szafirko - nie wiem czy już będą mieli otwarte (kiedy zaczyna się sezon) ale wędzarnia u Zuzi...jak przejdziesz przez Chłopy w stronę Sarbinowa, lasem a nie plażą (kończą się Chłopy, ul, Kapitańska a zaczyna sie droga przez las), na samym początku tegoż lasu (po lewej stronie stojąc twarzą do Sarbinowa) jest obskurna nieco chałupa, z ogrodzeniem i jakim marnym oczkiem wodnym. Tam można kupić świeżo wędzone ryby. Gorące - prosto z haka. Ryby takie że łeb urywa i nigdy nie masz dość choć już je masz nawet w mózgu. W sezonie otwierają koło 18 po południu. Żeby kupić coś dobrego trzeba iść jakieś pół godziny przed otwarciem i odstać swoje. Ale warto. Ich wedzarnia to stara szafka pracownicza...i wielka dziura w ziemi. Wszystko przykryte workiem i widać tylko strużkę dymu. Baba ma pypeć na nosie i włosy spęte w kok - gruba i mała, przypomina Babę Jagę. Facet ... wcale nie lepszy - jak łąjza spod budki z piwem. Ale są sympatyczni i mają talent do ryb. Powiem Ci ze to najlepsze ryby jakie udało mi się zjeść w życiu...zdarza się węgorz, są dzikie łososie bałtyckie,
Jezeli sami lubicie łowić ryby - w Chłopach tuż za portem ( w stronę Mielna) jest "betonka" - betonowe molo wchodzące w morze na którym można stanąć i łowić wędką - zawsze kilka osób kija moczy i coś wyciągają.
W Mielnie mozna wypożyczyć motolotnię....wieczorem przy zachodzie słońca latają tacy tuż nad brzegiem i bardzo lubią wnerwiać pieski - pieski sa dzieki temu bardzo dobrze wybiegane
A jak pójdziesz za Chłopy w kierunku Mielna - jakieś 2 kilometry, tak żeby już ludzi nie było i usiądziesz sobie cicho i poczekasz to zdarza sie zobaczyć mewy wyciągające wielkie flądry z wody. Brutus ma wtedy świeżutką kolację
W sarbinowie zapraszam do Świata Lodów - na wspaniały deser lub pyszne gofry - wpuszczają z psami
W Sianożętach są najlepsze na świecie zapiekanki - musicie pytać ludzi bo wiem jak tam dojść ale adresu nie znam - zapiekanki długie na prawie metr, bardzo bogato obłożone wszystkim, prosto z pieca. Gofry też są pyszne - takie miejsce na głównej ulicy Sianożętów - mały ogródek z płotem na którym rośnie pnąca róża