rybki
witam.będe miała rybki.tyle podłóż jest do wyboru i niewiem na które się zdecydować.liczę na pomoc. pozdrawiam
-
- Kontakt:
Najlepiej kupić piasek gruboziarnisty dlatego bo korzenie roslin bede mogly w nim 'oddychac'. MOże też być żwir ze żwirowni , ale nie może być zbyt dobry i zawierać glinę, gdyż korzenie będą w nim gnić. Piasek należy dokładnie umyć tak, aby woda po jego wzruszeniu była kryształowo czysta.W akwariach, w których rośliny odgrywają sporą rolę (SA, Azja) lepsze będą tzw. kamyczki akwarystyczne, o ziarnistości od kilku do kilkunastu milimetrów.
Myśle że twoje nowe akwarium warto ozdobić kamieniami, które powinnny być gladkie , bez świecącyhc punktów !
Albo korzeniami to też bardzo atrakcyjny element do akwarium. Także łupina orzecha może byc bardzo prostą i łatwa kryjówką dla rybek.
Powodzenia w zakąłdaniu akwarium i oby było piękne
Myśle że twoje nowe akwarium warto ozdobić kamieniami, które powinnny być gladkie , bez świecącyhc punktów !
Albo korzeniami to też bardzo atrakcyjny element do akwarium. Także łupina orzecha może byc bardzo prostą i łatwa kryjówką dla rybek.
Powodzenia w zakąłdaniu akwarium i oby było piękne
dzięki.jednak wezmę żwirek i dam kilka łupinek orzecha sporo roślinek.mam nadzieje że naprawde będzie ładne.dobze że ktoś tu zajrzał bo myslałam ze bedzie pusto.a co myslisz o kolorowym podłożu?
-
- Kontakt:
Myslę ze to dod ATRAKCYJNOSCI TWOEJMU NOWEMY AKARIUM. mysle ze nie zaszkodzi , nawet przeciwnie doda kolorystki i optymizmu ^^
dzięki za pomoc.wezmę zielony.jeszcze raz dzięki.a dla innych mam wiadomośc.nawet jak by było niewiem jak późno to zawsze piszcie.jeszcze pewnie się to komuś przyda.jeszcze raz stokrotne dzięki.
już jest tak postanowione że dno bedzie niekolorowe ponieważ niechce żeby rybki w moim akwarium pływały do góry brzóchem a będzie dużo kamieni które już były naturalnie w barwie np.żółtej czy czarnej w kropki .ale piszcie jeszcze napewno wszystko się przyda jak nie mnie to komuś innemu.jeszcze raz wielkie dzięki.
Ja mam rybki juz dlugi czas.
Mialam nie raz kolorowy zwirek i nic sie nie dzialo. teraz mam piasek po jednaj stronie i po drugiej wieksze kamienie. i na srodku duza musze. roslinek nie mam, poniewaz nie mam glonojada, a nie chce miec akwarium cale w glonach:) filtr to podstawa. mozesz tez przykleic sobie na tylnia sciane specjalna tapete:)
a jakie bedziesz miala rybki?
Mialam nie raz kolorowy zwirek i nic sie nie dzialo. teraz mam piasek po jednaj stronie i po drugiej wieksze kamienie. i na srodku duza musze. roslinek nie mam, poniewaz nie mam glonojada, a nie chce miec akwarium cale w glonach:) filtr to podstawa. mozesz tez przykleic sobie na tylnia sciane specjalna tapete:)
a jakie bedziesz miala rybki?
mam 5 welonów, glonojada i będe miała takie przeźroczyste którym widać szkielet.niestety zapomniałam jak one się nazywają.
- Tipsyiblond
Te przezroczyste to może neonki albo zwinniki?Anonymous pisze:mam 5 welonów, glonojada i będe miała takie przeźroczyste którym widać szkielet.niestety zapomniałam jak one się nazywają.
A nie czasem sumiki szklisteTipsyiblond pisze: Te przezroczyste to może neonki albo zwinniki?
- Stevie Rae
Ja mam 80 cm akwarium, z jasnym żwirkiem, grzałką, filtrem, światełkiem, kamieniami, muszlami i roślinkami. Sama posiadam 8 rybek - między innymi Gurami, Skalary, Mieczyki, oraz kilka rybek, których nazw nie pamiętam. Jadę teraz po krewetki amano
Karmię je 3 pokarmami firmy Tropical - Vitaly & Color - Witalizujący i koloryzujący, Spirulna Flakes - roślinny i podstawowy - Supervit Oczywiście dawkuję im to - karmię je porządnie, 1 dziennie, tak by porcja zniknęła w 5 minut.
Karmię je 3 pokarmami firmy Tropical - Vitaly & Color - Witalizujący i koloryzujący, Spirulna Flakes - roślinny i podstawowy - Supervit Oczywiście dawkuję im to - karmię je porządnie, 1 dziennie, tak by porcja zniknęła w 5 minut.
Barwiony żwir albo farbuje wodę albo z czasem farba się z niego ściera.
Co do połączenia welonów i innych ryb, w tym przypadku sumików szklistych, jestem na nie. Ludzie, kiedy zakładacie akwarium poczytajcie wcześniej o rybach, o ich zachowaniu, żywieniu a przede wszystkim o zakresie temperatur jaki dany gatunek toleruje.. Welony to ryby nie wymagające zbyt wysokiej temperatury, grzałka jest niewskazana, najlepiej czują się w temperaturze 17-20*C, sumik szklisty wymaga 21-26*C.
Ja mam u siebie baniaczek 200 litrów: gupiki, neony, kiryski i krewetki red cherry. Podłoże to mieszanka żwirów i piasku, do tego oczywiście rośliny, kilka ozdób z piaskowca i korzeń.
Co do połączenia welonów i innych ryb, w tym przypadku sumików szklistych, jestem na nie. Ludzie, kiedy zakładacie akwarium poczytajcie wcześniej o rybach, o ich zachowaniu, żywieniu a przede wszystkim o zakresie temperatur jaki dany gatunek toleruje.. Welony to ryby nie wymagające zbyt wysokiej temperatury, grzałka jest niewskazana, najlepiej czują się w temperaturze 17-20*C, sumik szklisty wymaga 21-26*C.
Ja mam u siebie baniaczek 200 litrów: gupiki, neony, kiryski i krewetki red cherry. Podłoże to mieszanka żwirów i piasku, do tego oczywiście rośliny, kilka ozdób z piaskowca i korzeń.
Moim zdaniem najlepsze jest podłoże z małych kamyczków.
Sama mam rybki od 6-ciu lat i u mnie najlepiej sprawdziły się kamyczki
A ja mam 7 rybek w tym :3 skalary, 2 bocje wspaniałe, 1glonojada i 1 mieczyka
Sama mam rybki od 6-ciu lat i u mnie najlepiej sprawdziły się kamyczki
A ja mam 7 rybek w tym :3 skalary, 2 bocje wspaniałe, 1glonojada i 1 mieczyka
Hej.Gość pisze: ↑28 sierpnia 2008, 21:00witam.będe miała rybki.tyle podłóż jest do wyboru i niewiem na które się zdecydować.liczę na pomoc. pozdrawiam
Ja w swoim akwarium miałam kamyczki ozdobne w różnych kolorach. Wymieniałam je co jakiś czas, żeby nadać akwarium nowego wyglądu. Myślę, że spokojnie znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie w sklepach zoologicznych. Chociaż tak jak ktoś już napisał, piasek też jest dobrym rozwiązaniem - zwłaszcza jeśli chodzi o rośliny.
-
- Informacje
-