Koty - psikanie + ropa w oczach.

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Mona____

05 czerwca 2007, 23:00

Witam.
Opiekuje się małymi kotkami, którym niedawno zdechła matka ... (też była na coś chora, bo nic nie jadła, schudła i w końcu wyzionęła ducha ...)
Zauważyłam ostatnio u nich, że mają problemy z oczami (zielona ropa, sklejone powieki), czasami mają katar i psikają ...
Przecieram im codziennie oczka rumiankiem, ale niestety to pomaga tylko na jakiś czas ... Drugiego dnia jest to samo. Jeden kotek ma strasznie zaczerwienioną dolną i górną powieke.

Może są jakieś skuteczne leki, żebym mogła im pomóc?
ATA

06 czerwca 2007, 07:09

Powinnaś jak najszybciej pokazać kocięta wetowi. Wygląda mi to na koci katar i niestety wymaga leczenia farmakologicznego. Domowymi środkami niewiele tu zdziałasz :roll:
Mona___

10 czerwca 2007, 00:21

Będzie ciężko ze środkami finansowymi, ponieważ wciąż się uczę.
Naprawde nie ma innego wyjścia?
Jeśli nie , to ile to może kosztować? Kotków jest 5.
Awatar użytkownika
magduska
Kontakt:

15 czerwca 2007, 17:06

No może to też być zapalenie spojówek. Jest tańsze, ja za kropelki zapłaciłam 5 zł, a za maść 4 zł u weterynarza.
Co do kociego kataru to nie wiem, bo mój maluch nie miał na szczęście.
carmella
Kontakt:

25 czerwca 2007, 10:04

nie przemywaj oczu rumiankiem !!!

jak juz to solą fizjologiczna !

I niestety kocieta musi zobaczyc wet, bo z tego co opisujesz wyglada to na klasyczny koci katar. im szybciej zaczniesz leczenie tym bedzie ono tansze. nieleczony KK prowadzi do tego, ze koty maja zaklekone oczka i noski, nie chca jesc - co moze doprowadzic do ciezkich chorob, np wątroby czy nawet śmierci. Nieleczenie oczu moze się zakończyć ślepotą.
Gość-Iza

17 lipca 2007, 09:29

A mój trzymiesięczny kocurek co jakiś czas kicha dość intensywnie. Był już raz zaszczepiony, oczka ma w porządku i dlatego nie wiem skąd to kichanie. Czy ma alergię na coś w mieszkaniu czy może się podziębił? Oczywiście zasięgnę porady weterynarza, ale może ktoś z Was miał podobny problem i może mi podpowiedzieć co to może być?
Z góry dziękuję :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje