Pare Pytań - Odnośnie 4 mieś. Goldenki - Tequili

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Caladan
Kontakt:

31 sierpnia 2009, 17:55

Witam Mam parę pytań związanych z nowym członkiem rodziny ;)

Moja sunia to 4 miesięczny Golden retriver - Jest u nas już 2 miesiące :) Generalnie nie mamy z nia problemu, ale po przeczytaniu szeregu tematów prosiłbym o wypowiedź ;)

1.
Sunia Karmiona jest Royalem zakupionym w sklepie Zoologicznym. Ostatnio jednak wet. poleciła mi "specjalną" WETERYNARYJNĄ odmianę Royala - rzeczywiście jest to lepsza Karma ?

2.
Jeszcze nie czas na profesjonalne szkolenie ( za 2 miesiące moze ;) ) W związku z tym prosiłbym o jakiś filmik pokazowy związany z nauczaniem chodzenia na luźnej smyczy ;) ( Na priv oczywiście )

3.
Sunia nie ma żadnych pasożytów a drapie się - Nie za często, ale mimo wszystko czasami się za uszkiem podrapie...Uczulenie ? Wet. nic nie stwierdził...

4.
Jak często zmieniać rodzaj karmy ( co ile miesięcy ) i czy zostać w obrębie jednej firmy ( producenta ) czy eksperymentować z róznymi karmami ?

5.
Kiedy profesjonalne szkolenie ? ( ile miesięcy powinien miec piesek )

6.
Moja Goldenka jak się okazało - przed zakupem znajdowała się na skrajnym odludziu ( domek pod lasem - sporo psów - jedna psia mama - czarownica jakaś chyba..;)) ) w związku z tym wsród ludzi ( za zewnątrz w domu czuje śię świetnie ) jest nieco "zachukana". Czy prawidłowa jej socjalizacja ma polegać na stopniowym, powolnym zabieraniu jej w miejsca pełne ludzi?

7.
Czasami gdy zobaczy sporą grupę ludzi zaprze się , usiądzie i nie chce dalej iść. Co wtedy robić ? Na ręce i przejśc ten kawałek z nią ? Zaznaczam, iż delikatne szarpnięcie nie działa, zadne słowa, żadna nagroda - NIC...

8.
Czy sucha karma wystarczy ? Czy urozmaicać jej zywienie gotowanym jedzonkiem ? ( tu sie lekko obawiam , że mi suchej karmy później nie ruszy ;) )

9.
Jakie gotowane jedzonko ? Pierś z kurczaka, marchewka i... ryż ( nie bedzie wzdęć ) makaron ?

10.
Czasami ( rzadko ) zdarzy się suni popuścić w domu ( staramy się z nią wychodzić co 3h i ją obserwujemy jak możemy ) co wtedy ? Jak przyłapiemy na gorącym uczynku ( na ręce i na polko ?) to po pierwsze, i co wtedy gdy nie zauważymy - jak wtedy reagować i czy w ogóle reagować tak aby pies skojarzył ?

11.
Piesek w domu jest niezwykle wesoły , lubi się z nami bawić - czuje do nas respekt ale...mam 2 letniego chrześniaka, i sunia potrafi na niego powarczeć ( jak mu zabiera piłkę, zbliża sie do pozywienia ) traktuje go jak innego szczeniaka ? Jak zaradzić takiemu zachowaniu?

12.
Czym Goldenke czesać ? Grzebieniem z obrotowymu końcówkami ? Czy profesjonalnym grzebkiem który niestety nieco szarpie ( tequila tego nie cierpi ;/ )

13.
Jak można to proszę jakieś filmiki nt. podstawowych komend dotyczących wczesnych szkoleń ;)

14.
Czy Goldenka może bawić się z dużymi psami ? ( chodzi mi o 40 i więcek kilowe kolosy ;) ) ( swobodnie bez smyczy )

15.
Od kiedy przycinamy pazurki ?

16.
Co na kleszcze dla szczeniaka?

Ufff nazbierało się..a więcej pytań się tli..;)..na razie wsio ;)

Z góry dziękuje za odpowiedzi ;)
Awatar użytkownika
Jecky
Kontakt:

31 sierpnia 2009, 22:38

Caladan pisze:Witam Mam parę pytań związanych z nowym członkiem rodziny ;)

Moja sunia to 4 miesięczny Golden retriver - Jest u nas już 2 miesiące :) Generalnie nie mamy z nia problemu, ale po przeczytaniu szeregu tematów prosiłbym o wypowiedź ;)

2.
Jeszcze nie czas na profesjonalne szkolenie ( za 2 miesiące moze ;) ) W związku z tym prosiłbym o jakiś filmik pokazowy związany z nauczaniem chodzenia na luźnej smyczy ;) ( Na priv oczywiście )

3.
Sunia nie ma żadnych pasożytów a drapie się - Nie za często, ale mimo wszystko czasami się za uszkiem podrapie...Uczulenie ? Wet. nic nie stwierdził...
Każdy się czasem drapie, nawet człowiek, nie masz się czym przejmować
:)

5.
Kiedy profesjonalne szkolenie ? ( ile miesięcy powinien miec piesek )
Profesjonalne? Masz na myśli ją gdzieś wysłać czy w swoim zakresie ? Jak w swoim zakresie to pierwsze komendy możesz już zaczynać.

8.
Czy sucha karma wystarczy ? Czy urozmaicać jej zywienie gotowanym jedzonkiem ? ( tu sie lekko obawiam , że mi suchej karmy później nie ruszy ;) )
Od czasu do czasu coś jej tam daj, rosołek albo coś, nie powinno być problemów. Przynajmniej wg mnie.
10.
Czasami ( rzadko ) zdarzy się suni popuścić w domu ( staramy się z nią wychodzić co 3h i ją obserwujemy jak możemy ) co wtedy ? Jak przyłapiemy na gorącym uczynku ( na ręce i na polko ?) to po pierwsze, i co wtedy gdy nie zauważymy - jak wtedy reagować i czy w ogóle reagować tak aby pies skojarzył ?
Wychowuje już 5 psa, i za każdym razem robiłem tak, że jak go przyłapałem na gorącym uczynku to krzyczałem, że nie wolno i tak jak by wkładałem pyszczek w te siki i wychodziłem z nim na podwórku. Zawsze skutkowało, tylko pamiętaj aby nie być zbyt drastycznym. Konsekwentnie ale bez przesady :)
14.
Czy Goldenka może bawić się z dużymi psami ? ( chodzi mi o 40 i więcek kilowe kolosy ;) ) ( swobodnie bez smyczy )
Myślę, że nie ma żadnych przeciwwskazań, jeśli wiesz, że ten większy pies jest w miarę "normalny".

Pozdrawiam :)
OLIMP
Kontakt:

06 września 2009, 16:36

1. Skoro weterynarz polecił specjalistyczną karmę weterynaryjną na początek posłuchałabym go (okres wzrostu, budowy kości itp.) może twojemu maluszkowi czegoś brakuje.
2. Z filmikiem pokazowym może być problem ale jeśli chcesz odezwij się do mnie na priva podam Ci szkołę, w której profesjonalnie szkolony był mój pies i namiary na dobrych instruktorów posiadajacych uprawnienia Związku Kynologicznego w Polsce - to nie jest wcale takie drogie jak się większości wydaje.
3. Drapanie nie koniecznie jest odznaką uczulenia może być na tle nerwowym albo poprostu tak sobie - my od czasu do czasu też się drapiemy.
Podawaj więcej omega 3 i 6.
4. Jest to indywidualna sprawa każdego właściciela psa no i oczywiście psa. Brzuszek psa to nie śmietnik więc nie podawaj mu byle czego. Jak psu obrzydnie dotychczasowa - straci zainteresowanie, nie będzie chciał jej jeść wtedy bym zmieniła inaczej pozostałabym przy dotychczasowej.
5. Profesjonalne szkolenie można rozpocząć z psem zaraz z chwilą odebrania od hodowcy (tylko nie oczekuj zbyt wiele od maluszka). Mój poszedł na kurs PT jak miał 4 miesiące i nikt nie robił z tego problemu :)
6. Co do socjalizacji to bym zapraszała znajomych pierw do siebie i tych z pieskami także później odwiedziny w innych miejscach. Przyzwyczajałabym także psa do jeżdżenia środkami komunikacji miejskiej i do ruchu ulicznego itp.
7. NIE BRAĆ NA RĘCE! Pies ma być psem i pokonać w sobie strach. Możesz poczekać z nią jak ludzie przejdą a jak nie zacznie się cofać/ uciekać pochwalić i nagrodzić za dobre zachowanie. z biegiem czasu pies przekona się do innych ludzi i będzie przechodził obojętnie.
8. Dobra sucha karma w zupełności wystarczy ale podkreślam dobra.
9. Pierś, marchewka, ryż tak ale z makaronem bym uważała. Dodałabym jeszcze wołowinę nie koniecznie gotowana lecz surowa, biały twaróg, ser.
10. Jeśli sunia zrobi w domu i nie przyłapałaś jej na gorącym uczynku nic nie rób tz. nie krzycz tylko posprzątaj a jeśli widzisz zę małej się zbiera na siusiu czy kupę bierz pod pachę i na dwór.
11. Z małymi psami tak jak z dziećmi są ciekawe świata. W żadnym wypaku nie spuszczaj nich z oczu no i oczywiście reaguj na niepożądane zachowania psa bo czym skorupka za młodu ... .
12. Od małego przyzwyczajać do zabiegów pielęgnacyjnych typu czesanie, pokazywanie uzębienia, mycie zębów, czyszczenie uszów.
13. Zamów bezpłatną wyprawkę euka dla szczeniaka a w książeczce znajdziesz wszelkie przydatne informacje.
14. Tak.
15. Pazurki jeśli chodzi i biega po chodnikach same się będą ścierać nie przycinałabym inaczej będziesz musiała robić to regularnie.
16. Na kleszcze i pchły poleciłabym FIPREX.
Caladan
Kontakt:

19 września 2009, 13:42

Heh Wielkie dzięki za odpowiedzi ;)
Na pewno zasugeruję sie niejedną z nich ;)
pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ
  • Informacje