Tak właśnie ludzie znaja się na rasach .. .dlatego tak łatwo nabrać handlarzom ludzi wciskając jako "rasowego west highland teriera " zwykłego mieszańca .....misiek64 pisze:West Highland White Terrier .
Znalazłem pieska. Jaka to rasa i ile latek ? Pomocy .
Witam.
Począwszy od głowy do połowy/rymowanka/,to jest west/tak wygląda moja Deyzi przed fryzjerem,od połowy do ogona-maltańczyk-charakterystycznie dla maltańczyka ,zakręcony ogon-to młody psiak ok.2 lat/może trochę mniej/
Jeśli takie cudo wyszło z takiej krzyżówki-to masz b.fajnego pieska.
Westy to zadziorne psy,bardzo czujne,ganiają nawet za małą muchą,szczekają,lub usiłują szczekać gdy coś usłyszą/a szczek mają mało przyjemny dla ludzkiego ucha/, nie boją się żadnego psa i na to właśnie trzeba uważać.
Taka jest moja,a ma już 9 latek.
Pozdrawiam.
Począwszy od głowy do połowy/rymowanka/,to jest west/tak wygląda moja Deyzi przed fryzjerem,od połowy do ogona-maltańczyk-charakterystycznie dla maltańczyka ,zakręcony ogon-to młody psiak ok.2 lat/może trochę mniej/
Jeśli takie cudo wyszło z takiej krzyżówki-to masz b.fajnego pieska.
Westy to zadziorne psy,bardzo czujne,ganiają nawet za małą muchą,szczekają,lub usiłują szczekać gdy coś usłyszą/a szczek mają mało przyjemny dla ludzkiego ucha/, nie boją się żadnego psa i na to właśnie trzeba uważać.
Taka jest moja,a ma już 9 latek.
Pozdrawiam.
-
Wyobraź sobie jakie katorgi musi przechodzić właściciel Kaukaza aby wytłumaczyć ludziom, że zwierz na smyczy jest przedstawicielem konkretnej rasy a nie "wiejskim burkiem".pianistka pisze:No .... ja często jestem pytana jakiej rasy są moje psy , najciekawiej wygląda to jak pyta gość majacy coś co uważa za "rasowego pudla" na drugim końcu smyczy.
Rozmowa wyglądała tak:
- co to za pies?
- kaukaz
- na pewno? Wygląda jak kundelek (Pan chyba z grzeczności to powiedział, bo rozmowa dotyczyła ponad 80 kg suki)
- nie, to kaukaz
- nie wyglada jak kaukaz
- a widział Pan kiedyś kaukaza?
- nie, ale ten pies wyglada inaczej
tak? a moja mama z siostrą do tej pory wpierają mi że ze dwa trzy lata temu na przystanku był facet z owcą na smyczy, taką ogromną, ziajała bo było upalne lato a jej "sierść" była gruba, gęsta i długa... taka prawdziwa wełna do dziś nie da im sie wytłumaczyć że mogł to być np. komondor
-
Tylko wtedy gdy są "ostrzyżone" tak jak ludziom kojarzy się pudel. Ludzie potrafią pomylić dalmatyńczyka z dogiem.pianistka pisze:Ale pudle podobno sa rasą tak bardzo znaną i rozpoznawalną
-
Ale proszę was! Wymieniacie egzotyczne nazwy....nie potrafią odróżnić laba od goldena! Niemal codziennie Brutus zostaje labem, co kilka dni pytana odpowiedam "nie proszę pana, to nie jest labrador", "nie proszę pani, on nie jest podobny do labradora"....
Mało kto dojrzy w niekopiowanym dobermanie dobermana...w nieostrzyżonym w pompony pudlu - pudla itd.
Mało kto dojrzy w niekopiowanym dobermanie dobermana...w nieostrzyżonym w pompony pudlu - pudla itd.
ja dodam od siebie że też zdarza mi się nie wiedzieć jakiej rasy psa mam przed sobą, zwłaszcza psy typu hushy, oraz PitBull Stafford i inne psy tego typu
wtedy staram się uniknąć wypowiadania nazwy rasy aby nie palnąć głupot tak samo jak w jednym sklepie gdzie nie wiadomo czy sprzedawca to kobieta czy mężczyzna, wtedy unikam użycia zwrotu Pan/Pani
wtedy staram się uniknąć wypowiadania nazwy rasy aby nie palnąć głupot tak samo jak w jednym sklepie gdzie nie wiadomo czy sprzedawca to kobieta czy mężczyzna, wtedy unikam użycia zwrotu Pan/Pani
No to jak nazwiesz sytuację jak mam 3 pudle i kazde w innej fryzurze rozpoznawalnej Weteranka obecnie chodzi w federale, najmłodsza w puppy clipie wystawowym a samiec z mojego wielkiego lenistwa i wygody w klasycznej czyli lwieSnedronningen pisze:Tylko wtedy gdy są "ostrzyżone" tak jak ludziom kojarzy się pudel. Ludzie potrafią pomylić dalmatyńczyka z dogiem.pianistka pisze:Ale pudle podobno sa rasą tak bardzo znaną i rozpoznawalną
Wszyscy bezbłędnie rozpoznają że mimo fryzury to jedna rasa ale wielu nie pasuje im do wizerunku pudla
-
Ja rozróżniam pudla ostrzyżonego i pudla nie ostrzyżonego. Magiczne nazwy fryzur nie mówią mi kompletnie nic.
Edit: już mi mówią. Poszperałam i znalazłam. Podoba mi się Federał.
Edit: już mi mówią. Poszperałam i znalazłam. Podoba mi się Federał.
-
- Informacje
-