Agresywny pies

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Eden91

21 stycznia 2025, 16:30

Dzień Dobry!

W mojej okolicy pewni ludzie mają psa- niezbyt dużego ale agresywnego w stosunku do innych zwierząt. Pies ten pomimo że chodzi na smyczy, to widać że tylko to chroni inne zwierzęta przed jego atakiem.
Niedawno miała miejsce sytuacja że bawiłem się ze swoim psem na ,, piaskowni"- jest tam duża przestrzeń do tego aby pies mógł się wybiegać. Zjawił się tam też ten ,,owy" pies. Mój pies jako że jest przyjaźnie nastawiony i lubiący poznawać inne zwierzaki( tak moja wina że nie był na smyczy, ale niech pierwszy rzuci kamieniem ten kto nigdy swojego psa nie spuścił chociaż raz ze smyczy), najzwyczajniej podbiegł do tego psa, w celu ,,obwąchania" ,,przywitania". I wtedy tamten pies zaatakował natychmiastowo mojego i chwycił go tak że nie dało się rozluźnić uścisku szczęk. Właściciel nie miał żadnego panowania nad tym psem. Szczęście że chwycił mojego za nogę i w końcu tamten właściciel otworzył mu pysk. To oczywiście nie koniec historii, bowiem zaraz po tym jak uwolniłem mojego psa, tamten rzucił się na kolejnego który był w pobliżu i znów zaczęło się ratowanie kolejnego psa- na szczęście też udane.
Czy można gdzieś takie zachowania zwierząt zgłaszać? Co w takiej sytuacji można zrobić?

Pozdrawiam

Piotr
Vet4u

22 stycznia 2025, 20:52

Witam,
Najlepiej porozmawiać z właścicielem na temat zachowania psa w stosunku do innych zwierząt. Możliwe, że pomocny byłby tu behawiorysta lub odpowiednia tresura.
W bardziej "drastycznych" okolicznościach można powiadomić policje, straż miejską.
Pozdrawiam serdecznie,
Vet4u
ODPOWIEDZ
  • Informacje