka byłam jednak przeraźliwie zdeterminowana w "temacie" zakupu tego żarełka ;) (pan coś o tym wie - Panie MArku ;) )

Niestety na razie Smok nie będzie jej oceniał na własnej 'skórze', bo załapał znów silne zapalenie jelit...
Nie omieszkam jednak zmieścić jego opinii, gdy lekarz pozwoli mu na te nowości.
Awatar użytkownika
smoczata
Kontakt:

06 lutego 2006, 14:45

Karma Trovet rrd (z królikiem) jest zdaniem Smoka bardzo smaczna :lol:
a mnie kamień spadł z serca - bo rzeczywiście dobrze słuzy tak 'felernemu' organizmowi, jaki ma Smoczak. . . uffff . . .
Awatar użytkownika
Asior
Kontakt:

16 listopada 2006, 01:05

spróbuj karmę (kocią wprawdzie) ale rewelacyjną Purina pro plane......Jest bardzo dobra bo skład dla małych kotków odpowiada zapotrzebowaniom freciochó ;)
Sylwka
Kontakt:

16 listopada 2006, 13:13

Mój kot już od roku wcina Trovet RRD i niezmiennie mu smakuje. Nie ma po nim problemów "brzuszkowych". Futro ma ładne (oczywiście w miejscach gdzie je ma, bo z powodu choroby namiętnie się wylizuje) i jedyne co mnie martwi (oczywiście tylko odnośnie żywienia i jego skutków) to wyschnięte opuszki łapek, dlatego dostaje dodatkowo witaminy i omega 3. Nie wiem jak to się przekłada na fretki.
Awatar użytkownika
smoczata
Kontakt:

17 listopada 2006, 09:58

Asior pisze:spróbuj karmę (kocią wprawdzie) ale rewelacyjną Purina pro plane.........) ;)
Asior
- tu piszemy o karmach dla ALERGIKÓW :?
Polecasz Pro Plan zawierający m.in. glutenową mączkę z pszenicy, pszenicę, suszone jajka i inne tego typu atrakcje.... <wow>
(pewnie nie w tym temcie chiałaś sobie pisnąć ;P )
A jeżeli Purina zaczęła robić karmy wet - to sorki ;) (i tak pozostaniemy przy Trovecie i ewent. Hill'sie)

Sylwka
Omega powiinny pomóc (stosujesz Efa Olie?), jak nie - to próbuj jeszcze preparatów z biotyną i Zn (np. Kerabol - 3 - 4 krople na freta). Smok ma sliczne mięciutkie opuszki :P

Kontakt:

29 listopada 2006, 22:36

Z preparatów z Omega 3 ja polecam Omegan :D Daję kotom i pojawiają się już pewne efekty. Podaje się jedną łyżeczkę do herbaty na 5kg m.c.
ODPOWIEDZ
  • Informacje