płeś u chomika
mam pytanie w jakim wieku można dopiero określić płeć u chomików i w jakim wieku powinno się kupować je w sklepie zoologicznym
Myślę, że najlepiej określać płeć chomiczków przy odsadzaniu czyli w ok. 4 tygodniu życia. Kupować powinno się całkowicie samodzielne minimum 6 tygodniowe osobniki. A teraz płeć - u samczyków otwór odbytowy (większy i bardziej wypukły) jest w odległości 1-2 cm od narządów moczowo-płciowych - bardzo charakterystycznych. U samiczek te dwa otworki są w bezpośrednim sąsiedztwie. Nie bardzo wiem kiedy jąderka u chomika są dobrze widoczne - mam do czynienia ze szczurami i u nich to jest dość wcześnie. A co do zachowania, w internecie jest sporo fajnych
"chomiczych" stron, gdzie można dowiedzieć się absolutnie wszystkiego o tych futrzakach. Szkoda, że nie mogę ich przesłać na priva. Jedna zasada-nigdy nie dotykaj chomiczka kiedy śpi! Jedyne przypadki kiedy moje trzy chomiki mnie pogryzły to było właśnie wtedy. Bardzo bolało
"chomiczych" stron, gdzie można dowiedzieć się absolutnie wszystkiego o tych futrzakach. Szkoda, że nie mogę ich przesłać na priva. Jedna zasada-nigdy nie dotykaj chomiczka kiedy śpi! Jedyne przypadki kiedy moje trzy chomiki mnie pogryzły to było właśnie wtedy. Bardzo bolało
Hmmm, sklep zoo to chyba nie jest najlepsze miejsce gdzie nabywamy chomiki
Damo Kier a dlaczego nie polecasz sklepów zoo?
Ja moje zwierzaki (3 chomiki syryjskie, 4 papużki faliste i 2 myszoskoczki) kupowałam właśnie w sklepach i nie miałam z nimi kłopotu - dobrze się chowały i były idealnie zdrowe. Co prawda to było dawno i może coś się zmieniło na niekorzyść...
Ja moje zwierzaki (3 chomiki syryjskie, 4 papużki faliste i 2 myszoskoczki) kupowałam właśnie w sklepach i nie miałam z nimi kłopotu - dobrze się chowały i były idealnie zdrowe. Co prawda to było dawno i może coś się zmieniło na niekorzyść...
Jakos ogólnie rzecz biorąc jestem przeciwna trzymaniu i handlowaniu zwierzętami w sklepach zoo, bardzo często niechciane umierają i są cały czas narażone na hałas oraz wianuszek gapiów. Nie wiem, ja jakoś bym nie kupiła zwierzęcia w sklepie zoologicznym
Musisz jednak przyznać, ze sklep sklepowi nie równy. Owszem, istnieją sklepy, które omija się szerokim łukiem i najchętniej nasłało by się na nie patrol zwierzęcy, ale są i takie, w którym ja np. jestem prawie codziennie. Zwierzaki są zadbane, trzymane w dobrych warunkach, odkarmione. Nie ma się do czego przyczepić. Ja swoje drobinki mam właśnie z tego sklepu i (odpukać) żyją .
Co do płci, to tak ułatwiając sprawę samiczki syryjskie mają zaokrągloną pupę a samczyki wydłużoną.
Co do płci, to tak ułatwiając sprawę samiczki syryjskie mają zaokrągloną pupę a samczyki wydłużoną.
lepiej w porządnym sklepie niż na giełdzie.
-
- Informacje
-