Jak wyczyścić ptaszka z tłuszczu?

Porady dotyczące żywienia i pielęgnacji pozostałych zwierzaków (m.in. papugi, chomiki, świnki morskie, kanarki itp...)

Moderatorzy:Robert A., Jarek

barbidul

01 grudnia 2005, 21:19

Witam :)
Mam pytanie tym razem związane z ptaszkiem :)
Wczoraj ptaszek chyba wróbelek wpadł do miski z jedzeniem mojego psa. Jest cały umazany tłuszczem ma posklejane piórka wygląda jak strach na wróble. Jak go wyczyścić i czym żeby nie zrobić mu krzywdy :?:
Wróbelek jest zdrowy, bardzo ruchliwy i je ziarenka, okruszki chleba i trochę słoninki.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

02 grudnia 2005, 00:53

powolutku zmyć tłuszcz ciepłą wodą .
Gość

02 grudnia 2005, 08:03

Czyli myć samą ciepłą wodą bez np. mydła?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

02 grudnia 2005, 08:11

tak postarać się na początku samą wodą
Gość

02 grudnia 2005, 22:22

Umyłam go już troszkę wodą, ale nie wszystko zeszło a biedny Ptasio mocno się zestresował. Postawiłam w klatce miseczkę z wodą. Wróbelki chlapią się w kałużach więc może mój skorzysta z miseczki :).
Ktoś jeszcze doradził żeby posypać Ptasia mąką. Zastanawiam się nad tym, bo to dosyć nietypowa porada, ale może okazać się dobra. Na pewno trzeba posypywać na sucho żeby ćwierkający klusek nie wyszedł zamiast wróbelka. Może lepszy był by pyłek dla szynszyli a nie mąka.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

02 grudnia 2005, 22:42

możesz użyć niewielkie ilości neutralnego detergentu czyli np. mydła szarego ale staraj się tylko na miejsca zanieczyszczone
Joanna

04 lutego 2006, 11:57

Teraz to już za późno, ale może komuś na przyszłość się przyda.
Posypuje się mąką (kilkakrotne) po to aby maka wchłonęła olej. Oczywiście na sucho (przed myciem). Mąka najcześciej nie wchłonie całego oleju, więc potem konieczne jest jednak umycie.
Do mycia można stosować delikatne mydełka dla niemowląt, z tym, że nie można trzeć skóry. Trzeba też pamiętać, że umycie zmyje warstwę ochronną.

Pozdrawiam,
Joanna
ODPOWIEDZ
  • Informacje