witam!
niedawno stałam się szczęśliwą posiadaczką młodego króliczka miniaturowego. w sklepie zakupiłam trochę karmy, do której był on już przyzwyczajony - to była mieszanka różnych ziaren, potem przeczytałam, że młode króliczki mają niedojrzałe jeszcze przewody pokarm. i takie jedzenie może im szkodzić i lepiej karmić je granulatami. Czy to prawda? czy kolby i wapienka, które można zakupić w tak wielu smakach też są zbędne i szkodliwe? Mój króliczek przez kilka godzin dziennie biega swobodnie po pokoju, więc może spalić co nieco.. i jeszcze pytanie dot. ściółki w klatce: na całej powierzchni wykładam ją trocinami a w kącie, w który się króli załatwia, codziennie wymieniam na świeże. Czy lepiej stosować jakąś inną podściółkę, a może kuwetę? z góry dziękuję za odpowiedź
żywienie króliczka miniaturowego
Gdy ja kupowałam króliczka miniaturkę, dostałam granulat, a po jakimś czasie pani ze skleu powiedziała, że mogę zmienić na normalną mieszankę dla królików mini. Wapienka służą do ścierania zębów i raczej nie są szkodliwe, co do kupnych karm to zdania są różne. Ja kupowałam kolby, bo mojemu królikowi bardzo smakowały.
Trociny, zamieniłabym na brykiet, czyli coś jak Cats Dream Universal:
Tak wygląda ten żwirek
Trociny, zamieniłabym na brykiet, czyli coś jak Cats Dream Universal:
Tak wygląda ten żwirek
A ja polecam zajrzec na strone stowarzyszenia pomocy krolikom SPK (nie podaje adresow, zeby nie bylo, ze komercja, ale znajdziesz w wyszukiwarkach bez problemu), zwlaszcza na forum (polecam tez strone uszatej). Dowiesz sie tam wszystkiego na temat zdrowego zywienia ucholka. Jesli chcesz, aby twoj pupil cieszyl sie dlugim zyciem w zdrowiu, to czym predzej wyrzuc kolby, mieszanki i inne "dobrodziejstwa". Maluszki, ktore maja niewyksztalcony uklad pokarmowy, powinny jesc wylacznie sianko i granulat (ktory najlepszy dowiesz sie na ww. stronach), diete trzeba zmieniac im powoli - jesli je u ciebie mieszanke granulat wprowadzaj stopniowo, dodajac do mieszanki, tak aby mniej wiecej w ciagu 2 tygodni calkowicie odsunac od niego mieszanki. Od 3 miesiaca zycia malucha mozna stopniowo wprowadzac zielenine, z dobrych zrodel, bez chemikaliow, najlepiej z wlasnej doniczki. Nasiona trawy (zboz) kupisz w zoologicznych. dobrze poczytaj, w sieci znajdziesz mnostwo na temat zdrowego zywienia krolika. Jakie problemy moga wynikac z nieprawidlowej diety wiem na wlasnym przykladzie...
Naucz malucha siusiac do kuwety, bedzie mniej sprzatania! no i taniej, zrobisz to w tej chwili biorac zasikane trociny i wrzucajac do kuwety, za kazdym razem przerzucaj to co posikane do miejsca w ktorym krol powinnien siusiac, pewnie ma juz jakies ulubione miejsce na sikanie, wiec tam ustaw kuwete. No i czym predzej zrezygnuj z trocin (dlaczego, patrz ww. strony), uzywaj albo sianka, albo zwirku, jak pisze Śliwka.
A do gryzienia najlepsze sa galazki, najlepiej jabloni, z wlasnego ogrodka. Pozdrowienia.
Naucz malucha siusiac do kuwety, bedzie mniej sprzatania! no i taniej, zrobisz to w tej chwili biorac zasikane trociny i wrzucajac do kuwety, za kazdym razem przerzucaj to co posikane do miejsca w ktorym krol powinnien siusiac, pewnie ma juz jakies ulubione miejsce na sikanie, wiec tam ustaw kuwete. No i czym predzej zrezygnuj z trocin (dlaczego, patrz ww. strony), uzywaj albo sianka, albo zwirku, jak pisze Śliwka.
A do gryzienia najlepsze sa galazki, najlepiej jabloni, z wlasnego ogrodka. Pozdrowienia.
dzięki serdeczne za odpowiedź, chciałabym również uzyskać odpowiedź od lekarza weterynarii, który na tym forum się często wypowiada. chcę się wszystkiego dowiedzieć o moim króliczku, bo wcześniej nagle zdechł króliczek należący do mojej siostry, prawdopodobnie wskutek blędów w żywieniu. najgorsze jest to, że mój Kubuś uwielbia kolby, ale trudno nie kupię ich więcej, jeśli od tego zależy jego zdrowie i życie..
W warszawie jest lecznica specjalizujaca sie w leczeniu ucholi, nazywa sie xxx, maja na swojej stronie forum, na ktorym odpowiada pani weterynarz - tam tez kopalnia wiedzy na interesujacy cie temat i kazdy inny, zwiazany z kroliczkami (znajdziesz przez wyszukiwarke). Powodzenia i duzo zdrowia dla malucha! Tam tez mozesz o wszystko zapytac.
Błagam nie karmcie królików tymi syfami ze sklepów. 90 % osób źle dźywia swoje zwierzaki. Zajrzyjcie na tą stronę xxxxx To jedyna rozsądna dieta ułożona przez specjalistę od królików.
-
- Informacje
-