Czy mój pies zmieni stosunek do ludzi?

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

mloda251000

21 października 2011, 17:59

Mój pies ma 7 miesięcy. Jest to mieszanka labladora i spaniela. Chciałabym aby w przyszłości chociaż szczekał na obcych i był trochę groźny. Jak na razie do wszystkich się raduje i merda ogonkiem, więc bardzo łatwo jest go ktoś może go po prostu zabrać . Czy myślicie że zmieni on swój stosunek do ludzi? Jego matka była bardzo łagodna.
Sarah1989

21 października 2011, 18:14

Labradory mają już to do siebie że są łagodnymi psiakami tak samo jak spaniele,więc nie ma się co dziwić że jest taki uradowany,ja mam kundelka i np też się o niego boję bo jest bardzo towarzyski więc go nie zabieram pod duże supermarkety i Ty też tak rób,bierz go na spacery na spacerze Ci raczej nikt go nie weźmie,jak mieszkasz w domku jednorodzinny patrz na niego co jakiś czas a jak wychodzisz to go zamykaj w domu,nie zabieraj go do supermarketów i nie przywiązuj go tam...ja raz myślałam że ktoś psiaka zostawił czekałam z nim 2 h i nagle babka starsz awyszła ze sklepu robiła zakupy...więc staraj się go nie zostawiać dłużej,po za tym ma 7 misięcy więc jest młodziutki musi się wyszaleć jak dorośnie na pewno będzie groźniejszy i będzie szczekał każdy pies szczeka jak np ktoś idzie po klatce ktoś puka do dzrwi itp.
SleepingSun

21 października 2011, 22:57

boże święty. Ile masz lat autorko tematu?
Sarah1989

22 października 2011, 12:18

SleepingSun a o co chodzi co takiego złego napisałam?? mam prawo głosu i pisze to co myślę więc ocb?
SleepingSun

22 października 2011, 12:23

o to, że szczucie psa na ludzi zgodnie z polskim prawem jest karalne. Zdajesz sobie z tego sprawę? I mam nadzieję, że Twój pies nigdy się nie zmieni, bo z żadną agresją z jego strony osoba taka jak Ty sobie nie poradzi. No i potem pogryzie jakieś dziecko, bo jego pani sobie wymyśliła, że ma jej bronić!
pianistka

22 października 2011, 18:52

Dokładnie , pies nie miał szczęścia gdzie trafił skoro ma być "groźny" !!!
Nie daj Panie, żeby się coś zmieniło bo chyba nie masz ochoty żeby rodzice trafili za kratki na kilka lat za agresywnego psa ! A pies od uśpienia !
April

23 października 2011, 12:32

mam nadzieję, że autorce nie chodziło o wychowanie groźnego psa, przez którego ludzi będą na spacerach drżeć ze strachu, a Waszą posesję omijać szerokim łukiem. pies musi się nauczyć, że ma swoje terytorium, które należy tylko do niego. póki co to jest jeszcze szczeniak i podobnie jak mój, pobiegłby za każdym kto go zawoła. z czasem nauczy się bronić swojego terytorium, jeśli to pies, to zacznie to robić szybciej, niż jeśli jest to suczka. mam jednak nadzieję, że chodzi Ci tylko o coś w stylu "pies siedzi na dworze i szczeknięciem sygnalizuje, że ktoś się zbliża" a nie "pies skacze na furtkę ze wściekłością w oczach i ma chęć pożreć nieszczęsnego listonosza czy niezapowiedzianego gościa, żeby pokazać, jakiego to my mamy groźnego psa i że nie musimy się obawiać złodziei"
SleepingSun

23 października 2011, 12:41

boże co za głupoty piszesz:) czasem po prostu lepiej się nie odzywać...
ania05

23 października 2011, 13:22

Wydaje się że autorce tematu nie chodziło o to żeby jej pies zagryzał staruszki i nieletnich ,lub też komornika tylko że będzie po prostu szczekał na obcych -bo psy szczekają .A tu oczywiście sąd prawie kapturowy i krytyka nieodłączna na tym forum .Mój pies nikogo jeszcze nie zagryzł ani nie ugryzł ale szczeka sobie jak ktoś przechodzi na ulicy za ogrodzeniem przy czym jeśli ów człek wchodzi na posesję to ma całe nogawki i inne członki .
mloda251000

23 października 2011, 14:24

nie chodziło mi o to żeby gryzł ludzi tylko żeby po prostu szczekał na nich...
Sarah1989

23 października 2011, 15:58

A ja co takiego napisałam??Bo dalej nie bardzow iem o co chodzi? Ja też nigdzie nie napisałam o tym żeby szczuła psa...
pianistka

23 października 2011, 18:25

mloda251000 pisze:nie chodziło mi o to żeby gryzł ludzi tylko żeby po prostu szczekał na nich...
PIes z pochodzeniem psów o przeznaczeniu myśliwskim nie będzie terytorialny i nie będzie psem stróżująco obronnym.
Od tego są psy stróżujące i obronne - cała grupa ponad 100 ras (!) nie mówiąc o mixach i naszych pospolitych mieszańcach.

Za to żeby faktycznie nie stał się groźny dla otoczenia należy zacząć natychmiastową naukę posłuszeństwa i pracować z nim po 2 h dziennie - bo do tego takie psy służyły.
Seiti

03 listopada 2011, 20:38

Wiecie co ja się męczę, wymagam bezwzględnego posłuszeństwa, na każdym spacerze "męczę" moje suki posłuszeństwem, staram się żeby skupiały uwagę na mnie a nie na otoczeniu a ktoś chce żeby jego pies szczekał na ludzi. Nie bez powodu wymagam posłuszeństwa, moja młodsza suka nie była uroczym szczeniaczkiem. Do nikogo się nie łasiła, kiedy ktoś chciał ją na siłę pogłaskać była gotowa go capnąć z czasem zaczęła atakować ludzi tzn obszczekiwać. Wiele pracy mnie to kosztuje żeby ignorowała ludzi. Zawsze musi mijać ludzi przy mojej nodze, kiedy ktoś mnie zaczepia zaczyna się koncert, nie jest to przyjemne. Posiadanie obszczekującego psa jest strasznie uciążliwe również dla otoczenia. Cieszcie się że wasze psy są przyjaźnie nastawione, takie powinny być. Nie życzcie sobie psa obszczekującego ludzi bo to może wymknąć się spod waszej kontroli.
Awatar użytkownika
marta1987

03 listopada 2011, 23:44

jej chyba chodziło o to żeby pies w razie jakiegoś zagrozenia ją obronił a nie gryzł ludzi. mój mały też jak tylko ktoś po schodach idzie to leci do drzwi i szczeka .
Seiti

04 listopada 2011, 14:05

Pies broniący sam z siebie bez uprzedniego przeszkolenia? To mogłoby się źle skończyć. Nie każdy pies nadaję się do obrony, musi spełniać pewne warunki. Ujadanie jak ktoś chodzi po klatce może być naprawdę uciążliwe dla sąsiadów, pamiętajcie o tym.
ODPOWIEDZ
  • Informacje