Stary pies a agility

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Czipsy

29 grudnia 2024, 03:40

Hej, z góry uprzedzam, że nie miałam nigdy styczności z agility. Mam pytanie odnośnie mojego starszego pupila.

Pies całe życie był aktywny, naturalnie ostatnio nieco mniej, ale nadal lubi się poruszać. Zauważyłam, że po wymuszonym ruchu (np. dłuższy spacer, chwila zwykłej przebieżki) pies chętniej i z większą łatwością się rusza (następnego dnia żwawiej chodzi, częściej biega, chętniej wychodzi z domu).

Chciałabym wprowadzić jakieś ćwiczenia, żeby jak najdłużej utrzymać go w zdrowiu i dobrej kondycji. Zastanawiałam się nad kursem agility, bez nastawienia na sport, najchętniej jakieś ,,niższe klasy" (nie wiem jak się to profesjonalnie nazywa :?: ), bez trudniejszych elementów. Oczywiście wszystko jak najbardziej dostosowane do psa i z nastawieniem na ćwiczenia dla zdrowia.

Myślicie, że to dobry pomysł? Przysłuży się to mojemu psu, czy nie za bardzo? A jeśli nie, to co innego byście polecali?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i liczę na kulturalną dyskusję :D
Vet4u

31 grudnia 2024, 00:09

Dzień dobry,
W tej sytuacji można skonsultować się z lekarzem weterynarii, który zajmuje się ortopedią oraz z fizjoterapeutą - aparat ruchu pieska zostanie sprawdzony i oceniony, pomogą także podpowiedź, których ćwiczeń lepiej byłoby unikać albo na co uważać w trakcie treningu.

Pozdrawiam,
Vet4u
Awatar użytkownika
Czipsy

31 grudnia 2024, 03:29

Takich mamy świetnych weterynarzy znawców w tym pięknym kraju, że jak poszłam z pieskiem z problemem to podjęli cudowne leczenie, jeszcze chwila i nie tylko piesek nie miałby problemu, ale i ja pieska. Jak nie znacie odpowiedzi to nie silcie się na pisanie politycznopoprawnych bzdur, bo wszyscy wiemy w jakim kraju żyjemy. Nikt nie czeka na takie banały, to nie jest odpowiedź. To sobie mogę sama wymyślić.
ODPOWIEDZ
  • Informacje