Oznaki ciąży u suczki...
Witam Panie doktorze... Ja mam takie pytanie. poniewaz pierwszy raz w zyciu mam suczke a mala miala ostatnio cieczke i niestety nam sie puscila (doszlo do tego 20 września). Dostala zastrzyk po ale mimo to obawiam sie ze to nie pomoglo. Niestety mieszkam w bloku i jej ewentualna ciaza moglaby byc nie malym problemem dla nas. W zwiazku z tym prosze zeby pan napisal mi jakie sa objawy ciazy u suk i po czym poznac ze mala spodziewa sie szczeniat i kiedy owe objawy sie pojawiaja. Niepokoi mnie wyglad jej sutkow... sa rozowe z bialym nalotem na koncach i jakby jej troche "urosly", sunia jest - trudno okreslic - jakas dziwna, ciagle przychodzi sie przytulic albo nie moze sobie miejsca znalezc, a dzis rano wymiotowala. bardzo prosze o odpowiedz.
10 dni to za mało na stwierdzenie ciąży. Ciążę można zdiagnozować najwczesniej okolo4-5 tyg na dobrym USG.
NAtomiast jeżeli to byla pierwsza cieczka to następuje rozwój fizyczny (wzrost) całego organizmu w tym listw mlecznych i sutków.
NAtomiast jeżeli to byla pierwsza cieczka to następuje rozwój fizyczny (wzrost) całego organizmu w tym listw mlecznych i sutków.
dziekuje za odpowiedz Jak juz pisalam to moja pierwsza sunia dlatego jestem taka "zielona" No i zgadza sie - to byla pierwsza cieczka... czyli moge spac spokojnie?!
Na razie tak, ale nawet po podaniu zastrzyku jest pewne ryzyko , że coś się może urodzić.
Natomiast wymioty - moga być spowodowane zachwianiem hormonalnym po podaniu zastrzyku bądź chorobą.
Czasem suczki zmieniają charakter w czasie cieczki.
Jeżeli nie masz czasu na szczeniaki a sunia ma skłonności do ucieczek to może się zastanowisz nad sterylizacją? Można sterylizować okolo 1 msc po cieczce.
Natomiast wymioty - moga być spowodowane zachwianiem hormonalnym po podaniu zastrzyku bądź chorobą.
Czasem suczki zmieniają charakter w czasie cieczki.
Jeżeli nie masz czasu na szczeniaki a sunia ma skłonności do ucieczek to może się zastanowisz nad sterylizacją? Można sterylizować okolo 1 msc po cieczce.
sprostowanie: na usg ciąża jest rozpoznawalna od 21-24 dnia !!!!
- staszko_i_aras
- Kontakt:
Z mojej wiedzy wynika, że raczej po ok. 3 miesiącach. Też zamierzam moją sunię wysterylizować i moj wet kazał się wstrzymać do 3 m-cy po cieczce.pianistka pisze: Można sterylizować okolo 1 msc po cieczce.
-
- Informacje
-