Zaczynam się bać...
Jeszcze nie mam psa. Po prostu na razie na niego mnie nie stać. Może za rok lub dwa w moim domku zamieszka doberman [wiem, że to ryzykowne, szczególnie, że byłby to mój pierwszy pies] lub owczarek niemiecki. Dużo czytam o obu rasach. Jestem zarejstrowana na kilku forach. Staram się byc przygotowaną w 100% na każdą ewentualnośc, ale ostatnio dopada mnie coraz więcej wąpliwości! Kiedy czytam, o agresji, posikiwani gdzie popadnie, szczekaniu na potęgę, chorobach, bezradnych właścicielach itd. zacztynam się bać, czy pomysł z pieskeim był trafiony, cyz może dac sobie spokój. Po prostu boje się, że nie dam rady, nie podołam! Czuliście kiedyś coś podobnego? A może histeryzuję?
ale ja nie chce małego psa albo średniego psa
wiem
Masz dobre podejście, więc myślę że spokojnie dasz sobie rade. Niestety na forach często pisze się o problemach, a nie o tych najlepszych chwilach spędzonych z naszym czworonogiem. Wierz mi, to co wnosi pies do naszego życia warte jest zachodu, nerwów, pieniędzy, czasu itp.
W moim przypadku pies odmienił moje podejście do życia i jest moim najlepszym przyjacielem (a nie jest Aniołkiem )
A może ten doberman by osłodził twoje życie:
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=5245
W moim przypadku pies odmienił moje podejście do życia i jest moim najlepszym przyjacielem (a nie jest Aniołkiem )
A może ten doberman by osłodził twoje życie:
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=5245
moimi pierwszym psem był doberman . Tez myslałem że sobie nie poradze , a jednak
Nie ma złych psów ,żeden pies nie rodzi sie agresywny , tylko Ty decydujesz jaki bedzie Twoj pies . Oczywiście sa psy bardziej temperamentne i te mniej . Hodowca powinnien pomóc Ci w wyborze szczeniaka . Opowiesz mu jakiego psa byś chciał , a on z kupy szczeniaków powinnien dobrac tego najlepszego dla Ciebie.
nie zamartwiaj sie moim zdaniem , dom bez zwierzaka to nie dom
pozdrawiam
Nie ma złych psów ,żeden pies nie rodzi sie agresywny , tylko Ty decydujesz jaki bedzie Twoj pies . Oczywiście sa psy bardziej temperamentne i te mniej . Hodowca powinnien pomóc Ci w wyborze szczeniaka . Opowiesz mu jakiego psa byś chciał , a on z kupy szczeniaków powinnien dobrac tego najlepszego dla Ciebie.
nie zamartwiaj sie moim zdaniem , dom bez zwierzaka to nie dom
pozdrawiam
Czy zastanawiałeś się czasem nad adopcją dobermana w potrzebie ? Często są już dorosłe, jedne bezproblemowe, łagodne jak baranki, inne z charakterkiem, ale każdy z nich chce być kochanym ! Może biorąc pod opiekę dojżałego dobka, którego usposobienie będzie Ci już znane, będzie Ci łatwiej ? Jest ich tak wiele... Każdy potrzebuje domu...
jeśli wezmę pieska ze schroniska to młodego i kundelka. Chce sama go wychować itd.
a może dobry byłby wyżeł? Wymaga wybiegania, ale jest przyjacielski, wierny, mądry, bez względu, czy to niemiecki, węgierski czy też czeski lub weimar. Poza tym na początek proponuję rozważyć, czy pies, czy suka. Mój pierwszy pies to suka, wybór z rozmysłu. Większość psiarzy bardzo rozróżnia psychikę obu płci, wręcz mówią o kolosalnej różnicy. Co do dobermana, to przypominam sobie opowieści mojego Dziadka o wspaniałym dobermanie, ale wymagał on zdecydowanego prowadzenia, tj. twardej ręki. Pozdrawiam. 8
P.S. Od czasu planowania kupna psa przeze mnie do realizacji minęło kilka lat, w tym czasie lektury i wystawy psów w wolnym czasie. Z uwagi na polowania, zmiana pierwotnego wyboru z doga bordoskiego na wyżła gładkiego niemieckiego. Pełne zadowolenie.
P.S. Od czasu planowania kupna psa przeze mnie do realizacji minęło kilka lat, w tym czasie lektury i wystawy psów w wolnym czasie. Z uwagi na polowania, zmiana pierwotnego wyboru z doga bordoskiego na wyżła gładkiego niemieckiego. Pełne zadowolenie.
Ja nie potrafie wyobrazic sobie jak wygladaloby moje zycie bez mojego kochanego Lorda! Polecam Nowofunlanda ze wzgledu na bardzo spokojne usposobienie do ludzi!Szczegolnie do dzieci.Psy te kochaja pieszczoty, sa chetne do zabawy.Jest tylko jedno ale, potrzebuja duzo przestrzeni i niedaleko domu musi byc jakies jeziorko zeby mogly poplywac.Latwo je wyszkolic bo sa bardzo pojetne!Nie sa uparte ani agresywne!Trzeba dbac o ich stawy i serce!!!!No i siersc!
-
- Kontakt:
jezeli chcesz miec psa to niemozesz z gory zakladac ze bedzie chorowal, polecilabym zebys zastanowila sie nad adopcja no i oczywiscie dobry pomysl zeby to byl szczeniak,nawet nie wyobrazasz sobie jakie te pieski potrafia byc wdzieczne za dom,sama mampieski nie ze schroniska ale wyrzucone przez ludzi bez serca, i to rasowe ,bo zabawka lub prezent za duzy wyrosl wiec trzeba wyrzucic ,dla mnie to sa najlepsi przyjaciele.decyzja nalezy do ciebie ,a rzeczywiscie tak jak napisal Aglo twoje zycie sie odmieni zycze trafnego wyboru.Pozdrawiam
-
Proponuje psiaka ze schroniska. Tam tyle psiego nieszczęścia. Potrzeba dużo dobrych domków.
podchodzisz do sprawy odpowiedzialnie...ale najważniejsze to myśleć ze dasz radę...
wbrew porozrom ONek lub doberman to nie urodzeni mordercy...
żaden pies bez powodu nie zacznie szczekać albo obsikiwać mieszkanie....
jesli będziesz kupować szczeniaka to najlepiej od hodowcy...nie wspieraj bezsensownej rozmnażalni psów bez papieru...
tam często zdarzają sie agresywne psy...albo pseudorasowce
radze tez oglądnąć stronę http://nadzieja-dobermana.pl/
moze wybierze3sz własnie ułożonego już psa.....
wbrew porozrom ONek lub doberman to nie urodzeni mordercy...
żaden pies bez powodu nie zacznie szczekać albo obsikiwać mieszkanie....
jesli będziesz kupować szczeniaka to najlepiej od hodowcy...nie wspieraj bezsensownej rozmnażalni psów bez papieru...
tam często zdarzają sie agresywne psy...albo pseudorasowce
radze tez oglądnąć stronę http://nadzieja-dobermana.pl/
moze wybierze3sz własnie ułożonego już psa.....
-
- Informacje
-