Papuga Falista - Watek Ogolny
i czy ta klatka bedzie odpowiednia do hodowli jednej papuzki falistej ? http://www.krakvet.pl/animals-klatka-pt ... -7601.html
Zależy co rozumiesz przez słowo "oswoić". Jeśli marzysz o pieszczochu, który będzie przychodził na każde Twoje zawołanie i pozwalał się głaskać to odpowiedź brzmi NIE. Różne papugi w różnym stopniu pozwalają się oswoić, ale większość z powodu częstego łapania (u hodowcy, w sklepie, przez właściciela) boi się ludzkich dłoni. Często papużka sama przylatuje na głowę, na ramię, na kolano, na wyciągniętego palca, na biurko przy którym siedzi człowiek ale przeważnie trzyma się daleko od otwartej dłoni. Przy czym, choć trudno w to uwierzyć najlepsze efekty w oswajaniu osiąga się nie robiąc nic w tym kierunku.
Klatka, o którą pytasz nie jest zbyt duża, a ptak będzie w niej spędzał pewnie całą noc i większą część dnia. Taka klatka mogłaby ewentualnie być gdyby była cały czas otwarta i służyła papużce jedynie jako jadalnia i sypialnia. Generalnie im większa klatka tym lepiej. Warto więc wydać raz więcej pieniędzy ale kupić naprawdę wygodne lokum dla ptaszka. Na allegro jest spory wybór. Z doświadczenia wiem, że im prostsza klatka tym łatwiejsza do urządzenia i wygodniejsza do mycia. Dobrze, gdy klatka ma więcej niz jedne drzwiczki.
Duzo lepsza jest np ta IZA 2 lub NIMFA albo TA
I jeszcze jedna uwaga. Samotna papużka nudzi się gdy zostaje sama. Weź pod uwagę, że gdy Ty pójdziesz do szkłoy, rodzice do pracy papużka zostanie całkiem sama. Dużo szczęśliwsza i weselsza będzie falista z drugą falistą.
Klatka, o którą pytasz nie jest zbyt duża, a ptak będzie w niej spędzał pewnie całą noc i większą część dnia. Taka klatka mogłaby ewentualnie być gdyby była cały czas otwarta i służyła papużce jedynie jako jadalnia i sypialnia. Generalnie im większa klatka tym lepiej. Warto więc wydać raz więcej pieniędzy ale kupić naprawdę wygodne lokum dla ptaszka. Na allegro jest spory wybór. Z doświadczenia wiem, że im prostsza klatka tym łatwiejsza do urządzenia i wygodniejsza do mycia. Dobrze, gdy klatka ma więcej niz jedne drzwiczki.
Duzo lepsza jest np ta IZA 2 lub NIMFA albo TA
I jeszcze jedna uwaga. Samotna papużka nudzi się gdy zostaje sama. Weź pod uwagę, że gdy Ty pójdziesz do szkłoy, rodzice do pracy papużka zostanie całkiem sama. Dużo szczęśliwsza i weselsza będzie falista z drugą falistą.
Ale ja juz nie chodze do szkolyLidan pisze:Weź pod uwagę, że gdy Ty pójdziesz do szkłoy, rodzice do pracy papużka zostanie całkiem sama. Dużo szczęśliwsza i weselsza będzie falista z drugą falistą.
Sama miałam papużki faliste, obecnie posiadam stara, owdowiałą już nimfe . Faliste nauczyłam Witać się np gdy wchodziłam do pokoju gwizdałam cos a one powtarzały motyw. Z nimfą gadamy sobie w podobny sposób, tylko ona bardziej skrzeczy. Próbuj więc dogadać się ze swoim podopiecznym.Efekty moga byc fajne:)
-
- Informacje
-