królik

Porady dotyczące żywienia i pielęgnacji pozostałych zwierzaków (m.in. papugi, chomiki, świnki morskie, kanarki itp...)

Moderatorzy:Robert A., Jarek

karoliiiinka22

22 września 2006, 16:06

Witam
Mam zamiar zając sie hodowlą królika(dokładniej baranka francuskiego), jednak najpierw wole sie troszke na ten temat dowiedziec. Rozmawialam z wieloma osobami ktore maja kroliki i niektorzy mi je odradzali bo: "sa ciezkie w utrzymaniu", "smierdza" itp.Wydaje mi sie ze sa to czyste zwierzatka i wystarczy dbac o klatke i wtedy nic nie "smierdzi" wiec byla to chyba wina "hodowców". mam jeszcze jedno pytanie.Czy taki kroliczek moze miec jako sciolke zwirek dla kota, czy nie zaszkodzi on w jakims stopniu krolikowi (np.moze zaczac go gryzc)???Czy da sie pogodzic krolika z kotem??Poniewaz od dwoch lat mam kocurka(wychowywal sie juz ze szczurem i nie bylo zadnego problemu).Z gory dziekuje za odpowiedz.Tak jak juz mowilam, wole sie najpierw wszytskiego dowiedziec niz pozniej nie umiec zajac sie tym slicznym zwierzatkiem.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

22 września 2006, 19:43

może byc na pościólce dla kota ale rzeczywiście problem jej zjadania jest problemem osobniczym, więc nie dowiesz się jak nie zastosujesz. Jedzenie nie jest jej najlepszym pomysłem bo do zbrylania jej używa się odpowiednich kleii, które nie zawsze są obojętne dla przewodupokarmowego. Niektóre te podściółki są tylko prasowane bez dodatku kleii. Co do zgodności z kotem patrz wyżej. Nie spróbujesz to się nie dowiesz.
ODPOWIEDZ
  • Informacje