Żółw samiec czy samica??

Porady dotyczące żywienia i pielęgnacji pozostałych zwierzaków (m.in. papugi, chomiki, świnki morskie, kanarki itp...)

Moderatorzy:Robert A., Jarek

TaTarcia
Kontakt:

11 stycznia 2009, 11:43

Witam, mam 6 miesiecznego złówia wodno-ladowego i niiewiem czy to jest samiec czy samica moze mi ktos powiedziec jak to sprawdzic??

a drugie- moje pytanie moj zolw ma miekka skorupe co robic?
KW

16 stycznia 2009, 14:05

Samice mają krótsze i grubsze ogonki oraz krótsze pazurki od samców, samce odwrotnie niż samiczki. Jeżeli żółwik mam miękką skorupkę to poleciłabym dodawać kostkę specjalnego wapienka do wody i witaminy w kroplach również do wody. Jeżeli mimo to dalej skorupka będzie w złym stanie to wizyta u weta specjalisty od gadzich stworzeń ;)
elliannia

13 sierpnia 2009, 14:32

Płeć można poznać gdy żółw ma 10 cm lub 2 lata, u kapselka rozpoznanie płci jest niemożliwe.
tesla

13 sierpnia 2009, 15:11

KW pisze: Jeżeli mimo to dalej skorupka będzie w złym stanie to wizyta u weta specjalisty od gadzich stworzeń ;)
Tak tylko informacyjnie-młody żółw ma miękką skorupkę i to jest normalne nic nie trzeba z tym robić poza odpowiednią dietą-ślimaczki wodne i lądowe wstężyki oraz żarówka UVB na wyspą :)TaTarcia, nie martw się za pół roku będzie miał twardy karapaksik ;) pozdrawiam
Gość

20 listopada 2009, 09:43

Od siebie chciałem jeszcze dodać, żeby uważać na sprzedawców którzy określają płec u kapselków.
ODPOWIEDZ
  • Informacje