Witam.
Proszę o pomoc . Znalazłem bezdomnego pieska którego chciałbym zatrzymać jednak nie wiem jaka to rasa i ile ma lat .
Mam fotki, trochę jakość słaba bo flash mi nie działa.
Proszę o oglądnięcie i pomoc o kogoś kto się na tym zna .
Znalazłem pieska. Jaka to rasa i ile latek ? Pomocy .
-
Po pierwsze rozwieś ogłoszenia w okolicy. Po drugie sprawdż u weta czy pies ma czip. On nie wygląda na psa który się tułał. raczej zadbany i wypielęgnowany. Jeżeli nie zrobisz nic by odnaleźć właściciela będzie to zwykła kradzież a prawowity właściciel ma do prawo ci psa odebrać jeszcze przez parę lat.
Pies wygląda na coś w rodzaju maltańczyka, i jest raczej młody
wygląda na zadbanego i wypielęgnowanego bo się nim zająłem . Nikt się nie zgłosił . Widać było że ktoś go wyrzucił . Nie ma żadnych chipow ani obroży nie miał . A takie pytanie jeszcze czy to nie jest czasem Hawańczyk ? . Wydaje mi sięidentyczny tylko jakby troszke większy był .isabelle30 pisze:Po pierwsze rozwieś ogłoszenia w okolicy. Po drugie sprawdż u weta czy pies ma czip. On nie wygląda na psa który się tułał. raczej zadbany i wypielęgnowany. Jeżeli nie zrobisz nic by odnaleźć właściciela będzie to zwykła kradzież a prawowity właściciel ma do prawo ci psa odebrać jeszcze przez parę lat.
Proszę o pomoc związaną z tematem
Napewno ? Raczej kundelki nie maja takiej siersci i ogona podwinietego oraz tak nie wyglądają:).SleepingSun pisze:to zwykły kundelek
-
bardzo mi przykro, ale kundelki też są fajne;) psy rasowe mają tatuaże albo chipy
Jakie tatuaze badz chipy ? Może jemu nikt nie zrobił chipu badz tego tatuazu choc wcale nie wiem o co Panu/i chodzi z tym nie znam się na tym . Nic nie szkodzi nawet jeśli to kundelek alę chce wiedzieć na 100 % .SleepingSun pisze:bardzo mi przykro, ale kundelki też są fajne;) psy rasowe mają tatuaże albo chipy
Bo na to wygląda że to jakis rasowy. Jest Pan/i wetem ? Jesli nie to prosze o opinie kogos kto naprawde się zna i po zdjęciach cos wywnioskuje
-
100% rasowy to nie jest. Skąd wiesz ze nie ma czipa? Byłeś u weta? Sprawdził czytnikiem?
Gdyby był wielodniowym znajdą nie wypielęgnowałbyś go tak....Psy z takim włosem po dwóch dniach wyglądają jak mopy a po kolejnym tygodniu mają tak sfilcowaną sierść że tylko golenie do łysej skóry ratuje. Zwykła kąpiel nie wystarczy.
Gdyby był wielodniowym znajdą nie wypielęgnowałbyś go tak....Psy z takim włosem po dwóch dniach wyglądają jak mopy a po kolejnym tygodniu mają tak sfilcowaną sierść że tylko golenie do łysej skóry ratuje. Zwykła kąpiel nie wystarczy.
-
w takim razie Twój pies również nie jest rasowy, radzę zapoznać się z tematem. zdjęcia na wszelki wypadek skopiowałam i wstawię na jakiś ogólnopolski serwis o zaginionych psach. W końcu dla nas wszystkich liczy się dobro zwierząt, prawda? Jeżeli jesteś w porządku i sprawdziłeś czy nie ma właściciela to nie masz się czym martwić. Jeżeli nie i znajdzie się właściciel psa to dla policji nie będzie żadnym problemem zdobycie Twojego adresu po IP z którego pisałeś na forum.
Nie byłoby takiej potrzeby ponieważ mi bardzo zależy na dobru pieska. Nie miałbym serca trzymać psa wiedząc że ma właściciela już. Dlatego szukam właściciela a jeśli się nie znajdzie to mógłbym go zatrzymać . W miejscu znalezenia psa szukałem właściciela . Lecz się nie znalazł . Czy mogę od cb dostać linki do stron takich z zaginionymi psami ?SleepingSun pisze:w takim razie Twój pies również nie jest rasowy, radzę zapoznać się z tematem. zdjęcia na wszelki wypadek skopiowałam i wstawię na jakiś ogólnopolski serwis o zaginionych psach. W końcu dla nas wszystkich liczy się dobro zwierząt, prawda? Jeżeli jesteś w porządku i sprawdziłeś czy nie ma właściciela to nie masz się czym martwić. Jeżeli nie i znajdzie się właściciel psa to dla policji nie będzie żadnym problemem zdobycie Twojego adresu po IP z którego pisałeś na forum.
Jeżeli pies ma chipa i numer jest wprowadzony do bazy to można w ten sposób znaleźć właściciela. Hodowcy albo czipuja psy albo robią im tatuaże.(można znaleźć hodowce) Psem rasowym jest pies rodowodowy.
Musisz iść z nim do weta by ocenił stan ogólny psa jeśli chcesz go zatrzymać ale i sprawdził czy nie posiada czipa.
Musisz iść z nim do weta by ocenił stan ogólny psa jeśli chcesz go zatrzymać ale i sprawdził czy nie posiada czipa.
Psiak wygląda na dość młodego i zadbanego. To prawda że po wykąpaniu pies na pewno poprawił wygląd ale nawet po spacerze taki piesek jest po prostu brudny.
Może go nie wyrzucono, może po prostu komuś uciekł, to jeszcze młode zwierzę i ktos psiaka szuka. Dobrze jest zawiadomić okolicznych weterynarzy ze taki piesek jest u Ciebie. Może ktoś za nim tęskni.
Ale prawdopodobne jest też to, że właściciel kupił słodkiego "maltańczyka" lub "bolończyka" i jak piesek troszkę dorósł okazał się pieskiem "nn" to stracił nim zainteresowanie, pies był puszczany luzem w domyśle że jak zaginie to będzie mieć spokój ... Takie nagminne pomysły to efekt szybkich nieprzemyślanych decyzji i działalności handlarzy.
Natomiast jest to prawdopodobnie że gdzieś w przodkach był jakiś mix maltańczyka, westa lub bolończyka przez co pies jest jedynym w swoim rodzaju Panem/Panią Psem.
O hawańczyku w przodkach zapomnij bo to przede wszystkim psy kolorowe, białe są b.rzadko spotykane, a do tego w Polsce ta rasa jest jeszcze tak rzadka że jeszcze nie ma ich "mixów", tzn są w ofercie różne "hawańczyki" z pseudohodowli .... ale to są takie same psy rasowe jak burek na podwórku Cioci Marysi ...
Psy rasowe mają obowiązkowo identyfikatory - tatuaż w uchu bądź pachwinie wg wzoru litera-cyfra-cyfra-cyfra lub cyfra-cyfra-cyfra-litera lub chip, chipa nie widać, jest to maleńka pluskwa w okolicach karku/szyi i nr zczytuje się specjalnym urządzeniem u weterynarza (czasem mają go hodowcy).
Chipy i tatuaże mają też psy które zaliczyły schroniska
Może go nie wyrzucono, może po prostu komuś uciekł, to jeszcze młode zwierzę i ktos psiaka szuka. Dobrze jest zawiadomić okolicznych weterynarzy ze taki piesek jest u Ciebie. Może ktoś za nim tęskni.
Ale prawdopodobne jest też to, że właściciel kupił słodkiego "maltańczyka" lub "bolończyka" i jak piesek troszkę dorósł okazał się pieskiem "nn" to stracił nim zainteresowanie, pies był puszczany luzem w domyśle że jak zaginie to będzie mieć spokój ... Takie nagminne pomysły to efekt szybkich nieprzemyślanych decyzji i działalności handlarzy.
Natomiast jest to prawdopodobnie że gdzieś w przodkach był jakiś mix maltańczyka, westa lub bolończyka przez co pies jest jedynym w swoim rodzaju Panem/Panią Psem.
O hawańczyku w przodkach zapomnij bo to przede wszystkim psy kolorowe, białe są b.rzadko spotykane, a do tego w Polsce ta rasa jest jeszcze tak rzadka że jeszcze nie ma ich "mixów", tzn są w ofercie różne "hawańczyki" z pseudohodowli .... ale to są takie same psy rasowe jak burek na podwórku Cioci Marysi ...
Psy rasowe mają obowiązkowo identyfikatory - tatuaż w uchu bądź pachwinie wg wzoru litera-cyfra-cyfra-cyfra lub cyfra-cyfra-cyfra-litera lub chip, chipa nie widać, jest to maleńka pluskwa w okolicach karku/szyi i nr zczytuje się specjalnym urządzeniem u weterynarza (czasem mają go hodowcy).
Chipy i tatuaże mają też psy które zaliczyły schroniska
-
Chipy mają też psy właścicieli myślących - można go wszczepić niemal u każdego weta.
-
- Informacje
-