Czip dla psa
Witajcie, nie widziałam jeszcze na forum rozpoczętego tematu, a kwestia czipowania czworonogów wydaje mi się dość istotna. Mianowicie, czy czipujecie swoje psy? Ja osobiscie przez długi długi czas nie zwracaam na to uwagi, aż do momentu gdy podczas spaceru uciekła moja sunia. pieska na szczescie udało sie znaleźć, ale po tej przygodzie prawie od razu zgłosiłam sie do weterynarza w celu załozenia czipu. A jak to jest u was?
Ja też chciałem założyć u swego psa czipa ale teraz mieszkam w wiosce ale nie wiem trzy załorze czipa bo mój pupil zna wioskę przecież się tutaj wychował i dorastał i jak się zawieruszył to zawsze znalazł drogę do domu . Teraz to ze smyczy nie spuszczam jak widziałem znajomego psa o mało co by się dostał pod koła samochodu . Ale uważam że czopowanie zwierząt powinno być obowiązkowe nawet pod karą pieniężną .
witam w dyskusji.. na facebooku pojawila sie informacja, ze chipowanie to jedna sprawa a druga, ze nalezy pryzpominac weterynarzom, aby numery chipu zostaly wpisane do rejestru, zeby w przypadku zaginiecia mozna bylo pieska odnalezc. Zastanawiam sie, czy te rejestry sa ze soba poloczone np. w roznych wojewodztwach czy w europejskch panstwach.
jestem za chipowaniem, ale chcialabym aby ten rejest funkcjonowal. trzeba tez uaktualniac swoje dane, jesli sie przeprowadzamy albo zmieniamy numer telefonu. Przy wyjezdzie z pieskiem za granice jest to wymagane do wystawienia paszportu. Jednak zastanawiam sie, jak to w pryzpadku zaginiecia byloby skuteczne. Moze na wszelki wypadek doloczyc tez swoj numer i adres do obrozy.
jestem za chipowaniem, ale chcialabym aby ten rejest funkcjonowal. trzeba tez uaktualniac swoje dane, jesli sie przeprowadzamy albo zmieniamy numer telefonu. Przy wyjezdzie z pieskiem za granice jest to wymagane do wystawienia paszportu. Jednak zastanawiam sie, jak to w pryzpadku zaginiecia byloby skuteczne. Moze na wszelki wypadek doloczyc tez swoj numer i adres do obrozy.
Czip to właściwie same plusy, moim zdaniem powinno to być po prostu wymagane. No i oczywiście zarejestrowanie takiego zwierzaka z czipem do baz takich jak na przykład ta - https://worldpetnet.com/ wtedy nam to daje sporo bezpieczeństwa w przypadku zaginięcia zwierzaka.
-
- Informacje
-