Czy mój pies zmieni stosunek do ludzi?
spokojnie nie ujada tylko trzy razy szczeknie i wraca na legowisko . a psy chyba jakiś instynkt mają . tak mi się wydaje jeżeli chce się mieć psa obronnego to tak jak mówisz bez szkolenia może się to źle skończyć .a są też tacy ludzie którzy czują się podobno bezpieczniej z psem który warczy na wszystkich dla mnie to dziwne .
-
a kto pisze,że będzie szczuł ?SleepingSun pisze:o to, że szczucie psa na ludzi zgodnie z polskim prawem jest karalne. Zdajesz sobie z tego sprawę? I mam nadzieję, że Twój pies nigdy się nie zmieni, bo z żadną agresją z jego strony osoba taka jak Ty sobie nie poradzi. No i potem pogryzie jakieś dziecko, bo jego pani sobie wymyśliła, że ma jej bronić!
czytajcie dokładnie i dodajcie trochę wyobraźni do tego.
Seiti jeśli ktoś chce psa pilnującego posesji to pies sam z siebie będzie jej bronił,nawet i cocker spaniel będzie szczekał,mój dziadek od wielu,wielu lat ma rottweilery,tak je wyszkolił,że każdy wejdzie na posesje gdy on jest,gdy psom nakazuje pójście do budy to robią to,wychodzą gdy im pozwoli lub gdy on wchodzi do domu.
do autorki-pies ma dopiero 7 miesięcy i będzie taki w stosunku do ludzi,jeśli codziennie będą go odwiedzać przeróżni ludzie (piszę dla przykładu) to będzie taki przytulaśny,jeśli kontakty będą ograniczone to będzie czujny i moze zaszczekać... o to Ci chodzi ?
Kwestia jak to będzie robił. Wcale nie musi ujadać na każdego przechodzącego, jak to robią niektóre. Pies powinien zareagować przy próbie wtargnięcia a nie szczekać przez cały dzień. Dla mnie to jest pies pilnujący.
Moje na szczęście reagują dopiero jak jest dzwonek, szału bym dostała jakby szczekały na każdy ruch na korytarzu. I tak muszę z nimi popracować nad tym dzwonkiem i przyjmowaniu gości.
Moje na szczęście reagują dopiero jak jest dzwonek, szału bym dostała jakby szczekały na każdy ruch na korytarzu. I tak muszę z nimi popracować nad tym dzwonkiem i przyjmowaniu gości.
ja tego nie rozumiem każdy pies szczeka i po co go tego oduczać ? jeżeli ktoś obcy zbliża się do moich drzwi to jest normalne że pies reaguje i pilnuje swojego terytorium nie znaczy to że rzuci się na każdego po prostu nas ostrzega i nie szczeka na każdy ruch na korytarzu tylko jak słyszy obcy głos a to różnica ![Smile :)](./../images/smilies/icon_smile.gif)
![Smile :)](./../images/smilies/icon_smile.gif)
Bardzo często pies szczeka, bo się boi, jest niepewny. Często widać szczególnie małe rasy, histerycznie reagujące na kogoś obcego. Taki pies, jeśli poczuje się zagrożony, to jest nieobliczalny. Nie lepiej mieć stabilnego emocjonalnie członka stada, czy wrzeszczącego histeryka?
A to, ze szczeniak/młodociany psiak jest przyjazny wobec ludzi świadczy tylko o tym, ze jest zrównoważony i dobrze przystosowany do życia wśród ludzi. Z wiekiem przestanie się interesować obcymi i skupi uwagę na właścicielu i zadaniach, jakie będzie dostawał.
A to, ze szczeniak/młodociany psiak jest przyjazny wobec ludzi świadczy tylko o tym, ze jest zrównoważony i dobrze przystosowany do życia wśród ludzi. Z wiekiem przestanie się interesować obcymi i skupi uwagę na właścicielu i zadaniach, jakie będzie dostawał.
Seiti pisze:A po to choćby, żeby nie budziły małego dziecka.
w moim bloku nie ma małych dzieci
![Cool 8)](./../images/smilies/icon_cool.gif)
![Smile :)](./../images/smilies/icon_smile.gif)
-
- Informacje
-