Klatka.

Porady dotyczące żywienia i pielęgnacji pozostałych zwierzaków (m.in. papugi, chomiki, świnki morskie, kanarki itp...)

Moderatorzy:Robert A., Jarek

dominika@#
Kontakt:

18 listopada 2008, 21:45

Bardzo bym chciała kupić klatkę na dwie świnki morskie, gdyż czytałam, że lepiej jest je kupować w grupkach. Niestety chodziłam po allegro i zauważyłam, że te klatki dla dwóch są bardzo duże. Mam chomika w oddzielnej klatce już i zastanawiam się czy takie dodatkowe 100-120cm nie wyglądało by dziwnie w moi pokoju. Poza tym nie wiem gdzie bym mogla ustawić tak duża klatkę. Pytam się czy klatka musi być koniecznie tak duża??
Daisy1

27 grudnia 2008, 15:01

Minimalna wielkość klatki dla dwóch świnek morskich to 80 cm, uwierz,w mniejszej te zwierzątka będą się męczyć, próbowałam mieć je w 60-tce, zdecydowanie za mała. To prawda,że świnki lubią towarzystwo, ale jeśli nie masz miejsca w pokoju na dużą klatkę, kup jedną świnkę, tylko zajmuj się nią tak często jak tylko możesz, wtedy świniak nie będzie tęsknił i nie będzie problemu.
ulvhe

29 grudnia 2008, 03:25

A jeszcze lepiej nie kupuj świnki, tylko adoptuj :lol:
Tym bardziej, ze kupując świnkę w zoologu mozesz dostać niespodziankę w postaci choroby lub... ciąży. Oczywiście jeśli chcesz kupić rasowego prosiaka, to lepiej wydac sporo i kupić zwierzę w renomowanej hodowli. Jeśli chcesz prosiaka/prosiaki do kochania, to wybierz jednego z oczekujacyh na adopcje w domach tymczasowych prosiów- one są uratowane przed złym losem, a tymczas może Ci bardzo dużo o prosiu powiedzieć. Co lubi, czy na pewno jest zdrowy itd... :wink:
Lidan

21 lutego 2009, 18:07

dominika@# pisze:zastanawiam się czy takie dodatkowe 100-120cm nie wyglądało by dziwnie w moi pokoju. Poza tym nie wiem gdzie bym mogla ustawić tak duża klatkę. Pytam się czy klatka musi być koniecznie tak duża??
A ta klatka to ma być dla wygody świnek czy dla ozdoby pokoju :?:
Daisy1 pisze:Minimalna wielkość klatki dla dwóch świnek morskich to 80 cm, uwierz,w mniejszej te zwierzątka będą się męczyć, próbowałam mieć je w 60-tce, zdecydowanie za mała. To prawda,że świnki lubią towarzystwo, ale jeśli nie masz miejsca w pokoju na dużą klatkę, kup jedną świnkę, tylko zajmuj się nią tak często jak tylko możesz, wtedy świniak nie będzie tęsknił i nie będzie problemu.
Są dowody na to, że świnki trzymane w parach dłużej żyją i są zdrowsze. W Szwajcari w sklepie zoologicznym nie chcą w ogóle sprzedawać pojedynczo świnek i szwagierka miała mały problem gdy umarła jej jedna świnka z dokupieniem pojedynczej świnki. Gdy kupowała pierwsze świnki i chciała od razu klatkę to pani w sklepie zoo odmówiła sprzedaży ponieważ nie miała na stanie odpowiednio dużej klatki. I to mi się podoba. U nas kupuje się papugę nimfę i jak chce się ją trzymać w klatce dla kanarka to też sprzedadzą :evil:
ulvhe pisze:A jeszcze lepiej nie kupuj świnki, tylko adoptuj
Popieram :D Też bym tak zrobiła :wink: Do niedawna nie miałam pojęcia, że bywają niepotrzebne i bezdomne świnki. Bezdomność była w moim umyśle zarezerwowana dla psów i kotów :cry:
ODPOWIEDZ
  • Informacje