Szkolenie

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Nickol

24 lipca 2010, 19:58

Chciałabym wysłać swojego psa na szkolenie. Jakie mniej wiecej są koszty, ile to trwa, czy się opłaca? Czy ktoś może mi cos poradzić w okolicach inowrocławia?
mg

24 lipca 2010, 21:22

Nikol, masz suczkę ze schroniska w typie ON-ka o ile dobrze pamiętam?
I masz ją ile? 4 - 5 tygodni, a więc jeszcze jest w tzw. okresie adaptacyjnym.

Co do szkolenia - wybierz mądrze.
Ten pies musi się nauczyć ufać Tobie i znaleźć w Tobie wsparcie i osobę, której należy słuchać w każdej sytuacji, a TY - nauczyć się z nią porozumiewać językiem, jaki ona rozumie, bez przemocy, i nauczyć się ją motywować i z nią pracować.

Szkolenie szkoleniu nierówne.

Psa nie wysyła się na szkolenie , owszem, można go oddać na kilka tygodni i niech się dzieje, co chce, ale to nie jest dobre rozwiązanie, bo nie eliminuje problemów, a tylko je mnoży. I zrywa więź pies - przewodnik.

Z psem uczęszcza się na szkolenie, gdzie razem - TY i ona - pod okiem trenera nauczycie się porozumiewania, nie tylko komend ale i rozwiązywania problemów z zachowaniem.

Koszt, długość szkolenia i metody zależą od szkoły. Osobiście nie polecam szkół stosujących metody tradycyjne, kolczatki, łańcuszki dławikowe, "dominowanie psa", bo przynoszą więcej szkody niż pożytku.
Poczytaj o szkoleniu pozytywnym, które kładzie nacisk na zrozumienie, że pies ie jest rywalem człowieka, ale ze wszystkich sił stara się go zrozumieć i jeżeli czegos nie wykonuje to tylko dlatego, że my jesteśmy kiepskimi nauczycielami.

A co do szkoły - wejdź w mój profil, masz tam link do szkoły w Toruniu, to tylko pół godziny od Inowrocławia.
Pierwsza lekcja teoretyczna i druga lekcja z psami jest za darmo. Można posłuchać, jak uczymy ludzi i psy, można przetestować to za darmola i dopiero się zdecydować, czy się to podoba, czy nie . Poza tym nasi trenerzy nie tylko uczą komend, ale i w każdej chwili można się do nich zwrócic o pomoc, jeżeli są jakieś problemy z zachowaniem psa w domu albo na spacerach. :wink:
Awatar użytkownika
gambo

28 sierpnia 2010, 23:20

Nickol pisze: czy się opłaca?
Jeśli nigdy nie szkoliłaś psa i nie wiesz jak to się robi, to pewnie że się opłaca - zresztą, dla mnie dobrze wyszkolony, posłuszny i szczęśliwy pies (bo to nieprawda, że tresura to męczenie psa :!: ) jest ważniejszy niż pieniądze :P . Posyłając psa na szkolenie u fachowca, przy okazji nauczysz się też mniej więcej jak "to się robi" i kolejne psiaki będziesz mogła sama tresować, szkolenie nie będzie już konieczne (ja wszystkie swoje psy tresuję sama 8) ) :D . Ale tak jak napisał mój poprzednik - wybierz mądrze. Tego życzę Ci z całego serca :)
Nickol

30 sierpnia 2010, 10:36

Zrezygnowała ze szkolenia, ponieważ sama wyszkoliłam Nikę :lol:
Jest posłuszniejsza od siedmioletniego psa sąsiadów. Podstawowe komendy opanowała w półtora miesiąca, a oprócz tego podaje łapę, daje głos i chodzi przy nodze bez smyczy. Umie juz aportować i przynosi pileczkę. Zastanawiam czego jeszcze jej nauczyć. Poznała panujące zasady w domu i się do nich przystosowała, wie gdzie wolno jej wchodzić a gdzie nie. Nika to wyjątkowo zdolna i posłuszna psina. Nie rozumiem jak takiego psa mogło spotkać tyle złego :?
Awatar użytkownika
gambo

30 sierpnia 2010, 15:33

A jakie komendy Nika potrafi? Napisz, to może przypomni mi się jakaś, to napiszę :D (piszesz, że zastanawiasz się czego możesz ją jeszcze nauczyć :P )
Nickol

30 sierpnia 2010, 18:56

Nika opanowała komendy siad, leżeć, noga, daj łapę, zostań, daj głos, nie wolno.

Przy okazji zastanawiam się czy mogłabym robić z nią coś jeszcze, nie ma rodowodu. Zastanawiam się nad testami wytrzymałości. Dużo z nią się ruszam i codziennie biega przy rowerze. Narazie ma dość słaba kondycję, ale napewno lepsza od paru znanych mi psów. Chodzi mi o coś co nie wymaga pracy z psem codziennie po cztery godziny. Do zagospodarowania miałabym godzinę, półtora.
Awatar użytkownika
gambo

30 sierpnia 2010, 22:44

Obedience :D , czyli posłuszeństwo na sportowo. Godzina dziennie w zupełności wystarczy, tylko musiałabyś rozłożyć trening na kilka serii dziennie, żeby Nice się nie znudziło :P

Agility, czyli tor przeszkód ale to wymaga dużej sprawności fizycznej zarówno psa, jak i przewodnika. No i trzeba najpierw nauczyć psiaka przeskakiwania przez "hopki" :roll:

Frisbee, czyli rzuty dyskiem, "latające psy", wydaje mi się, że Nika jako onek mogłaby być trochę za ciężka; poza tym ten sport jest dosyć drogi :oops: - profesjonalny dysk dla psa Twojej rasy kosztuje co najmniej 40 zł, a na jeden występ potrzeba ich przynajmniej kilkanaście, nie licząc tych zniszczonych w czasie treningów :wink:

Flyball - pies łapie piłkę i biegnie z nią przez tor przeszkód; mi osobiście ten sport nie przypadł do gustu :|

Treiball - sport mało popularny w Polsce, o ile się orientuję to na razie bardziej profesjonalne zawody odbywają się tylko w Niemczech; jest to pasienie piłek (brzmi głupio? :shock: )

Treking - ten sport wymaga sporej kondycji i obeznania w terenie, są to marsze na orientację; kilka dni temu odbyły się takie zawody w Wiśle :)
Nickol

31 sierpnia 2010, 10:21

Zainteresowało mnie to obedience, ale wyczytałam, że trzeba należeć do Związku Kynologicznego w Polsce. Jestem osobą niepełnoletnią, a formalnie właścicielem Niki jest mama (ale to ja finansuję, karmię, wyprowadzam i zajmuję się psem, zresztą nie wyobrażam sobie by robił to ktoś inny), czyli to mama musi należeć do tego ZKwP? Wiem, że zanim będę z Nisią w stanie brać udział w obedience, czeka nas jeszcze rok, dwa ćwiczeń, ale czy jako osoba niepełnoletnia będę mogła brać w tym udział?
Jak zapisać się do tego ZKwP, czy to kosztuje, jakie sa zobowiązania?
Awatar użytkownika
gambo

31 sierpnia 2010, 12:30

:shock: To mnie zaskoczyłaś, nie wiedziałam że trzeba należeć do ZKwP :shock:

Ja też jestem niepełnoletnia, myślałam o jakimś sporcie (agility albo właśnie obedience) ale widzę teraz że to niemożliwe, bo chociaż mam psiaki z rodowodem to moi rodzice nie należą do Związku :roll: . Zresztą, mogłam się domyślić, bo tak samo jest z konkursem Młody Prezenter - co najmniej jeden z rodziców musi należeć do Związku :|

Niestety nie wiem, jak się zapisać do ZKwP :( . Wiem tylko, że trzeba być pełnoletnim, i że to kosztuje :?
Awatar użytkownika
jolantat

31 sierpnia 2010, 15:21

Dziewczyny jeśli macie ukończone 16 lat to możecie być członkami ZK tylko musicie mieć pisemną zgodę rodziców i aby być członkiem wcale nie trzeba mieć psa rodowodowego można nawet wcale go nie mieć, a być pełnoprawnym członkiem, tylko po co wtedy ponosić koszty, które wynoszą - wpisowe 20 zł, książeczka 5 zł to jednorazowo się płaci + składka roczna 60 zł, a więc pierwszy raz wynosi 85 zł, później płacimy co roku składkę członkowską która w tym roku wynosi 60 zł.
Awatar użytkownika
gambo

31 sierpnia 2010, 15:29

Dzięki :wink: . Czyli za niecałe dwa miesiące mogę dołączyć :mrgreen:

Słyszałam, że są oddziały (każde województwo ma swój), i trzeba iść do któregoś z oddziałów i tam się zapisać :?:
Awatar użytkownika
jolantat

31 sierpnia 2010, 17:42

Tu masz wykaz oddziałów ZK, wybierz ten który jest najbliższy Twojego miejsca zamieszkania :)
Nickol

31 sierpnia 2010, 19:46

To świetnie, skończę szesnastkę w styczniu 2011. Mam dość czasu aby uzbierac te 85zł :P
Awatar użytkownika
gambo

31 sierpnia 2010, 21:52

Dzięki jolantat :wink:

No, Nickol, trzeba zaciągnąć pasa :P , mi zostały niecałe dwa miesiące, Tobie - pięć :D
ODPOWIEDZ
  • Informacje