Border Collie

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

CzarownicaSa
Kontakt:

17 sierpnia 2009, 14:51

Zastanawiam się nad kupnem Border Collie. Czytałam o tej rasie, jednak myślę, że rady praktyczne przydadzą się lepiej niż sucha teoria :) co o niej sądzicie? Ktoś ma pieska tej rasy? Będę w bliższej przyszłości(2-3 lata) mieć bardzo dużo czasu na psa, więc zastanawiałam się właśnie nad tą rasą(ze względu na ruch i chęć uczenia się). Niestety nie stać mnie na jednorazowe wydanie 1500zł na psiaka...:( dlatego zastanawiałam się, czy byłaby możliwość kupienia pieska np. nie nadającego się do hodowli lub z wadą(oczywiście nie zagrażającą zdrowiu- "wyglądową" np.). Jeśli mi sięnie uda to oczywiście będę szukać psiaka w schronisku...;)
A Wy co sądzicie o tej rasie? Macie jakąś styczność z pieskami Border Collie?
dagaa111

18 sierpnia 2009, 17:44

według mnie to świetna rasa, oczywiście tylko dla osób które uwielbiają ruch.Te psy szybko się uczą i współpraca z nimi to sama przyjemność.W wychowaniu psa nie zawsze może być kolorowo ale jeśli będzie się odpowiednio go szkolić to wyrośnie na wspaniałego towarzysza.Trzeba oczywiście pamiętać że to bardzo żywiołowe psy i potrzebują dużo ruchu.Najlepiej uprawiać jakieś psie sporty żeby pies mógł się wyszaleć.Trzeba zapewnić nie tylko zajęcia ruchowe ale przede wszystkim umysłowe.Te psy kochają pracę z właścicielem.
ODPOWIEDZ
  • Informacje