płeś u chomika

Porady dotyczące żywienia i pielęgnacji pozostałych zwierzaków (m.in. papugi, chomiki, świnki morskie, kanarki itp...)

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

01 maja 2006, 14:44

mam pytanie w jakim wieku można dopiero określić płeć u chomików i w jakim wieku powinno się kupować je w sklepie zoologicznym
Gość

01 maja 2006, 14:50

I JAK MOżECIE TO POWIEDZCIE MI JESZCZE COś O CHOMIKU SYRYJSKIM JEGO ZACHOWANIE ITD.
ATA

01 maja 2006, 20:51

Myślę, że najlepiej określać płeć chomiczków przy odsadzaniu czyli w ok. 4 tygodniu życia. Kupować powinno się całkowicie samodzielne minimum 6 tygodniowe osobniki. A teraz płeć - u samczyków otwór odbytowy (większy i bardziej wypukły) jest w odległości 1-2 cm od narządów moczowo-płciowych - bardzo charakterystycznych. U samiczek te dwa otworki są w bezpośrednim sąsiedztwie. Nie bardzo wiem kiedy jąderka u chomika są dobrze widoczne - mam do czynienia ze szczurami i u nich to jest dość wcześnie. A co do zachowania, w internecie jest sporo fajnych
"chomiczych" stron, gdzie można dowiedzieć się absolutnie wszystkiego o tych futrzakach. Szkoda, że nie mogę ich przesłać na priva. Jedna zasada-nigdy nie dotykaj chomiczka kiedy śpi! Jedyne przypadki kiedy moje trzy chomiki mnie pogryzły to było właśnie wtedy. Bardzo bolało :(
DamaKier
Kontakt:

02 maja 2006, 19:08

Hmmm, sklep zoo to chyba nie jest najlepsze miejsce gdzie nabywamy chomiki :?
ATA

02 maja 2006, 19:44

Damo Kier a dlaczego nie polecasz sklepów zoo?
Ja moje zwierzaki (3 chomiki syryjskie, 4 papużki faliste i 2 myszoskoczki) kupowałam właśnie w sklepach i nie miałam z nimi kłopotu - dobrze się chowały i były idealnie zdrowe. Co prawda to było dawno i może coś się zmieniło na niekorzyść...
DamaKier
Kontakt:

03 maja 2006, 16:11

Jakos ogólnie rzecz biorąc jestem przeciwna trzymaniu i handlowaniu zwierzętami w sklepach zoo, bardzo często niechciane umierają i są cały czas narażone na hałas oraz wianuszek gapiów. Nie wiem, ja jakoś bym nie kupiła zwierzęcia w sklepie zoologicznym
Awatar użytkownika
Motusa
Kontakt:

09 lutego 2007, 09:14

Musisz jednak przyznać, ze sklep sklepowi nie równy. Owszem, istnieją sklepy, które omija się szerokim łukiem i najchętniej nasłało by się na nie patrol zwierzęcy, ale są i takie, w którym ja np. jestem prawie codziennie. Zwierzaki są zadbane, trzymane w dobrych warunkach, odkarmione. Nie ma się do czego przyczepić. Ja swoje drobinki mam właśnie z tego sklepu i (odpukać) żyją .

Co do płci, to tak ułatwiając sprawę samiczki syryjskie mają zaokrągloną pupę a samczyki wydłużoną.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

12 lutego 2007, 00:08

lepiej w porządnym sklepie niż na giełdzie.
ODPOWIEDZ
  • Informacje