Czy pies musi miec kontakt z innymi psami?
Moj pies bardzo lubi inne psy, ale mieszkamy na totalnej wiosce gdzie psy jedynie trzymane są na łańcuchu. do najblizszego parku mamy 1,5 h autobusem i pies srednio lubi nim jezdzic, ale za to lubi spotykac sie z psami z parku. Czy powinnam go mimo wszystko tam zabierac?? Ile ray w tygodniu zeby zaspokoic jego potrzebe towarzystwa?
moze ktos odpowie?
nie wiem czy warto wlec psa 1,5 godz autobusem do parku zeby mial kontakt z innymi psami (ktore lubi) i potem wracac kolejne 1,5? ile razy w tyg ?
nie wiem czy warto wlec psa 1,5 godz autobusem do parku zeby mial kontakt z innymi psami (ktore lubi) i potem wracac kolejne 1,5? ile razy w tyg ?
-
a co w sytuacji w której pies boi się panicznie innych psów? Wtedy chyba mu psie towarzystwo do szczęścia nie potrzebne?
-
witam.
Ja rowniez uważam że piesek powinien mieć kompana do zabawy:) pozdrawiam ciepło:)
Ja rowniez uważam że piesek powinien mieć kompana do zabawy:) pozdrawiam ciepło:)
-
Witam. Ja uważam, że musi. Mam dwa i widzę jaką im frajdę sprawiają wspólne harce.
Kiedyś swojego spaniela trzymałam raczej z dala od psów, nie było za bardzo okazji spotykania się z innymi psami (też mieszkałam na uboczu), a sama jakoś nie dążyłam do tego. Później się przeprowadziliśmy w miejsce, gdzie było więcej psów i widać było, że brakowało mu towarzystwa innych psów. Z początku nieufnie w ogóle podchodził do nich, ale jak już się przekonał, że nic mu nie zrobią i chcą się z nim bawić, to strasznie się cieszył, jak się razem spotykali gdzieś w parku i mieli czas na wyszalenie się.
Dlatego tak, wydaje mi się, że powinnaś dawać swojemu psu możliwości spotkania się z innymi psami. A jak często? Nie wiem, to już sama zdecydujesz, zobaczysz pewnie też po psie, jakie będzie miał potrzeby.
Dlatego tak, wydaje mi się, że powinnaś dawać swojemu psu możliwości spotkania się z innymi psami. A jak często? Nie wiem, to już sama zdecydujesz, zobaczysz pewnie też po psie, jakie będzie miał potrzeby.
Cześć!Gość pisze: ↑11 czerwca 2014, 11:56Moj pies bardzo lubi inne psy, ale mieszkamy na totalnej wiosce gdzie psy jedynie trzymane są na łańcuchu. do najblizszego parku mamy 1,5 h autobusem i pies srednio lubi nim jezdzic, ale za to lubi spotykac sie z psami z parku. Czy powinnam go mimo wszystko tam zabierac?? Ile ray w tygodniu zeby zaspokoic jego potrzebe towarzystwa?
Wydaje mi się, że lepiej dla niego żeby takie kontakty były . Oczywiście jeżeli na co dzień nie ma takiej możliwości, to trzeba sobie radzić bez tego, ale jeżeli zdarzy się taka okazja, to trzeba z niej obowiązkowo skorzystać.
Piesek powinien przyzwyczajać się do różnych sytuacji. Taka socjalizacja nauczy go prawidłowych zachowań
-
- Informacje
-