w jakim wieku można rozmnarzać króliki?
Króliki stosunkowo wcześnie osiągają dojrzałość płciową (4-6 miesiąc) jednak nie powinno się kryć ich wcześniej niż po ukończeniu 8 miesiąca życia. Na przykład u angory można kryć wtedy, kiedy króliczek osiągnie 80% masy ciała dorosłego osobnika i akurat w przypadku tej rasy jest to ok. 8 miesiąc życia. Za wcześnie też nie jest dobrze bo może się to odbić negatywnie i na zdrowiu mamy i małych królisiów
chodzi mi o normalne duże kruliki nie miniaturki chociarz mam jedną miniaturke ale to samiec bo jedna moja królica może jusz mieć małe króliczki ale jej córka ma ok.8 msc. i nie wiem co mam zrobić zależy mi na odpowiedzi bo pożyczyłam samca do samicy i by pózniej razem ją samiec zapłodnił.
W zależności od rasy króliki później albo wcześniej dojrzewają, ale 8 miesięcy to już jest wiek całkowicie odpowiedni u wszystkich. Możesz spokojnie pokryć i mamę i córkę jednocześnie. Pora też jest sprzyjająca -dzień świetlny jest już na tyle długi, że nie trzeba go sztucznie regulować. Owulacja jest prowokowana samym aktem kopulacji więc też nie powinno być problemu, pod warunkiem ze króliczki nie są jakoś szczególnie zatuczone. Szkoda, że nie jesteś zarejestrowana, bo mogłabym Ci podesłać na PV namiary na moją koleżankę z pracy, która zajmuje się hodowlą królików i wie o nich absolutnie wszystko .
Bardzo dziękuje.Nie byłam pewna w jakim wieku jest moja samica ale wiem że 8msc. to napewno ma.
-
- Informacje
-