Waga i wzrost

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

an25
Kontakt:

06 grudnia 2005, 08:42

Witam!
Mój 9 tyg. Labrador (piesek) waży 10 kg a jego wzrost to 33-35 cm (dokładnie nie da się sprawdzić, bo zbyt ruchliwy jest) :-)
Czy jest to prawidłowy rozwój jeśli brać pod uwagę te dwa aspekty?
Może reszta uzytkowników, posiadająca Labki pochwali się wynikami swoich pupilów (tak dla porównania) :-)

Pozdrawiam
Gość

06 grudnia 2005, 22:03

Wydaje mi się, że nie można tego aż tak porównywać, bo różne psy różnie dorastają.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

07 grudnia 2005, 23:57

dokładnie i są osobniki mniejsze drobniejsz e i większe postawniejsze.
wioletta

20 marca 2006, 20:38

moja goldenka ma 8 tygodni i waży 5200 ,przybrała przez 1 równy tydzień 1 kg
pozdrawiam :lol:
boguś

21 marca 2006, 07:44

Waga labradora w okresie wzrostu (przy założeniu, że waga dorosłego psa wynosi 30 kg)
wiek 3 miesiące ciężar ciała 11,0kg
wiek 4 miesiące ciężar ciała 14,6kg
wiek 5 miesięcy ciężar ciała 17,8kg
wiek 6 miesięcy ciężar ciała 19,0kg
wiek 7 miesięcy ciężar ciała 20,5kg
wiek 8 miesięcy ciężar ciała 22,7kg
wiek 9 miesięcy ciężar ciała 24,5kg
wiek10 miesięcy ciężar ciała 25,8kg
wiek11 mieisęcy ciężar ciała 26,8kg
wiek12 miesięcy ciężar ciała 27,5kg
wiek13 miesięcy ciężar ciała 28,0kg
wiek14 miesięcy ciężar ciała 28,4kg
wiek15 miesięcy ciężar ciała 28,7kg

Pies dorosły waga
pies 27 do 34 kg
suka 25 do 32 kg
Wysokość w kłebie
pies 55,5 do 57 cm
suka54 do 56 cm
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

21 marca 2006, 09:55

Boguś zawsze mnie zadziwiasz i podziwiam cię jesteś the best.
boguś

21 marca 2006, 10:12

po prostu labradory to mój konik i czytam na ten temat bardzo dużo,godne polecenia są strony brytyjskie,jak ktoś chce prześlę mu link na priva(zakaz reklamy)
Gość

21 marca 2006, 18:25

przy założeniu, że waga dorosłego psa wynosi 30 kg
a czy normalnie wygladajacy dorosly samiec labradora moze wazyc 30kg?
Malo troszke na moje oko...
boguś

21 marca 2006, 18:58

pod spodem masz wagę dorosłego psa w moim poprzednim poście,to jest prawidłowa waga dla labradora.Na oko to może widzisz labki z nadwagą co się bardzo często zdarza lub psy w typie labradora.
Sprawdziłem co jeszcze na to amerykanie
dogs 65 to 80 pounds
bitches 55 to 70 pounds
jeden lb to dokładnie 453,59 g
Czyli trochę różnicy ale waga 30 kg jest dalej wagą prawidłową
Gość

22 marca 2006, 02:02

pod spodem masz wagę dorosłego psa w moim poprzednim poście,to jest prawidłowa waga dla labradora.Na oko to może widzisz labki z nadwagą co się bardzo często zdarza lub psy w typie labradora
Bogus... czytanie o rasie to nie wszystko. Jezeli piszesz o liniach uzytkowych - to ok, nie wnikam, bo sie nie orientuje.
Natomiast linie wystawowe to najczesciej mocne, grubokosciste psy. Te, ktore znam, waza grubo ponad 30kg (40kg i wiecej).
Waga nie jest najwazniejsza, bo to, ze pies wazy np. 40kg nie swiadczy o tym, ze jest otyly.
Potrafisz przez internet ocenic, czy pies ma nadwage? ;)

Ps. Potrafie przeliczac funty na kilogramy.
boguś

22 marca 2006, 08:17

Nie wiem gościu czy jesteś sędzią,ale wrzorzec rasy pochodzi z Wielkiej Brytani .Wzorce opisują idealnego przedstawiciela danej rasy ,a sędziowie oceniają według wzorca prezentowane na wystawie psy
Weight :dogs 60-75 pounds(27 -34kg)
bitches:55-70 pounds(25-32kg)
Taki jest wrzorzec rasy.
Czytając dalej na stronie Kennel Club of Gret Britain
Some males can grow to 100 pounds (45 kg) or more
Są duże osobniki ale to właśnie one odbiegają od wzorca rasy,proszę o jalieś konkretne odpowiedzi ,chętnie zaznajomię się z wzorcem gdzie pies może tyle ważyć.
Widzę mojego labka codziennie,spotykam inne na szkoleniu i nie spotkałem się z takim dużym labradorem,więc to nie tylko czytanie :wink:
Ps Nawet w ksiązce zdrowia mojego psa jest podana wzorcowa masa labradora 25-34kg
Wklejam kolejną rzecz
wrzorzec rasy z broszurki Royal Canin Labrador Retriver 30
waga między 25 a 30kg
Wklejam jeszcze wiadomość z serwisu ZAKAZ REKLAMY Labradory należą do psów dużych. Zasadnicze różnice występują pomiędzy wzorcem amerykańskim ,a angielskim . Amerykańskie labradory są większe i lżejsze. Z czasem może to doprowadzi do powstania nowej, amerykańskiej odmiany lub nawet rasy .Według wzorca angielskiego wysokość w kłębie wynosi od 54cm do 57 cm. Psy mają oczywiście mocniejszą budowę ciała i są wyższe. Ciężar ciała suki mieści się w granicach 25-32 kg ,a psa 27-36kg.Posiadają masywną budowę ciała.
Canada Ontario kennel club
Labradors are relatively large with males typically weighing 60 to 80 lb (27 to 35 kg) and females 50 to 70 lb (23 to 32kg
Gość

23 marca 2006, 09:13

Bogus, obowiazujacy wzorzec rasy to ten, ktory mozesz znalezc na stronie FCI, a nie to, co jest napisane na stronie Kennel Clubu, chocby brytyjskiego. I sedziowie oceniaja wedlug wzorca FCI wlasnie. Zerknij do niego i znajdz mi tam wage, bo mimo najszczerszych checi, ja jej tam nie widze.

Zdanie
nie zawiera stwierdzenia, ze takie psy odbiegaja od wzorca - czy dalej w tekscie jest tak napisane?
Widzę mojego labka codziennie,spotykam inne na szkoleniu i nie spotkałem się z takim dużym labradorem,więc to nie tylko czytanie
A na wystawie byles kiedys?

Ulotka karmy czy serwis internetowy mnie nie przekonuje. Pies ma dobrze wygladac, a ile wazy to sprawa drugorzedna.
boguś

23 marca 2006, 10:24

Proszę podaj mi link bo ja widze wagę ,możesz posłać na ,priva bo w Twoich odpowiedziach nie ma konkretów.Na wystawie byłem nie raz,ale mój pies nie jest z lini wystawowej,lecz przechodzi szkolenie w tej chwili specjalistyczne.Ja caly czas podkreślam że waga 30 kg jest prawidłowa,Ty twierdzisz że za mało.Może mylą się Angli,Kanadzie,Stanach,mój hodowca ,tresrer i na końcu ja,tylko trochę za dużo tych ludzi ,żeby podważać ich słowa.
Piszę jeszcze raz podaj konkrety bo na razie to jest w stylu "widziałem Elvisa".
Na tym zakończe dyskusje bo nie wnosi nic już dalej to tematu
Gość

23 marca 2006, 15:03

Bogus, niepotrzebnie sie unosisz, nie bardzo rozumiem dlaczego ta dyskusja budzi w Tobie az takie emocje.

Nie wiem, co dla Ciebie jest zrodlem wzorcow ras, ja czytam wzorce ze strony FCI.
Tam sa wzorce obowiazujace sedziow kynologicznych organizacji zrzeszonych w FCI.
Dodam, ze AKC i brytyjski KC nie naleza do FCI.

Dla mnie 30kg to za malo dla doroslego, dobrze zbudowanego samca z linii wystawowych. Ponadto, jak juz pisalam - nie waga jest istotna, ale to, jak pies jest zbudowany.

Mozesz sie ustosunkowac do tego (chyba Ci umknelo):
Zdanie

Cytat:

nie zawiera stwierdzenia, ze takie psy odbiegaja od wzorca - czy dalej w tekscie jest tak napisane?
Albo podaj link do strony, z ktorej to skopiowales. Nie musisz tlumaczyc z angielskiego, poradze sobie ;)
boguś

23 marca 2006, 19:35

Nie unoszę się ale czytanie ze zrozumieniem to chyba 1 :wink: Przecież pisze skąd to wziąlem.Dyskusja nie budzi we mnie emocji ,tylko ja podałem mnóstwo przykładów a z drugiej strony nic .Jakaś linia wystawowa gdzie wszyscy ważą ponad 40 kg itp.Napisałem już że ta dyskusja już nic nie wnosi do tematu,więc zarejestruj się i możemy dalej wymieniać poglądy przez priva.Naprawdę chce poznać Twoją opinię ale przydałaby się jakaś szczegółowa,.
Dziękuję za wspólną dyskusję i pozdrawim
ODPOWIEDZ
  • Informacje