mam 6 tygodniowego owczarka niemieckiego
mieszkam w domu prywatnym i mam juz dla niego wydzielone miejsce w ogrodzie chcialem sie dowiedziec kiedy moge go tam przeniesc
bo narazie miesze w domu
kiedy moge przniesc
-
Ja swojego owczarka jak tylko kupiłem( miał 6 tyg.) to zaraz go dałem do kojca gdzie spał i przebywał przez część dnia. Najpierw troche mu to nie pasowło ale po 3 dniach sie nauczył i już było dobrze.
można tak drastycznie jak mówi Michał, choć ja to uzależniłbym gdzie odchowywany był miot. Jeśli w kojcu to może iść do kojca. Jeśli nie pierwszy 1-2 tyg. zostawiłbym go w domu i powoli przyuczał do kojca.
Zgadzam sie z PAnem Jarkiem. Chociaż nie zwlekaj zbyt mocno tak jak ja to zrobiłem. Też chciałem żeby mieszkał na dworze w budzie. Niby warunkie dobre. Buda ale bez kojca. Działka 10 arów do jego dyspozycji. ALe no cóz budę omija z daleka. Miał pół roku jak go chciałem przeprowadzić do budy ale nie zaakceptował. A weterynarz mie ostrzegł że pies może nie zrozumieć dlaczego stado(rodzina) go odrzuciło od siebieco zrobił źle . Pies może popaść w depresje odmówić jeść itd.
Tak więc został z nami w domu i jest szczęśliwy i my też
Tak więc został z nami w domu i jest szczęśliwy i my też
Najlepszym obrońcą będize pies który ma super kontakt z ludźmi a nie biega samopas po ogrodzie.
6 tyg maluszek wg. mnei powiniene jeszcze być z matką - w tym wieku jest b.potrzebny kontakt, pozostawiony bez opieki, sam, w nocy .... nie życzę takiego odrzucenia nikomu.
Dlaczego tez u nas pokutuje, ze pies musi spać na polu, w budzie, niech pies wybierze jak będzie na to gotowy - a na pewno nie teraz gdy z dnia na dzień jest coraz zimniej. Sa psy piecuchy i psy które nie cierpią spac w domu - więc wydaje mi się, żebyś zostawił decyzję psu.
I może gdzieś kole wiosny ....... a nie na zimę.
6 tyg maluszek wg. mnei powiniene jeszcze być z matką - w tym wieku jest b.potrzebny kontakt, pozostawiony bez opieki, sam, w nocy .... nie życzę takiego odrzucenia nikomu.
Dlaczego tez u nas pokutuje, ze pies musi spać na polu, w budzie, niech pies wybierze jak będzie na to gotowy - a na pewno nie teraz gdy z dnia na dzień jest coraz zimniej. Sa psy piecuchy i psy które nie cierpią spac w domu - więc wydaje mi się, żebyś zostawił decyzję psu.
I może gdzieś kole wiosny ....... a nie na zimę.
Bieganie po ogrodzie wcale nie wykluczka dobrego kontaktu z ludzmi. Nawet powiem więcej pies w końcu ma szanse wybiegać się kiedy chce i przez to jest szczęśliwszy. Wiem bo wcześniej mieszkałem w bloku. Nie porównywalne warunki zwłaszcza że mam ON. Zresztą drzwi ma cały czas uchylone kiedy chce to przychodzi do domu.
Niestety niekażdy może sobie pozwolić na trzymanie psa w domy. Trudno jest szczeniaka wyszkolić tak żeby niekładł się blisko ściany czy wycierał łapki przed wejściem.
Chociaż mimo tego nie powinno się psa uszczęśliwiać na siłe. Jeżeli coś mu nie pasuje to nikt tego nie zmieni.Jeżeli chce spać w domu jak mój to niech śpi w domu. miejsce parotygodniowego szczeniaka na pewno nie jest w budzie czy kojcu w odosobnieniu. To źle wpływa na psychike.
Niestety niekażdy może sobie pozwolić na trzymanie psa w domy. Trudno jest szczeniaka wyszkolić tak żeby niekładł się blisko ściany czy wycierał łapki przed wejściem.
Chociaż mimo tego nie powinno się psa uszczęśliwiać na siłe. Jeżeli coś mu nie pasuje to nikt tego nie zmieni.Jeżeli chce spać w domu jak mój to niech śpi w domu. miejsce parotygodniowego szczeniaka na pewno nie jest w budzie czy kojcu w odosobnieniu. To źle wpływa na psychike.
-
- Informacje
-