Powracająca choroba u papużki falistej

Porady dotyczące żywienia i pielęgnacji pozostałych zwierzaków (m.in. papugi, chomiki, świnki morskie, kanarki itp...)

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Marek M.

09 października 2013, 23:54

Mam problem z chorującą od ok. 3 miesięcy papużką falistą.
Niestety na moim terenie nie ma weterynarzy, którzy znaliby się na ptakach egzotycznych. Dotąd byłem czterokrotnie u weterynarza i zawsze kończyło się tak samo: papużka dostała jakiś antybiotyk i substancje wzmacniające, które wkrapiałem do poidełka, potem następowała poprawa, a po kilku dniach (zwykle około tygodnia) wszystko wracało i zaczynało się od nowa.
Papużka siedzi osowiała, napuszona, nie ćwierka, co chwilę zasypia, często ma rozwolnienie i wykonuje ruchy głową jakby się dławiła.
Próbowałem naturalnych metod leczenia: inhalacje, czosnek - efekt ten sam - krótka poprawa a potem nawrót dolegliwości. Druga papużka, która jest w jednej klatce z tą chorą, zachowuje się normalnie i niczym się nie zaraziła.
Zastanawiam się, czy to może być grzybica (nieskuteczność antybiotyków)? A może to dolegliwości na tle nerwowym? Ta papużka od zawsze była strachliwa i dzika, na różne zmiany w otoczeniu reagowała nerwowo, dostając takiej jakby zadyszki. To samo przy kontakcie z ludźmi.
Marek M.

12 października 2013, 07:34

Czy ktoś może pomóc? Proszę, podpowiedzcie co może dolegać mojej papużce i jak to leczyć.
Lidan

12 października 2013, 22:10

Ciężka sprawa. Ptaki trudno się diagnozuje i niewielu weterynarzy zna się na leczeniu ptaków egzotycznych. Bardzo często dają chorym ptakom antybiotyk o szerokim spektrum działania, który tylko maskuje prawdziwą chorobę, a w niektórych przypadkach może zaszkodzić. Gdybyś był zarejestrowany wysłałabym Ci pw z namiarami na dobre fora papuzie i osoby, które które mają ptaki i być może potrafią pomóc Twojej papużce. Tak naprawdę papużka może mieć zarówno zapalenie wola lub obce ciało w wolu (te ruchy przypominające dławienie- to mogą być wymioty), pasożyty, problemy z nerkami (biegunki). Przyczyną biegunki może też być podawanie antybiotyku bez osłony. Na pewno powinieneś zrezygnować z podawania innych pokarmów niż ziarno. Wodę można zakwasić odrobiną soku z cytryny lub octem jabłkowym. Oczywiście należy chronić ptaszka przed przeciągami i nagłymi zmianami temperatury.
ODPOWIEDZ
  • Informacje