moja nimfa wyrywa sobie pióra

Porady dotyczące żywienia i pielęgnacji pozostałych zwierzaków (m.in. papugi, chomiki, świnki morskie, kanarki itp...)

Moderatorzy:Robert A., Jarek

kiniula

24 czerwca 2007, 19:21

Mam samiczkę i samca nimfę.Zauważyłam że samiczka od jakiegoś czasu często wyrywa sobie pióra( z szyi i pod skrzydłem) a potem je zjada.
Jak przeciąga się i podnosi skrzydła,ma pod nimi prawie wszystkie pióra wydziobane.Czym to jest spowodowane i jak mam ją tego oduczyć? :(
ania i piesek ozzy

24 czerwca 2007, 20:40

papugi wyrywają sobie piura kiedy są chore lub (najczęściej) z nudów. spraw papugą zabawki i jakieś atrakcje np. rozmaite jedzenie, kolby itp. jeśli jej nie przejdzie idż z papugą do weterynarza. (ja miałam 4 papugi teraz mam 1). a może powinny mieć większą klatkę lub swobodę latania po domu. nie wiem jakie warunki mają twoje papużki. pozdrawiam i odpisz.
kiniula

25 czerwca 2007, 14:02

mają dużą klatkę,kolby daję im niezbyt często (słyszałam że są za kaloryczne i słodkie żeby dawać im często) ale zabawek nie mają.dzięki za odpowiedź,poszukam w jakimś sklepie zoologicznym zabawek. :)
ania i piesek ozzy

25 czerwca 2007, 16:36

nie ma za co. :D moja papużka falista strasznie chałasowała, jak jej kupiłam zabawkę z dzwoneczkami to przestała.
koniara

26 czerwca 2007, 16:07

Ale hałasowanie to co innego niż wyrywanie sobie piór.
Może to świadczyć również o jakiejś chorobie. :roll:
ATA

26 czerwca 2007, 17:22

Przyczyna pterofagii u papug nie jest do końca poznana. Pomijając pierzenie może to być tylko niedobór wit. B12 czy jakichś innych składników pokarmowych, albo w skrajnym przypadku jakaś choroba metaboliczna czy kłopoty z nerkami. Ja bym zaczęła od wizyty u weta. Jeśli lekarz wykluczy przyczynę somatyczną może to być jeszcze coś na tle psychicznym, genetycznym, mogą to być warunki środowiskowe, brak partnera.... Czy przypadkiem w otoczeniu papużki coś się nie zmieniło, nie przybył jakiś mebel czy przedmiot? Czy klatka stoi we właściwym miejscu? Pani wet, która na innym forum udzielała porady w podobnym przypadku radziła wprowadzić do diety preparaty mineralno-witaminowe, zapewnić dużo świeżego powietrza (ale chronić przed przeciągami), codzienną kąpiel i jak najwięcej rozrywki. I obserwować co się zmienia. Może tutaj też to pomoże? :)
Gość

27 czerwca 2007, 15:39

dzięki.jestem jeszcze niedoświadczona bo mam je od niedawna.
postaram się :) o nie lepiej dbać jak radzicie
ODPOWIEDZ
  • Informacje