Pozycja wystawowa i dodatki żywieniwe

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

06 grudnia 2005, 21:00

Witam!

Mam pytanie, czy jest jakiś sposób zapobiegania, przy postawie stojącej, rozstawianiu przez psa "piąstek" na zewnątrz?

Jest to młody pies, nie ma jeszcze roku. Ma troche wąsko osadzone przednie łapy, i od jakiegoś czasu zauważyłam, że piąstki idą na zewnątrz. Póki co widać to minimalnie, ale czy to może się pogłębić?
Do jedzenia dostaje Royal Canin, do tego 5 ml ArthroFlexu (ma 30 kg) i 1 miarkę Flawitolu.
Może daję czegoś za dużo, a może za mało, a może w ogle coś zmienić?

Do jakiego wieku wskazane jest podawanie ArthroFlexu?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

08 grudnia 2005, 00:00

tak naprawde nie wiem o co ci chodzi w pojęciu piąstki. Nie ma takiej częci ciała u psa . Dokładnie sprecyzuj pytanie, czy dotyczy przednich łap czy tylnych i jakiego stawu.
Artroflex można podawać nawet całe życie ale czy trzeba? To zależy czemu ma służyć.
Gość

08 grudnia 2005, 21:19

Nie wiem jak to się nazywa, ale mogę porównać do dłoni u ludzi.
Ale ze mnie gapa :oops:
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

10 grudnia 2005, 00:15

jak domniemywam, dotyczy to nadggarstków, które przypominaja razem odwróconą litere Y jest to poważna wada , która powinno sie leczyc jak najwcześniej, jej powodów istnieje kilka i powinien rozpoznać je dobry ortopeda. Część tych "powodów" po ich likwidacji we wczesnym stadium rozwoju powoduje normalny dalszy rozwój łap, część z nich a zwłaszcza zmiany rozwojowe w obrębie samego nadgarstka ogólnie rokują źle na całkowite wyleczenie. Znajdź dobrego psiego ortopede.
Gość

11 grudnia 2005, 14:10

Dziękuję za odpowiedź.

ArthroFlex chciałabym podawać psu do czasu prześwietlenia stawów, i czy kuracja będzie kontynuowana zależeć będzie od wyniku tego prześwietlenia.
Ale czy nie przesadzam z dodawaniem mu jeszcze do pokarmu Flawitol?

Poza tym... zauważyłam zmianę w postawie psa od czasu kiedy dostaje jeść na podwyższeniu. Pies się już tak nie musi schylać, wyginając przy tym nadgarstki.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

13 grudnia 2005, 00:32

co do preparatów witaminowych niech zadecyduje twój lekarz gdyż to on zna psa i jest w stanie ocenić czego potrzebuje twój pupil. Przy wadach kończyn min. koślawości nadgarstów stosuje się różne postawy ulgowe np. karmienie na podwyższeniu. Także dobrze robisz.
Gość

13 grudnia 2005, 23:53

Ale... nie wiem, czy do końca się zrozumieliśmy. Pies ma łapy proste, tylko tak jakby same "palce" odchylały się na zewnątrz.
Gość

14 grudnia 2005, 00:16

Czy podawanie flawitolu ma jakies uzasadnienie w postaci np. wynikow badan krwi, ktore wskazuja na jakies niedobory?

Pies ma po prostu francuza czy to jakis inny problem? Wedle mojej (skromnej) wiedzy z francuzem nikt do ortopedy nie biega.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

14 grudnia 2005, 23:41

Ale... nie wiem, czy do końca się zrozumieliśmy. Pies ma łapy proste, tylko tak jakby same "palce" odchylały się na zewnątrz.

jeśli dobrze sobie wyobrażam a internet nie służy tak dobrze wyobrażeniom, twój pies ma wade postawy. Ale to trzeba zbadać i leczyć na pewno nie przez internet.

Czy podawanie flawitolu ma jakies uzasadnienie w postaci np. wynikow badan krwi, ktore wskazuja na jakies niedobory?

Pies ma po prostu francuza czy to jakis inny problem? Wedle mojej (skromnej) wiedzy z francuzem nikt do ortopedy nie biega.

Co do tego pytania to kompletnie nie wiem o co komuś chodzi.
Gość

15 grudnia 2005, 12:12

jeśli dobrze sobie wyobrażam a internet nie służy tak dobrze wyobrażeniom, twój pies ma wade postawy. Ale to trzeba zbadać i leczyć na pewno nie przez internet.

Czy tę wadę idzie w jakiś zposób wyeliminować, ew. zminimalizować?

Czy można poprawić wąski front?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

18 grudnia 2005, 00:20

tak ale nie udziele ci takich info przez neta. Bo możemy mówić o różnych rzeczach jak to: Czy można poprawić wąski front?

kompletnie nie wiem o co chodzi.
Gość

18 grudnia 2005, 10:58

Z tym wąskim frontem, zacytowałam co do słowa opis psa z wystawy.

Wąsko rozstawione przednie łapy.
ODPOWIEDZ
  • Informacje